Spierpijn na alcohol drinken

Het komt wel eens voor dat je na het drinken van een aantal glazen wijn last krijgt van spierpijn. Maar waarom gebeurt dat? Alcohol zorgt voor een versnelde hartslag en onttrekt bovendien vocht aan het lichaam. Dit kan zich uiten in spierpijn. Als iemand bovendien flink gesport heeft en daarna een paar pilsjes drinkt, kunnen de spieren daar zelfs heftig op reageren en pijnlijk aanvoelen. Door het sporten heeft zich melkzuur gevormd in de spieren, en alcohol gaat het afbreken daarvan tegen.

Welke invloed heeft alcohol op onze spieren? Lees hier alles over de effecten van alcohol op ons lichaam.

Wat is spierpijn?

Door het overmatig belasten van spieren ontstaat er een ophoping van melkzuur en andere afvalstoffen. Het gevolg hiervan is een stijf en pijnlijk gevoel in de spieren en eventueel spierkramp. Meestal verdwijnt deze pijn na een paar dagen vanzelf.

De belangrijkste oorzaak van spierpijn is sporten of intensief bewegen. De spiervezels beschadigen namelijk tijdens overbelasting van de spieren en er kan hierdoor een ontstekingsreactie worden veroorzaakt in ons lichaam. De spierpijn ontstaat vaak pas 24 tot 48 uur na de inspanning. Het kan echter ook bij griep, slapen, het zitten in een slechte houding, temperatuursveranderingen of na het drinken van alcohol ontstaan.

Wat is het effect van alcohol op het lichaam?

Alcohol komt via de maag en de dunne darm in de lever terecht. Algemeen is bekend dat je alcohol nooit op een nuchtere maag zou moeten drinken, want dan wordt alcohol sneller in het bloed opgenomen. Heb je echter voedsel in je maag, dan zorgt het voor een vertraagde opname van alcohol in het bloed.

Dranken met een alcoholpercentage van 20% worden het snelst via de maag- en darmwand opgenomen in het bloed. Dranken met een hoger percentage belemmeren juist de opnamesnelheid.

Hoe snel het opnameproces verloopt, is afhankelijk van de volgende factoren:

 • Aanwezigheid van voedsel in de maag
 • Drinktempo
 • Postuur
 • Botstructuur
 • Vetgehalte
 • Percentage lichaamsvocht 
 • Sterkte van de drank

Wat is de impact van alcohol op onze spieren?

Alcohol triggert het immuunsysteem in ons lichaam en zorgt ervoor dat je vaak moet plassen. Essentiële mineralen en vitamines verdwijnen zo snel uit het lichaam. Je lichaam wordt bovendien slecht gehydrateerd, en dat veroorzaakt spierpijn.

Bij alcohol drinken na het sporten moet de lever zelfs kiezen tussen alcohol afbreken of melkzuur afbreken. De lever breekt liever de alcohol af, en het melkzuur blijft dus langer in je spieren aanwezig. Je ervaart daarom eerder spierpijn. Daarbovenop onttrekt een grote hoeveelheid alcohol testosteron en cortisol aan je lichaam, met als gevolg dat de spieren minder eiwitten opnemen. De spiermassa zal dan niet goed kunnen groeien.

Als je maximaal één glas per dag drinkt, zal dit verder geen nadelige invloed hebben op je spieropbouw. Alcoholisten zullen echter wel kunnen lijden onder spierafbraak en spierzwakte. Overmatig alcoholgebruik tast ook de werking van het zenuwstelsel aan, en dat stelsel stuurt onze spieren aan.

Bovendien kan zich neuropathie ontwikkelen; de zenuwen in armen en benen worden dan aangetast en dat veroorzaakt nare klachten als spierzwakte.

Waarom spierpijn na alcohol drinken?

Je krijgt spierpijn na alcohol drinken omdat je lichaam simpelweg niet voldoende gehydrateerd wordt. Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam, en onze spieren hebben voldoende vocht nodig om goed te kunnen functioneren, zonder pijn. Je kunt daarom het beste na elk glaasje alcohol een glas water drinken om het risico van spierpijn na alcohol te beperken.

Tips om spierpijn na alcohol drinken te voorkomen

De afbraak van één glas alcohol door de lever duurt gemiddeld anderhalf uur. Alcohol wordt in een constant tempo afgebroken, maar bij grote hoeveelheden alcohol kunnen afvalstoffen zich ophopen en zul je eerder spierpijn voelen. Wil je de volgende dag niet met een kater én een pijnlijke spieren opstaan? Volg dan de volgende tips om spierklachten na alcoholgebruik te voorkomen:

 • Zorg dat je een gevulde maag hebt
 • Drink met mate
 • Drink liever niet na het sporten
 • Neem minimaal één glas water per alcoholische drank

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00