NA meetings zijn groepen waar verslaafden en mensen in herstel van verslaving regelmatig samenkomen voor steun en advies. De organisatie achter deze meetings, Narcotics Anonymous, bestaat al ruim 70 jaar en is wereldwijd een van de grootste gemeenschappen voor verslaafden. Op deze pagina leggen we uit hoe een NA meeting eruit ziet en wat mogelijke voor- en nadelen zijn van de bijeenkomsten.
Inhoud
Wat is de NA?
De NA is een wereldwijde organisatie en gemeenschap voor mensen die worstelen met een verslaving aan drugs of medicijnen. De letters NA staan voor Narcotics Anonymous. In meer dan 140 verschillende landen worden door de NA regelmatig bijeenkomsten georganiseerd waar lotgenoten elkaar helpen clean te worden of blijven. Ook in Nederland organiseert de NA dergelijke meetings voor anonieme verslaafden, onder de naam Narcotics Anonymous Nederland.
Voor wie is de NA bedoeld?
De NA is bedoeld voor mensen met een huidige verslaving aan drugs of medicijnen en voor herstellende verslaafden. De enige voorwaarde om lid te worden van de NA of om mee te doen aan de bijeenkomsten, is dat je een verlangen hebt om te stoppen met je verslaving. Voor Narcotics Anonymous is het uitgangspunt volledige onthouding. De behandelmethode en de meetings die hiervoor worden georganiseerd hebben als doel om deelnemers en lotgenoten te ondersteunen terwijl ze herstellen van hun verslaving.
Hoe werkt de NA?
De NA werkt volgens het 12-stappenplan, een behandelmethode die ook bekendstaat als het Minnesota Model. Deze behandelmethode werd oorspronkelijk ontwikkeld voor alcoholverslaving door een andere bekende organisatie op het gebied van verslaving, Alcoholics Anonymous (AA). Het Narcotics Anonymous programma volgt deze behandelmethode omdat het ook effectief zou zijn voor verslaving aan drugs en medicatie.
Volgens het 12-stappenplan is verslaving een chronische ziekte waar je alleen vanaf kunt komen door externe hulp. In de 12 verschillende stappen leer je jouw verslaving beter begrijpen, geef je je over een hogere macht, en geef en krijg je steun van anderen in de Narcotics Anonymous gemeenschap.
Hoe ziet een NA meeting eruit?
Een NA meeting volgt een vaste agenda, waarbij deelnemers kunnen aanschuiven wanneer ze dat zelf willen. De precieze invulling van een NA meeting verschilt niet alleen per land, maar is ook afhankelijk van de gespreksleider zelf en de inbreng van aanwezigen. Elke meeting houdt zich echter aan de principes van Narcotics Anonymous.
De agenda van een NA meeting ziet er meestal zo uit:
- Opening: De gespreksleider zal de bijeenkomst openen en hierbij verwijzen naar de statuten van Narcotics Anonymous.
- Kennismaken: Nieuwe leden of geïnteresseerden stellen zich voor aan de groep.
- Delen: Aanwezigen delen in een of meerdere rondes verhalen en ervaringen over hun persoonlijke problemen en herstel. Anderen kunnen hierop inhaken en/of steun bieden.
- Lezing: Vaak houdt iemand tijdens een bijeenkomst een korte lezing over een specifiek onderwerp. Hierna is er ruimte voor discussie in de groep.
- Reflectie: Aan het einde van de meetings is er een korte periode van stilte voor reflectie.
- Afsluiting: De gespreksleider zal de bijeenkomst officieel afsluiten, waarna de groep wordt ontbonden. Aanwezigen kunnen vertrekken of nog even blijven praten.
NA meeting lijst
In Nederland vinden wekelijks meer dan 390 meetings plaats op 250 verschillende locaties door het hele land. Op de website van Narcotics Anonymous Nederland kun je een actuele lijst vinden van alle NA meetings die in jouw regio de komende periode worden georganiseerd.
De meeste NA meetings zijn fysiek. Volgens de organisatie kunnen verslaafden in herstel hier het meest profiteren van de open en bemoedigende sfeer tijdens een bijeenkomst. Toch is het ook mogelijk om online bijeenkomsten van Narcotics Anonymous bij te wonen.
Wat zijn de voordelen van Narcotics Anonymous?
De voordelen van Narcotics Anonymous zijn de ondersteunende gemeenschap voor verslaafden en de vaste structuur voor herstellen van verslaving. Ook de toegankelijkheid van meetings is een belangrijk voordeel ten opzichte van mogelijk andere steungroepen. Je hoeft alleen je voornaam te delen, waardoor de privacy van deelnemers beschermd blijft. De succesformule van Narcotics Anonymous heeft om deze redenen wereldwijd aangeslagen om mensen te helpen om te stoppen met drugs en andere verslavende middelen.
Enkele voordelen van Narcotics Anonymous zijn:
- Ondersteunende gemeenschap voor en door verslaafden
- Gestructureerde begeleiding met het 12-stappen programma
- Mogelijkheid van sponsoring door ervaren NA-leden
- Gratis lidmaatschap zonder plichten
- Toegankelijk door het grote aantal meetings wereldwijd en bescherming van je privacy
Wat zijn de nadelen van Narcotics Anonymous?
De nadelen van Narcotics Anonymous zijn onder meer de wisselende kwaliteit van meetings en de spirituele benadering die erg belangrijk is binnen het 12-stappenplan. Voor herstellende verslaafden is het volgens Narcotics Anonymous belangrijk om je over te geven aan een hogere macht, wat voor mensen met andere overtuigingen een groot obstakel kan zijn. Volgens sommige critici is NA daarnaast slechts een hulpmiddel. Alleen door professionele hulp, bijvoorbeeld in de vorm van psychotherapie, kan volgens hen een volledig herstel van verslaving worden bereikt.
Enkele nadelen van Narcotics Anonymous zijn:
- Kwaliteit van meetings kan fluctueren en is onder meer afhankelijk van de deelnemers
- Spirituele benadering voor herstel (overgave aan hogere macht)
- Zonder sterke persoonlijke motivatie is het makkelijk om op te geven
- Vooral hulpmiddel, kan een volledig behandeltraject vaak niet vervangen
- Gebrek aan begeleiding en emotionele steun buiten de meetings om
Veelgestelde vragen over de NA Meeting
Is de NA gratis?
Ja, je hoeft niet te betalen om deel te nemen aan NA meetings. Narcotics Anonymous vraagt geen contributies van leden, hoewel donaties wel geaccepteerd worden.
Hoelang duurt een NA meeting?
Een NA meeting duurt meestal zo’n 1 tot 1,5 uur. De precieze duur van een bijeenkomst is onder meer afhankelijk van het aantal (nieuwe) deelnemers en de tijd die wordt besteed aan een lezing en discussie.