Voor en na foto's stoppen met alcohol

Alcohol heeft verschillende negatieve effecten op het lichaam, waardoor je op foto’s goed kunt zien wanneer iemand gestopt is met drinken. Veel beschadigingen en verstoorde lichaamsprocessen kunnen binnen enkele weken of maanden na het stoppen met alcohol al hersteld zijn. Op deze pagina leggen we uit hoe alcohol zichtbaar kan zijn en bespreken we hoe je lichaam kan herstellen na het stoppen met drinken. Ook tonen we verschillende voor en na foto’s van mensen die stopten met alcohol.

Wat zijn de effecten van alcohol op het lichaam?

De effecten van alcohol op het lichaam zijn verschillende beschadigingen en verstoringen van lichaamsprocessen die op de korte en lange termijn ontstaan. Alcohol verstoort bijvoorbeeld tijdelijk hersenfuncties, belast de lever en kan de groei van kankercellen stimuleren. Sommige ernstige effecten zijn vooral beperkt tot zware drinkers die veel en regelmatig alcohol drinken. Maar ook zonder overmatig gebruik kan alcohol al veel negatieve effecten hebben op je algehele gezondheid, volgens onderzoeker Jürgen Rehm in Alcohol Research & Health.

Fysieke effecten

Mogelijke fysieke effecten van alcohol zijn:

 • Uitdroging, vanwege de vochtafdrijvende werking die alcohol heeft
 • Huidproblemen, zoals roodheid en andere huiduitslag
 • Opgeblazen, pafferig gezicht doordat alcohol op bepaalde plekken vocht vasthoudt
 • Typische lichaamsgeur
 • Overbelaste leverfunctie, waardoor ernstige leverschade kan ontstaan
 • Spierpijn
 • Gewichtstoename, door de vele calorieën die alcoholische dranken bevatten
 • Spraakproblemen en visuele storingen, doordat de hersenen verdoofd raken

Mentale effecten

Mogelijke mentale effecten van alcohol zijn:

 • Verminderd beoordelingsvermogen
 • Gedragsveranderingen, zoals agressief of prikkelbaar reageren op anderen
 • Gevoelens van angst en paranoia
 • Vermoeidheid en slechter slapen
 • Verminderd concentratievermogen en geheugenverlies

Wat zijn voordelen van stoppen met alcohol?

Voordelen van stoppen met alcohol zijn onder meer het herstel van je algehele gezondheid en positieve effecten op je levensstijl en omgeving. Zonder alcohol zal je huid bijvoorbeeld nieuwe cellen aan kunnen maken en keert de natuurlijke elasticiteit ervan terug, volgens onderzoek uit 2021 in Alcohol Research: Current Reviews, waardoor je huid een frisse uitstraling krijgt. Na het stoppen met alcohol drinken zul je ook fitter wakker worden, waardoor je je mentaal en lichamelijk beter voelt. Ook zullen veel mensen na het stoppen met drinken gewichtsverlies ervaren. Alcohol is namelijk een echte dikmaker (eén gram alcohol staat al gelijk aan ongeveer zeven calorieën).

Enkele voordelen van stoppen met alcohol zijn:

 • Risico op ernstige ziektes zoals kanker en leverkwalen neemt af
 • Verbetering van je slaapcyclus
 • Gewichtsverlies
 • Herstel van de huid
 • Mentale gezondheid verbetert, waardoor je je energiek en fijner voelt
 • Veranderingen in je sociale leven; vaak positieve effecten op relaties en dagelijks functioneren

Veranderingen op voor en na foto’s na stoppen met alcohol drinken?

Er zijn vaak veel fysieke veranderingen op voor en na foto’s na het stoppen met alcohol drinken. Van het verdwijnen van roodheid en vocht rondom de ogen, tot een weer glanzende huid. Sommige van deze veranderingen zetten pas na twee of drie maanden in, terwijl andere verschillen al binnen enkele dagen duidelijk zichtbaar zijn. De snelheid waarmee mensen herstellen na het stoppen met drinken hangt onder meer af van het eerdere alcoholgebruik, volgens verslavingsonderzoeker Katie Witkiewitz.

Enkele veranderingen op voor en na foto’s stoppen met alcohol zijn:

 • Minder huiduitslag en een glanzende, elastische huid
 • Gezonder haar
 • Minder pafferig gezicht door verlies van overtollig vocht
 • Verdwijnen van kringen rondom de ogen door verbeterde slaap
 • Sterkere nagels

Voor en na foto’s van stoppen met alcohol

Op de voor en na foto’s van stoppen met alcohol hieronder kun je zien welke voordelen het stoppen met drinken heeft. Beoordeel zelf de verschillen en zie op welke manieren je gezicht van alcohol kan herstellen (en wat alcohol met je gezicht kan doen).

Bijschrift: Op deze foto zie je meerdere duidelijke verschillen in het gezicht van de vrouw na het stoppen met alcohol drinken. De huiduitslag is weg en de doffe uitstraling is vervangen door een glanzend gelaat. Ook het haar heeft haar natuurlijke glans teruggekregen. © WhiteSands Treatment Center

Bijschrift: In dit drieluik van foto’s zijn duidelijk de geleidelijke verschillen zichtbaar voor en na het stoppen met drinken. De rode kleur van de huid van de vrouw vervaagt langzaam en neemt weer z’n natuurlijke teint aan, terwijl op bepaalde plekken in het gezicht overbodig vocht verdwijnt na enkele weken gestopt te zijn met de drank. © Daily Mail

Hulp bij stoppen met alcohol?

Stoppen met alcohol is voor veel mensen lastig. Alcohol is een zeer verslavende stof waaraan je makkelijk afhankelijk kunt raken. Zelfs in kleine hoeveelheden kun je hierdoor al last krijgen van vervelende afkickverschijnselen bij het stoppen met drinken. Voor een kleine groep drinkers kan het afkicken zelfs levensbedreigend zijn. Zo kun je last krijgen van een delirium tremens. Om succesvol te stoppen met drinken en gezondheidsrisico’s te beperken, is het altijd verstandig om professionele hulp te zoeken.

Enkele behandelmethoden om te stoppen met alcohol zijn:

 • Detox: Via een alcohol detox krijg je medische begeleiding om je lichaam te ontgiften van alcohol. Hierdoor blijven afkickverschijnselen beperkt en kun je de ontwenning beter doorstaan.
 • Psychotherapie: Therapie helpt om triggers en onderliggende redenen voor het drinken te identificeren en hier op een andere manier mee om te gaan. Veel gebruikte psychotherapieën bij alcoholgebruik zijn onder meer cognitieve gedragstherapie (CGT) en schematherapie.
 • Steungroepen: Het delen van ervaringen met lotgenoten in steungroepen zoals AA-meetings helpt om steun te ervaren en te leren van anderen.
 • Opname in een kliniek: In een afkickkliniek heb je de grootste kans om succesvol te stoppen met alcohol. Je krijgt hier intensieve begeleiding en therapie, en er is veel aandacht voor de onderliggende redenen van je alcoholgebruik.

Veelgestelde vragen

Waarom een pafferig gezicht op voor en na foto’s na het stoppen met alcohol?

Een pafferig gezicht kan nog een tijdje aanhouden op voor en na foto’s na het stoppen met alcohol, onder meer omdat het langer kan duren voordat je het gewicht in het gezicht door alcohol kwijtraakt. Alcohol is een echte dikmaker. Zo is een gemiddelde cocktail een caloriebom van zo’n 300 calorieën, zelfs zonder toegevoegde suikers gerekend.

Hoe lang stoppen met alcohol voor effect?

De meeste mensen ervaren al binnen enkele weken merkbare effecten na het stoppen met alcohol. Sommige organen hebben echter langer nodig om te herstellen. Herstel van leverschade kan bijvoorbeeld maanden duren.

Wat is de beste manier om te stoppen met alcohol?

Een opname in een afkickkliniek is de beste manier om te stoppen met alcohol. Er is dan medische begeleiding aanwezig voor de mogelijk gevaarlijke ontwenning van alcohol en je volgt therapie om copingmechanismen aan te leren om niet meer terug te grijpen naar de drank.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00