Wietverslaving: Oorzaken, gevolgen en behandeling

Cannabis is in principe vrij onschuldig. Je wordt er loom en ontspannen van, je fantasie krijgt de vrije loop en je komt in een prettige roes. Mensen die af en toe blowen zijn hun omgeving zelden tot last en zullen geen negatieve effecten ervaren in hun dagelijkse leven.

Toch zit er een gemene kant aan cannabis en zijn er wel degelijk mensen verslaafd aan wiet of hash. Jaarlijks melden er zich zo’n 12.000 mensen met een wietverslaving bij een afkickkliniek

Probleemgebruikers riskeren hun relaties, hun gezondheid en hun carrière, net zoals dat gebeurt bij overmatig (hard)drugs- en alcoholgebruik.

Op het moment dat cannabis je leven overneemt is het zaak om het wietgebruik drastisch te verminderen, of beter nog, helemaal te stoppen. Soms heb je de hulp van een afkickkliniek voor wietverslaving nodig.

Lees ook: Hoelang blijft cannabis in je lichaam?

Een wietverslaving is psychisch, niet lichamelijk

Bij overmatig cannabisgebruik hebben we het over een geestelijke verslaving. Je hersenen raken gewend aan de THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) en op het moment dat je stopt gaat het mis.

Je voelt je onrustig, prikkelbaar en je weet dat het roken van een joint de enige manier is om te ontspannen. Je belandt in een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is en bovendien de opmaat vormt voor een serieuze verslaving.

Een wietverslaving is niet lichamelijk (fysiek) van aard. In tegenstelling tot het afkicken van alcohol, opioïden en benzodiazepinen worden lichamelijke ontwenningsverschijnselen je bespaard op het moment dat je stopt.

Dit neemt niet weg dat een psychische verslaving overwinnen een flinke klus is. Het verlangen om cannabis tot je te nemen zal enorm zijn op het moment dat je stopt. Wat dat betreft verschilt het afkicken van wiet niet veel met het stoppen met alcohol en harddrugs, je moet stevig in je schoenen staan om niet in de fout te gaan.

Het is belangrijk om het verschil tussen een lichamelijke en/of geestelijke verslaving te begrijpen.

afkickkliniek voor wietverslaving
Een wietverslaving is geestelijk van aard. Op het moment dat je stopt na langdurig gebruik ervaar je geestelijke afkickverschijnselen, maar gelukkig geen lichamelijke klachten.

Wanneer ben ik afhankelijk van wiet?

De grens tussen recreatief gebruik en probleemgebruik is moeilijk te herkennen. Er zijn een aantal symptomen die wijzen op een wiet- of hashverslaving.

Slapeloosheid als je niet stoned bent bijvoorbeeld. Je gaat dan wiet gebruiken als slaapmiddel. Ook is het blowen om van stemming te veranderen of beter te functioneren een indicatie van probleemgebruik.

Enkele meer evidente symptomen zijn het in de financiële problemen komen, het niet nakomen van afspraken en het verwaarlozen van jezelf en je verplichtingen. Heb je depressieve neigingen dan worden deze versterkt door de wiet en de kans op psychoses neemt toe.

Als dit enigszins herkenbaar overkomt is het zaak om aan de bel te trekken en je te melden bij de Nederlandse verslavingszorg. Daarbij is het zaak om eerst in de spiegel te kijken en te erkennen dat je je wietgebruik niet meer onder controle hebt. Erkenning wordt immers gezien als de eerste stap naar herstel.

Op het moment dat je je verslaving erkent mag je best trots op jezelf zijn. Niet iedereen krijgt dit voor elkaar en je hebt zojuist een belangrijke stap gezet naar een leven zonder wiet. Nu is het zaak om door te pakken.

verslaafd aan wiet
Cannabis is minder onschuldig dan het lijkt, je kan er wel degelijk verslaafd aan raken.

Stoppen met wiet, tijd voor actie

Je zou je wietverslaving eerst kunnen bespreken met je huisarts. Deze “eerstelijnshulp” is laagdrempelig en wordt betaald vanuit je basisverzekering. De kosten van een huisartsenconsult vallen niet onder je eigen risico.

De kans is groot dat de huisarts je doorverwijst naar specialistische verslavingshulp. Omdat je eerste contact via de huisarts verliep wordt je doorverwijzing ook gemeld bij je zorgverzekeraar. Dat is alvast handig op het moment dat je je basisverzekering aanspreekt voor de kosten van de tweedelijns hulpverlening, je zit dan in het systeem.

Er zijn tientallen verslavingsinstellingen in Nederland, elk met een eigen filosofie over hoe je het best afkickt. Wat dat betreft is geen kliniek hetzelfde en het is de moeite waard om zelf wat onderzoek te doen naar klinieken en hun werkwijzen. Afkickkliniekinfo helpt je daarbij.

stoppen met wiet roken
Stoppen met wiet? Je staat er gelukkig niet alleen voor.

Klinische behandeling of liever ambulant?

Je zou de manier waarop in Nederland verslavingshulp wordt aangeboden kunnen opdelen in twee disciplines: klinische- en ambulante hulpverlening. Het is een goed idee om alvast na te denken welke methode je voorkeur heeft.

Bij een klinische behandeling verblijf je voor een bepaalde tijd binnen de muren van een instelling, bij ambulante behandeling blijf je gewoon thuis wonen en word je in je eigen omgeving ondersteund door verslavingsexperts, artsen, psychologen, psychiaters etc.

Zeker bij de meer ernstige gevallen zal er worden aangestuurd op een klinische behandeling. Een kliniekopname is ingrijpend, intensief maar ook effectief. De kans dat je clean de kliniek verlaat is groot. Een opname kan enkele weken tot soms maanden in beslag nemen. Je vrijheden worden flink ingeperkt.

Ambulante verslavingszorg biedt vooral uitkomst als je werkt, studeert of een familie onderhoudt. Het is juist die stabiliteit en regelmaat die je niet wil onderbreken. Bij een ambulant behandeltraject meld je je periodiek bij een instelling en onderga je therapie en behandelingen.

Behandeling aan huis gebeurt soms ook. Hulpverlenend personeel (artsen, psychologen, psychiaters) bezoeken je in je thuissituatie. Ambulante hulp aan huis is de minst levensontwrichtende afkickmethode.

Het idee achter ambulante hulpverlening is dat je beter leert omgaan met verlokkingen, zoals de coffeeshop op de hoek en “foute” vrienden. Ze maken immers nog steeds onderdeel uit van je leven, zelfs tijdens het afkicken kom je er mee in contact. Er wordt meer een beroep gedaan op zelfbeheersing en discipline.

De keuze tussen klinische en ambulante hulp hangt niet alleen af van situatie en verslaving, je eigen voorkeur speelt zeker een rol.

Waar kan ik terecht met mijn wietverslaving?

Nederland kent tientallen klinieken en instellingen in alle uithoeken van het land. Waar je ook woont, er is altijd hulp in de buurt. Over het algemeen is het het meest pragmatisch om dicht bij huis behandeld te worden. Dit scheelt in de reistijd en kosten.

Dit neemt niet weg dat je je eigen voorkeuren kenbaar kan maken op het moment dat je in gesprek gaat met hulpverleners. Het kan zijn dat je het liefst zo ver mogelijk van huis afkickt. Welke weg je ook inslaat, het is belangrijk dat je je goed voelt over het behandelplan.

Afkicken van wiet in het buitenland

Afkicken in het buitenland wint aan populariteit en steeds meer mensen herstellen in Zuid-Afrika, Portugal of een ander mooi oord.

Bij het afkicken in het buitenland creëer je afstand waardoor je je eigen situatie beter kan analyseren. Je krijgt de tools aangeleverd om permanente verandering aan te brengen in je leven. In het buitenland afkicken is een significante episode in je leven en als het goed is hét levens veranderende moment waarop je voorgoed afscheid neemt van de drugs.

Afkicken in het buitenland hoeft niet per se buitensporig duur te zijn. Sommige buitenlandse afkicktrajecten worden gewoon vergoed door de basisverzekering. De reiskosten zijn vaak wel voor eigen rekening.

Hoe lang duurt het afkicken? Hoe zit het met de nazorg?

Een afkicktraject volledig doorlopen kan maanden duren, maar ook binnen een paar weken afgerond zijn. Een en ander hangt af van jouw specifieke situatie. Psychische wietverslavingen zijn immers hardnekkig en recidive ligt op de loer.

Een afkicktraject heeft daarom meestal geen abrupt einde. Na de eigenlijke behandeling wordt je houvast aangeboden middels “aftercare”.

Aftercare kent vele gezichten, maar het idee is dat je op het moment dat je clean bent nog altijd mag gebruik maken van verslavingshulp. Wellicht dat je af en toe wil meedoen met een groepssessie of je krijgt simpelweg het telefoonnummer van een hulpverlener zodat je kan bellen op het moment dat je het moeilijk hebt.

Welke klinieken zijn gespecialiseerd in wietverslaving?

Elke kliniek heeft zo haar sterke punten en specialisaties. Door het unieke softdrugsbeleid in Nederland hebben onze klinieken doorgaans veel expertise in huis met betrekking tot cannabisverslaving.

Toch kun je niet bij alle klinieken terecht met een cannabisprobleem. Het is daarom een goed idee om zelf wat voorwerk te doen en een kliniek te vinden die een wietverslaving effectief kan behandelen, volgens een methode die jou aanstaat.

Deze website geeft je een goed beeld van wat er mogelijk is. Neem gerust contact op met deze klinieken om informatie in te winnen. Discretie is gegarandeerd en ze helpen je graag op weg naar een nuchter bestaan.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00