Synthetische drugs, ofwel ‘partydrugs’, worden vaak geassocieerd met de uitgaansscene. Ze worden gekenmerkt door onvoorspelbare samenstellingen en risico’s, waarbij de effecten erg kunnen variëren. Het gebruik van synthetische drugs wordt om deze redenen sterk afgeraden. In dit artikel lees je alles over synthetische drugs; wat het verschil is met plantaardige drugs, de verschillende soorten en de mogelijke effecten en risico’s.
Inhoud
Wat zijn synthetische drugs?
Synthetische drugs, ook wel ‘partydrugs’ genoemd, zijn drugs die kunstmatig worden vervaardigd. Het gaat hierbij om in het laboratorium gemaakte moleculaire verbindingen die niet in de natuur voorkomen. Synthetische drugs lijken op bestaande, natuurlijke drugs. Echter, om de Opiumwet te vermijden, hebben synthetische drugs een net iets andere chemische structuur, worden ze verkocht als kruidenmiddel of krijgen ze het label ‘niet voor menselijke consumptie’. Designer drugs, die in de eerste instantie gericht zijn op het nabootsen van de effecten van illegale drugs, vallen ook onder de synthetische drugs. In tegenstelling tot synthetische drugs vinden plantaardige drugs hun oorsprong in natuurlijke bronnen (denk aan hasj, wiet en paddo’s).
Welke soorten synthetische drugs zijn er?
Inmiddels zijn er verschillende soorten synthetische drugs op de markt beschikbaar. Je kunt ze grofweg categoriseren in drie groepen, namelijk stimulerende middelen, kalmeringsmiddelen en tripmiddelen.
Bekende voorbeelden van synthetische drugs zijn:
- Stimulerende of oppeppende middelen
- Kalmeringsmiddelen
- Tripmiddelen/psychedelica
- 2C-B (designer drug)
Er zijn stoffen die een combinatie laten zien van effecten uit de verschillende categorieën. Een goed voorbeeld is ketamine, dat niet alleen een ontspannend effect heeft, maar ook hallucinaties kan veroorzaken. Een ander voorbeeld is XTC: een stimulerend middel dat bovendien invloed heeft op het bewustzijn.
Naast synthetische drugs bestaan er ook semi-synthetische drugs, die ontstaan zijn door een chemische bewerking van natuurlijke stoffen. Een bekend voorbeeld hiervan is heroïne, dat geproduceerd wordt door een chemische bewerking van morfine, dat op zijn beurt wordt geëxtraheerd uit de papaverplant.
Wat zijn de effecten van synthetische drugs?
De effecten van synthetische drugs variëren afhankelijk van het specifieke type drugs en de samenstelling ervan.
Effecten die we zoal tegenkomen bij synthetische drugs zijn:
- Een wakker gevoel
- Alertheid
- Zich zelfverzekerd voelen
- Euforie
- Verlies van remmingen
- Hallucinaties
- Ontspannend gevoel
Wat zijn de risico’s van synthetische drugs
Het risico van synthetische drugs is dat je nooit precies weet wat de samenstelling is. De effecten en bijwerkingen zijn verder niet onderzocht, waardoor je als het ware je eigen proefkonijn bent. Het gebruik van synthetische drugs is dus gevaarlijk en wordt sterk afgeraden.
Mogelijke risico’s van synthetische drugs zijn:
- Uitputting
- Hartklachten
- Hersenbloeding
- Hoge bloeddruk
- Oververhitting
- Angst
- Paranoia
- Slapeloosheid
- Depressie
- Ernstige gezondheidsproblemen
- Verslaving
- Overdosering
Zijn synthetische drugs verslavend?
Synthetische drugs kunnen, net als plantaardige drugs, verslavend zijn. Bij synthetische drugs ontstaat er in veel gevallen tolerantie, waardoor je steeds meer van de stof nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Het gevolg is dat je een lichamelijke en/of geestelijke verslaving aan het middel ontwikkelt.
Of het nu gaat om kunstmatige of natuurlijke drugs: beide soorten werken op dezelfde manier op het beloningssysteem in de hersenen. Het menselijk lichaam maakt dus geen onderscheid tussen synthetische en plantaardige drugs. Op de lange termijn zijn zowel plantaardige drugs als synthetische drugs schadelijk voor de gezondheid, en bij beide soorten is er kans op verslaving.
Stoppen met synthetische drugs
Wil je stoppen met het gebruik van synthetische drugs? Dan is de eerste stap erkennen dat je een probleem hebt, en dat vergt moed. Vooral als je de controle hebt verloren en er sprake is van een drugsverslaving kan stoppen uitdagend zijn. Als op eigen houtje stoppen niet lukt, is het raadzaam om zo snel mogelijk een afspraak te maken met je huisarts. Die kan je vervolgens doorverwijzen naar de juiste professionele hulp.Een gestructureerde aanpak en begeleiding vergroten de kans op succes bij het overwinnen van een drugsverslaving.