Burn out partner: Begrip en ondersteuning

Een partner met een burn out is geen pretje. Het kan spanningen binnen jullie relatie veroorzaken en ook voor minder intimiteit zorgen. Waar jullie vroeger vaak leuke dingen deden, heeft je partner daar nu nog maar weinig zin in.

Hoe ga je precies om met een partner met een burn out? Hoe kunnen jullie hier samen sterker uit komen?

Als jullie steeds verder in de problemen raken en er niet uitkomen samen, is het verstandig om hulp te zoeken. Wellicht is het een idee om een relatietherapeut in de arm te nemen.

Burn out begrijpen

Voor iemand die nog nooit een burn out heeft gehad, is het moeilijk om te beseffen wat zo iemand doormaakt. Iedereen is wel eens moe, heeft wel eens psychische klachten of negatieve gevoelens. Echter, wanneer stress of andere symptomen niet chronisch zijn, kun je dat niet vergelijken met wat iemand met een burn out voelt.

Wie een burn out heeft, is zowel lichamelijk als geestelijk uitgeput. De persoon is niet meer in staat om de dagelijkse taken uit te voeren.

Een burn out heeft ook impact op jouw relatie. Het is dan ook niet ongewoon dat er vaak relatieproblemen ontstaan bovenop de burn out. Om dat zo veel mogelijk te voorkomen, kan de partner van degene met een burn out hulp bieden.

Hoe kun je jouw partner met burn out helpen?

Wat kun je als geliefde het beste wel en niet doen om je partner met burn out te helpen? Hieronder volgen een aantal handige tips om je geliefde te helpen en je relatie te redden.

Accepteer de situatie

Zet je partner vooral niet onder druk en realiseer je dat het herstel van een burn out lang kan duren. In dit artikel lees je alles over wat een burn out precies inhoudt.

Ga niet veroordelen

Zeg niet tegen je partner dat het zijn of haar eigen schuld is. Neem de klachten van een burn out serieus en doe moeite om de situatie te begrijpen. Het natuurlijk goed bedoeld als je zegt ‘Je moet leren ‘nee’ te zeggen’ of ‘Ik heb je vaker gewaarschuwd, je werkt te hard’. Echter is dat niet de manier om mensen met een burn out te helpen. Geef liever aan wat hij of zij wel goed doet.

Communiceren

Steun je geliefde, bied een luisterend oor en laat merken dat je bereid bent om te helpen. Je partner kan altijd bij jou terecht om over zijn of haar gevoelens te praten. Als je het lastig vindt om te bepalen wat je beter wel en niet kan zeggen, meld dat dan. Daarbij kun je overigens wel vermelden dat je altijd openstaat voor een gesprek.

Het is belangrijk om te beseffen dat iemand met een burn out niet helemaal zichzelf is. Wanneer je geliefde anders reageert dan gewoonlijk, neem hem of haar dat dan niet kwalijk. Iemand kan heel emotioneel reageren, of juist kortaf zijn. Houd er daarnaast rekening mee dat mensen met een burn out vaak concentratieproblemen hebben, waardoor ze met hun hoofd misschien niet 100% aanwezig zijn.

Neem dingen niet persoonlijk

Neem de reacties of het gedrag van je partner niet te persoonlijk. Hij of zij kan wat minder aandacht voor je hebben, onredelijk doen, en misschien heb je zelfs wel het gevoel dat jouw steun niet gewaardeerd wordt. Dit is slechts een periode en jouw steun is wel degelijk essentieel.

Vraag hoe je kan helpen

Wanneer iemand een burn out heeft, dan kunnen dagelijkse klusjes ineens erg vermoeiend worden. Praat met je partner en vraag wat je voor hem of haar kunt doen. Het is van belang om te overleggen wat je zou kunnen overnemen, en dat niet zomaar zelf te beslissen. Echter; let wel op dat je niet te veel gaat doen. Je wil zelf natuurlijk ook niet overspannen raken.

Ga ontspannende activiteiten doen

Houd rekening met de energie van je partner. Je kunt bijvoorbeeld lekker samen gaan wandelen in de natuur, of een Yogales volgen. Doe activiteiten die beide aanspreken, en waar jullie allebei positieve energie van krijgen.

Zoek hulp

Het is belangrijk om samen op zoek te gaan naar een goede behandeling. Lees je in over verschillende methodes en ervaringen van anderen en maak een weloverwogen keuze. Raadpleeg je huisarts als jullie er niet helemaal uitkomen.

Hoe blijf je voor jezelf zorgen?

Je wil je partner maar al te graag helpen. Echter, is het ook van uiterst belang dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Je kunt niet voor een ander zorgen als je zelf niet in orde bent. Overschrijd je eigen grenzen niet en probeer in balans te blijven, anders kan dat leiden tot stress. Je kunt klusjes van je partner overnemen, maar als dat meer wordt dan je kan hebben, kijk dan eens of een ander je daarmee kan helpen. Verder is het essentieel om ook zeker dingen te blijven doen die jij fijn vindt of die voor jou belangrijk zijn.

Zorg ervoor dat ook jij iemand hebt waar je op terug kan vallen, bij wie je jouw verhaal kunt doen en die naar je wil luisteren. Misschien heb je een fijne vriend(in) of familielid waar je terecht kan om te praten. Je kunt natuurlijk ook een therapeut of psycholoog nemen als het jou ook allemaal teveel wordt. Trek op tijd aan de bel!

Need advice?
Call our helpline

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00