Wat is THCP? Werking, effecten en risico's

THCP is een stof in de cannabisplant die wetenschappers pas in 2019 ontdekten en waarvan de effecten veel sterker zijn dan het psychoactieve THC. Volgens een studie in Journal of Studies on Alcohol and Drug zijn cannabisproducten met THCP in korte tijd erg populair geworden. Veel gebruikers zijn zich echter niet bewust van de mogelijke risico’s. Zo is de kans op verslaving door de hoge potentie groot en is er nog weinig onderzoek gedaan naar de langetermijngevolgen van THCP. Op deze pagina vind je alle informatie die nu bekend is over THCP, waaronder de werking, mogelijke effecten en bijwerkingen.

Wat is THCP?

THCP is een stof in de cannabisplant met zeer sterke effecten die vaak wordt vergeleken met THC, de meest bekende psychoactieve stof in cannabis. De volledige naam van THCP is tetrahydrocannabiphorol. Pas in 2019 werd de nieuwe cannabinoïde ontdekt door Italiaanse onderzoekers. Volgens hun laboratoriumonderzoek gepubliceerd in het vakblad Scientific Reports lijkt THCP scheikundig gezien erg veel op THC. Het zorgt hierdoor ook voor een ‘high’ bij gebruikers. THCP bevat niet alleen dezelfde vijf koolstofatomen als THC, maar ook twee andere moleculen. Deze maken de werking van THCP op je lichaam en hersenen nog sterker dan THC.

THCP is een natuurlijke stof in de cannabisplant, maar komt alleen in zeer kleine hoeveelheden voor. Daarom wordt THCP synthetisch meestal gemaakt. THCP-producten zijn vaak afgeleid van andere cannabinoïden, waaronder THC en CBD. Het productieproces in het laboratorium is vergelijkbaar met dat van HHC, een andere recent ontdekte cannabinoïde.

Hoe werkt THCP?

THCP werkt door zich te binden aan het endocannabinoïde-systeem in je lichaam. Dit biologische systeem helpt je lichaam om de balans te bewaren bij veel belangrijke lichaamsfuncties zoals je stemming, pijn, slaap en eetlust. THCP bindt zich specifiek aan CB1- en CB2-receptoren van het endocannabinoïde-systeem. Op die manier stimuleert het bepaalde reacties in je lichaam.

Volgens laboratoriumresultaten activeert THCP vooral de CB1-receptoren. Deze zitten in je hersenen en centrale zenuwstelsel. Ze spelen een belangrijke rol in de psychoactieve effecten van cannabis. Volgens een Finse studie in Forensic Toxicology reageren deze CB1-receptoren maar liefst 33 keer sterker op THCP dan op THC. Dit betekent niet meteen dat de high van THCP ook 33 keer sterker is. Volgens ervaringen van gebruikers op internationale drugsforums zou THCP zo’n 5 tot 10 keer sterkere effecten hebben dan THC.

Opname in je lichaam

Hoe snel je de effecten van THCP ervaart, hangt af van de opname en verspreiding in het lichaam. Door de stof te inhaleren (vapen of roken) wordt THCP heel snel opgenomen in je longen en de bloedbaan. Hierna kan het zich dan verspreiden door je lichaam. Bij oraal gebruik (edibles) is de opname trager.

Medisch gebruik

Het gebruik van psychedelica in therapie is in opkomst vanwege de potentiële voordelen voor patiënten. Psychedelische drugs zoals cannabis zouden volgens een deel van de medische gemeenschap kunnen helpen bij het verwerken van trauma’s, het verlichten van depressieve klachten en meer. De stoffen in cannabis, waaronder THCP, THC en CBD, kunnen bovendien helpen bij lichamelijke klachten. Zo kunnen ze pijn verlichten en hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen.

Wat zijn de effecten van THCP?

De effecten van THCP zijn onder meer een high gevoel, sterke ontspanning en veranderingen in je slaap en eetlust. De intensiteit van de effecten hangt sterk af van de dosering die je gebruikt. Zo zul je in lage doseringen vaak geen hallucinaties krijgen. Over het algemeen zijn de effecten van THCP echter erg sterk voor veel gebruikers, volgens de Italiaanse scheikundige Cinzia Citti in Journal of Cannabis Research. Door de kans op onverwachte effecten is het aan te raden om geen hoge doseringen te gebruiken.

Mogelijk effecten van THCP zijn:

  • Een intens ‘high’ gevoel of stoned zijn
  • Diepe lichamelijke ontspanning
  • Verhoogde alertheid
  • Toename in creativiteit
  • Langdurige werking (vaak zo’n 12 tot 24 uur lang)
  • Intense eetlust
  • Slaperigheid en langer doorslapen (vooral bij onregelmatig gebruik en in lage doseringen)
  • Hallucinaties

Wat zijn de bijwerkingen van THCP?

De bijwerkingen van THCP zijn lichamelijke en psychische klachten zoals misselijkheid, angst en vermoeidheid. Ze zijn redelijk vergelijkbaar met het gebruik van cannabisproducten zoals wiet en hasj, volgens een studie uit 2021 in Biomedicines, hoewel de kans op onvoorspelbare bijwerkingen groter is. Vanwege de hoge potentie van THCP lopen onervaren gebruikers ook een groter risico om last te krijgen van bijwerkingen, zelfs bij ‘normale’ doseringen.

Mogelijke bijwerkingen van THCP zijn:

  • Misselijkheid
  • Gevoelens van angst en paranoia
  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid en verminderde coördinatie
  • Droge mond
  • Rode ogen
  • Snelle hartslag

Wat zijn de risico’s van THCP?

De risico’s van THCP zijn onder meer de extreme potentie, de onvoorspelbaarheid en een gebrek aan kennis over de lange termijn gevolgen. Omdat THCP sterker is dan THC, kunnen zelfs ervaren cannabisgebruikers verrast worden door de heftige effecten. Veel THCP producten zoals edibles zijn bovendien lastig te doseren. Hierdoor neem je al snel te veel in. Daarnaast zijn er zorgen over het lange termijn gebruik van THCP. Er zijn nog maar weinig studies naar de langetermijngevolgen uitgevoerd. Wel zijn er sterke aanwijzingen dat het regelmatig gebruik van THCP schadelijk is voor de psychische gezondheid.

Enkele risico’s van THCP zijn:

  • Extreme potentie, waardoor zelfs kleine doseringen voor heftige bijwerkingen kunnen zorgen
  • Onvoorspelbaarheid, onder meer doordat het lastig te doseren valt
  • Gevaar in verkeer, ook door de relatief lange werkingsduur (12-24 uur)
  • Ontwikkelen van psychische aandoeningen, zoals psychose en schizofrenie
  • Verergeren van bestaande psychische aandoeningen zoals angststoornissen en depressie
  • Verder onderzoek nodig over korte en lange termijn gevolgen

Hoe herken je THCP gebruik?

Je herkent THCP-gebruik aan veranderingen in iemands gedrag en lichamelijke symptomen. Veel van deze kenmerken kunnen ook wijzen op ander drugsgebruik, volgens een veiligheidsrapport uit 2024 door een Amerikaanse cannabisproducent. Dit maakt het lastig om zeker te weten of iemand echt THCP gebruikt of een ander middel. Je kunt daarom ook letten op producten die nodig zijn om THCP te gebruiken of waarin vaak THCP wordt verwerkt. Cannabinoïde producten met THCP worden vaak verkocht als edibles, zoals gummies, of als oliën / tincturen in kleine flesjes. Ook kun je kleine hoeveelheden THCP roken in een joint of vapen met een vaporizer.

Enkele kenmerken van THCP gebruik zijn:

  • Gedragsveranderingen zoals erg loom reageren of angstig / paranoïde gedrag vertonen
  • Extreme eetlust (bekend als de munchies)
  • Nieuwe slaapgewoonten, zoals meer slapen of regelmatig dutten nadat iemand gebruikt
  • Fysieke symptomen, zoals rode ogen en een slechte coördinatie

Is THCP verslavend?

Ja, THCP is verslavend volgens gezondheidsonderzoekers in International Journal of Environmental Research and Public Health. Hoewel nog niet alles bekend is over het verslavingspotentieel, wordt door wetenschappers aangenomen dat er minstens een vergelijkbaar risico is op een afhankelijkheid als met THC. Door de sterke potentie van THCP kan de cannabinoïde mogelijk nog verslavender zijn. Dit komt omdat THCP zich beter bindt aan het endocannabinoïde-systeem in je lichaam en je zo eerder tolerantie kunt ontwikkelen.

Het risico op een verslaving aan THCP betekent ook dat je last krijgt van ontwenningsverschijnselen als je plotseling wilt stoppen. De ontwenningsverschijnselen zijn vergelijkbaar met die van een wietverslaving. Zo kun je last krijgen van prikkelbaarheid, angstgevoelens en heftige dromen.

Stoppen met THCP

Het is verstandig om professionele hulp te zoeken als je wilt stoppen met THCP. In de eerste plaats is er namelijk een risico op heftige ontwenningsverschijnselen. Een begeleide detox kan gezondheidsrisico’s beperken. Zonder hulp is de kans op een terugval bovendien groot. Zo kun je last krijgen van intense cravings. Daarnaast zijn er vaak onderliggende oorzaken van een verslaving. Deze verdwijnen niet zomaar, maar vereisen therapie, medicatie of andere zorg.

Er zijn nog geen speciale behandelingen ontwikkeld voor THCP verslaving. Een behandeling voor THCP is daarom vaak gebaseerd op bestaande behandelmethoden voor een afhankelijkheid aan cannabis of THC. Dit zijn vooral therapeutische behandelmethoden zoals cognitieve gedragstherapie en motiverende gespreksvoering. Ook groepstherapie is nuttig om advies te krijgen van lotgenoten en nieuwe inzichten op te doen.

Soms kun je medicatie voorgeschreven krijgen, bijvoorbeeld om te helpen met onderliggende klachten zoals depressie of symptomen zoals slapeloosheid. Ook is hulp mogelijk bij het maken van aanpassingen in je levensstijl.

Waar kun je hulp krijgen?

Je kunt hulp krijgen voor een THCP verslaving bij een huisarts of in de gespecialiseerde verslavingszorg. Bij een milde afhankelijkheid wordt vaak een ambulante behandeling aangeraden. Je blijft dan thuis wonen en hebt een paar keer per week een therapiesessie bij een psycholoog of in een kliniek. Als eerdere stoppogingen mislukten of er sprake is van een zware verslaving, is een tijdelijke opname in een kliniek verstandig. Je krijgt dan 24/7 begeleiding en zorg. Ook word je hier geholpen met een plan voor terugvalpreventie na je behandeling.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een THCP behandeling? Onze medewerkers geven persoonlijk en vertrouwelijk advies over de meest geschikte behandelopties in jouw situatie. Bel nu naar 020 – 245 7480.

Veelgestelde vragen

Hoelang blijft THCP meetbaar?

Cannabinoïden zoals THCP kunnen tot wel 90 dagen lang aantoonbaar zijn in het lichaam. Hoewel er nog geen standaardtests beschikbaar zijn voor het meten van THCP, zullen de meeste drugstests voor THC ook een positief resultaat geven voor THCP-gebruik omdat de twee stoffen zoveel op elkaar lijken.

Is THCP legaal?

Ja, THCP is legaal in Nederland omdat de stof niet in de Opiumwet staat. Wel kan THCP illegaal zijn als een product meer dan 0,05% THC bevat.

Kun je een overdosis krijgen?

Een overdosis is mogelijk bij alle drugs, dus ook bij THCP. Een overdosis zal echter vrijwel nooit tot ernstige gezondheidsproblemen en een mogelijk overlijden zorgen, omdat THCP niet direct toxisch is voor het lichaam.

Zijn er medicijninteracties?

THCP heeft net zoals andere cannabinoïden mogelijk interacties met medicijnen zoals slaappillen, antidepressiva en bloeddrukverlagers.

Mag je rijden na gebruik?

Nee, het rijden onder invloed van drugs zoals THCP is niet toegestaan omdat het je rijvermogen aantast.

Hulp nodig?
Bel onze hulplijn

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00