Wat is een watervergiftiging? Symptomen, herkennen en hulp

Een watervergiftiging, ook wel water intoxicatie genoemd, is een levensgevaarlijke reactie van je lichaam op een plotseling overschot aan water. Bij een watervergiftiging kan je lichaam een grote hoeveelheid water niet goed verwerken en raken belangrijke elektrolyten verdund door extra vocht. Het risico op watervergiftiging is vooral groot bij onnatuurlijke reacties van je lichaam, bijvoorbeeld na XTC-gebruik of door bepaalde medicatie. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over de symptomen en signalen van watervergiftiging. Ook leggen we uit wat je moet doen wanneer jij of iemand in je omgeving een watervergiftiging oploopt.

Wat is een watervergiftiging?

Een watervergiftiging is een gevaarlijke situatie waarin je lichaam door veel water drinken de balans van elektrolyten kwijtraakt. Wanneer je erg veel water drinkt in een korte tijd, kunnen de nieren dit niet snel genoeg afvoeren en raken belangrijke elektrolyten verdund. Hierdoor ontstaan zwellingen in je lichaam, waaronder rondom je hersenen. Een watervergiftiging is erg risicovol en kan zelfs leiden tot de dood.

Een watervergiftiging treedt soms op tijdens het gebruik van bepaalde drugs. Met name XTC staat bekend om het risico op watervergiftiging, volgens drugsonderzoeker Linda Gowing in Drug and Alcohol Review. Door de werking van de drug komt er namelijk meer van de stof ADH (antidiuretisch hormoon) vrij. Gebruikers van XTC voelen vaak extreme dorst en kunnen daarom te veel water in korte tijd drinken. Het risico op watervergiftiging bestaat ook bij andere drugs, zoals speed, ketamine en GHB. Daarnaast kan watervergiftiging ontstaan bij eetstoornissen, wanneer iemand zichzelf dwingt tot veel water drinken.

Wat zijn de symptomen van watervergiftiging?

De symptomen van watervergiftiging zijn milde tot ernstige klachten die toenemen naarmate de hoeveelheid natrium in het bloed daalt. In milde gevallen lijkt watervergiftiging vooral op uitdroging. Je voelt je dan misselijk en duizelig, krijgt een opgeblazen gevoel in de buik en raakt vermoeid. In meer serieuze gevallen raak je verward, kun je last krijgen van epileptische aanvallen en kan een levensbedreigende situatie ontstaan, volgens een groep artsen in Forensic Science International.

Enkele symptomen van watervergiftiging zijn:

 • Opgeblazen gevoel in de buik en droge mond
 • Misselijkheid en braken
 • Hoofdpijn en duizeligheid
 • Vermoeidheid en spierzwakte
 • Verwarring en gedesoriënteerd zijn
 • Verlaagd bewustzijn
 • Spierkrampen en mogelijk epileptische aanvallen
 • Coma

10 tekenen dat je teveel water drinkt

Er zijn verschillende signalen dat je teveel water drinkt. Door deze signalen serieus te nemen en tijdig hulp in te schakelen, voorkom je dat een levensbedreigende situatie ontstaat. Hieronder vind je een overzicht van deze belangrijke signalen.

10 tekenen dat je teveel water drinkt zijn:

 1. Voortdurend plassen (vooral heldere urine)
 2. Een opgeblazen gevoel in je lichaam hebben (van je buik tot je handen en voeten)
 3. Hoofdpijn (veroorzaakt door de toenemende druk in de schedel)
 4. Misselijk zijn en overgeven
 5. Moe en zwak voelen
 6. Last hebben van spierkrampen
 7. Verward en gedesoriënteerd voelen
 8. Lage bloeddruk
 9. Onregelmatige hartslagen
 10. Last van onbedoelde spiertrekkingen

Hoe kun je een watervergiftiging voorkomen?

Je kunt een watervergiftiging voorkomen door niet grote hoeveelheden water in korte tijd te drinken. Wanneer je veel zweet, kun je dranken met elektrolyten drinken om de hoeveelheid natrium in je lichaam op peil te houden. Als je drugs gebruikt met een mogelijk risico op watervergiftiging, moet je extra alert zijn en mensen in je omgeving informeren wanneer je signalen van watervergiftiging herkent. Op die manier kunnen erge symptomen worden voorkomen. Probeer ook overmatig alcoholgebruik te vermijden zoals binge drinken.

Wat te doen bij een watervergiftiging?

Bij een watervergiftiging moet je direct stoppen met water drinken, omschakelen naar dranken met elektrolyten en medische hulp zoeken. Door te stoppen met water en je elektrolytenbalans aan te vullen, kun je de verhoogde druk in de schedel verminderen, volgens een studie uit 2015 in The American Journal of Medicine. Medische hulp kan alsnog noodzakelijk zijn om mogelijke symptomen te bestrijden. Soms is een opname in het ziekenhuis zelfs nodig. Een ambulancemedewerker zal hiervoor bepalen hoe ernstig de situatie is.

Veelgestelde vragen over watervergiftiging

Bij hoeveel liter heb je een watervergiftiging?

De hoeveelheid liter water voor een watervergiftiging varieert sterk per persoon en de situatie. Meerdere liters water drinken in een paar uur tijd verhoogt het risico op watervergiftiging, maar de precieze hoeveelheid kan variëren van 2 tot 6 liter water.

Kan een watervergiftiging dodelijk zijn?

Ja, een watervergiftiging kan leiden tot de dood door bijvoorbeeld extra vochtopname in de longen en een verhoogde druk in de schedel. Hierdoor ontstaat de kans op een longoedeem en uiteindelijk verstikking, of een coma met andere levensgevaarlijke gevolgen.

Welke behandeling bij een watervergiftiging?

Voor behandeling bij een watervergiftiging wordt vaak een hypertone zoutoplossing ingezet, in combinatie met diuretische middelen en cortisone. In ernstige gevallen is ademhalingsondersteuning nodig in het ziekenhuis.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00