Roze coke of Tusi: Effecten, risico's en behandeling

roze coke, ook wel “tusi”, “pink lady” of “pink panther” genoemd, is een elite drug in de vorm van roze poeder dat niet zo onschuldig is als zijn vele namen doen vermoeden. Deze roze drug uit Colombia zou in sommige gevallen zelfs gevaarlijker kunnen zijn dan heroïne.

In Spanje nam de politie afgelopen zomer 13 kilo ervan in beslag, maar ook in ons land, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Oostenrijk werd deze drugs onlangs gesignaleerd. Wat zijn de gevolgen van pink cocaïne gebruik, wat zit erin en welke effecten heeft het op onze gezondheid?

Wat is roze coke?

Tusi is felroze van kleur en wordt verkocht als poeder waarin diverse vermalen drugssoorten zitten. Het is vaak een mix van verschillende drugs als MDMA, ketamine en andere opwekkende stoffen en/of opiaten; maar omdat de verhouding van deze stoffen steeds weer anders is, kun je niet weten hoe je op dit roze poeder reageert. Het kan zelfs zo zijn dat er gevaarlijke reacties ontstaan tussen de verschillende ingrediënten.

Voor tusi zijn verschillende namen bedacht, het wordt “pink panther”, “pink lady”, maar ook “roze cocaïne” of “pink cocaïne” genoemd. Wanneer deze roze mix in een drankje opgelost wordt, krijgt het de naam “happy water”.

Wat is de chemische samenstelling van roze coke?

Meestal zit er helemaal geen cocaïne in tusi, maar is het een mengsel van MDMA, ketamine en cafeïne. In ons land werden er ook verschillende designer drugs in tusi aangetroffen, als 2C-B en 3-MMC. Iedere keer is tusi echter weer anders van samenstelling, want er bestaat geen vaste formule voor.

Om pink cocaine extra aantrekkelijk te maken wordt het poeder bewust roze gekleurd door de drugsproducenten en heeft het bovendien een zoete aardbeiengeur. Dit roze poeder wordt verkocht als een elite drug en is duurder dan normale cocaïne; het kan wel €100 per gram kosten.

Wat zijn de effecten van roze cocaïne?

De effecten van pink cocaïne hangen erg af van de samenstelling. Daarom is het moeilijk te voorspellen welk effect het precies heeft op gebruikers. Van MDMA en ketamine is bekend dat het een euforisch gevoel geeft en we weten dat ketamine ook een psychedelische werking heeft.

Pink cocaïne kan de volgende effecten geven:

  • Verdovend gevoel
  • Euforie
  • Verlies van remmingen
  • Duizeligheid
  • Overgeven
  • Hallucinaties
  • Black outs

Wat zijn de risico’s van roze coke?

De risico’s en effecten van deze roze drugs zijn zeer onvoorspelbaar, omdat de samenstelling en concentraties van de aangetroffen stoffen dus steeds anders zijn. In Colombia is er in 2021 onderzoek gedaan naar deze drugs.

Daarbij kwamen de volgende tijdelijke risico’s van roze coke naar voren:

  • Vertraagd reactievermogen
  • Verlies van controle
  • Je niets meer kunnen herinneren

Is roze cocaïne verslavend?

Tusi is een mengsel van wisselende stoffen en de gevoeligheid voor bepaalde toxische effecten kan erg verschillen per persoon. Over het algemeen blijkt het lichamelijk niet verslavend, maar je kunt echter wel een steeds grotere hoeveelheid nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. Deze tolerantie houdt maximaal 1 tot 2 weken aan.

Wat zijn de behandelmethoden bij een verslaving aan roze coke?

Er is niet veel bekend over de lange termijn effecten van tusi gebruik. Wel kunnen drugs met een soortgelijke werking soms ernstige psychiatrische gevolgen hebben. Als je besluit te stoppen, zul je geen last hebben van lichamelijke onthoudingsverschijnselen. Je hebt misschien wel psychische begeleiding nodig en dan kunnen de volgende behandelmethoden helpen:

Veelgestelde vragen over roze coke

Is ‘roze coke’ legaal?

Nee, roze coke is niet legaal. Eind jaren negentig werd roze cocaine in capsulevorm in Nederland verkocht, gewoon in de smartshops, totdat deze drugs op de verboden lijst geplaatst werd. Nu is deze al wat oudere drugs vanuit Zuid Amerika opnieuw op de markt gebracht.

Hoe verschilt het van andere stimulerende middelen zoals cocaïne?

Dit roze poeder is geen echte cocaine, maar is vergelijkbaar met de vroegere designdrug 2C-B. Alleen wordt het mengsel nu niet in capsules verkocht, maar in roze poedervorm. Dit poeder wordt meestal oraal ingenomen, terwijl coke vaak gesnoven wordt. Deze synthetische drug bootst de effecten van coke wel na.

Hoe wordt roze cocaïne gebruikt?

Roze cocaïne wordt meestal oraal ingenomen. Je zou het kunnen snuiven, maar dat veroorzaakt pijn in je neusvliezen.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00