Munchies krijgen van wiet: Oorzaken, risico's & tips

De intense en onbedwingbare trek na cannabisgebruik wordt de munchies genoemd. Deze trek heeft te maken met de complexe werking van de stoffen in cannabis op je lichaam en hersenen. Met name de psychoactieve stof THC speelt hierbij een grote rol. Hoewel in series en het alledaagse leven soms lacherig wordt gedaan over de munchies, kan de heftige eetlust op de lange termijn leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Op deze pagina vind je uitleg over waarom de munchies ontstaat bij cannabis, welke risico’s het heeft en wat je zelf kunt doen om de munchies te beperken.

Wat zijn Munchies?

Munchies zijn een intense en plotselinge drang om te eten, vaak veroorzaakt door het gebruik van wiet. De wetenschappelijke definitie van de munchies is een verstoring van je normale hongergevoel en verzadigingsmechanisme. Bij munchies door cannabisgebruik wordt dit vooral veroorzaakt door THC, volgens onderzoekers van de Universiteit van Calgary in een studie uit 2022. De psychoactieve stof in cannabis activeert namelijk bepaalde receptoren in de hersenen en het lichaam die verantwoordelijk zijn voor je hongergevoel. Op die manier krijg je vaak last van een onbedwingbare trek als je wiet gebruikt.

De munchies voelen anders aan dan normale honger. Je herkent de munchies aan symptomen zoals een intense en plotselinge trek, een voorkeur voor specifiek voedsel en een zeer sterk verlangen om te eten, zelfs als je eigenlijk vol zit. Mensen die cannabis gebruiken zullen vaak binnen een uur de munchies krijgen. Niet iedereen die wiet rookt, krijgt echter de munchies. Door opgebouwde tolerantie hebben regelmatige gebruikers er vaak geen of weinig last van.

Wat zijn de oorzaken van munchies?

De oorzaken van munchies zijn vooral de effecten van THC op je hersenen en het endocannabinoïde systeem in je lichaam, volgens neurowetenschapper Quentin Pittman. Tegelijkertijd zijn ook andere factoren belangrijk bij het ontstaan en de intensiteit van de munchies. Zo spelen hormonale veranderingen een rol, zoals een toename in progesteron (menstruatie en zwangerschap) en testosteron (puberteit en medicijnen). Ook zijn er individuele factoren die bepalen of je eerder de munchies krijgt, zoals iemands metabolisme en je stemming tijdens het gebruik van cannabis.

Wat doet THC in je lichaam?

THC doet verschillende dingen in je lichaam, maar werkt vooral in op het endocannabinoïde systeem. Dit is een netwerk van receptoren en neurotransmitters dat betrokken is bij diverse lichaamsfuncties, zoals je stemming, eetlust en zintuiglijke waarnemingen.

THC bindt zich vooral aan de CB1-receptoren van het endocannabinoïde systeem in je lichaam. Deze zitten vooral op belangrijke plekken in je hersenen, zoals de hypothalamus. Dit is een gebied in je hersenen dat je hongergevoel reguleert en bepaalt wanneer je je verzadigd voelt. THC verstoort de werking van de hypothalamus, volgens een studie uit 2016 in British Journal of Pharmacology. Het verhoogt de activiteit van neuronen die honger signaleren en vermindert de activiteit van neuronen die verzadiging opmerken. Op die manier neemt je eetlust toe.

De biochemische werking van THC in de hersenen bij de munchies uit zich ook op andere manieren. Zo verhoogt THC de afgifte van dopamine in je hersens. Voedsel wordt zo aantrekkelijker, volgens Belgische onderzoekers in een studie gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition. Ook kan de cannabinoïde geuren en smaken versterken. Hierdoor heb je eerder trek en wordt eten lekkerder.

Wat zijn de risico’s van munchies?

De risico’s van munchies zijn onder meer gewichtstoename, het ontwikkelen van ongezonde eetgewoonten en het versterken van verslavingsgedrag. Mensen vinden een ‘lekkere vette hap’ vaak fijner tijdens de munchies dan een gezonde maaltijd. Door deze overmatige calorie-inname neemt je gewicht al snel toe. Ook hebben de munchies een impact op je bloedsuikerspiegel en je spijsvertering, zoals maagzuur en andere problemen door overbelasting. Op de lange termijn krijg je hierdoor te maken met gezondheidsrisico’s. Denk bijvoorbeeld aan diabetes 2, obesitas en bepaalde vormen van kanker.

De munchies zorgen ook voor verstoringen in je gedrag. Veel mensen hebben last van een onregelmatig eetpatroon waarbij je vaak maaltijden overslaat. Je ontwikkelt zo ongezonde eetgewoontes. Zo raak je eraan gewend om in korte tijd grote hoeveelheden ongezond voedsel naar binnen te werken als je stoned bent. Deze veranderingen kunnen bovendien verslavingsgedrag versterken, volgens een onderzoek uit 2009 in International Review of Psychiatry. Zowel een verslaving aan cannabis als een eetverslaving. Je kijkt dan uit naar de munchies als een beloning. Dit heeft onder meer te maken met de extra dopamine die je krijgt van ongezond voedsel met veel suiker.

Lees meer over hoe suiker verslavend werkt.

Mogelijke risico’s van munchies zijn:

  • Gewichtstoename
  • Schommelingen in de bloedsuikerspiegel
  • Problemen met spijsvertering zoals maagzuur
  • Verstoorde eetpatronen
  • Ontwikkelen van ongezonde eetgewoontes
  • Versterken van verslavingsgedrag
  • Gezondheidsrisico’s zoals diabetes 2, obesitas en bepaalde vormen van kanker
  • Ongezonde leefstijl, met grotere kans op depressie en andere psychische klachten

Wat te doen tegen munchies?

Tegen de munchies kun je verschillende dingen doen. Allereerst kun je het risico dat je de munchies krijgt verminderen door cannabis in lage doseringen of met een laag niveau aan THC te gebruiken. Onderzoek suggereert dat de drug dan een minder grote invloed heeft op je eetlust, zoals een studie uit 2011 in Phytotherapy Research. Ook kun je afleiding zoeken om niet toe te geven aan de vreetlust. Ga sporten, luister muziek of vind iets anders om je gedachten af te leiden van eten.

Je kunt ook de risico’s van munchies zelf verminderen door bijvoorbeeld van te voren alleen verantwoorde snacks in huis te halen. In plaats van een zak chips en patat, kun je dan bijvoorbeeld grijpen naar een bakje yoghurt en een notenmix. De eetlust kun je ook op een gezonde manier overwinnen door voldoende water te drinken. Volgens wetenschappers zoals de Nederlandse voedingsbioloog Renger Witkamp kan het lichaam als je stoned bent namelijk dorst verwarren met een hongergevoel. Je lichaam vraagt dan om te snacken, terwijl je eigenlijk water moet drinken.

Kun je niet stoppen met de munchies?

Als je niet kunt stoppen met de munchies, heb je mogelijk hulp nodig. Je kunt dan afhankelijk zijn aan wiet of een eetverslaving hebben opgebouwd. Je huisarts is vaak het eerste aanspreekpunt. Deze kijkt hoe serieus je klachten zijn en op welke manier deze kunnen worden gestopt. Voor een eetprobleem kan medicatie worden voorgeschreven zoals antidepressiva. Bij een verslaving aan cannabis is meestal de enige optie om in therapie te gaan. Via gesprekstherapie (psychotherapie) leer je dan om negatieve gedachten te negeren en je gedrag te veranderen. Je huisarts kan je hiervoor doorverwijzen naar een psycholoog of afkickkliniek.

Heb jij hulp nodig? Bel direct naar 020 – 245 7480 en krijg deskundig advies van onze medewerkers over de meest geschikte behandelingen in jouw situatie.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen gewone honger en munchies?

Het verschil tussen gewone honger en munchies zit hem in de intensiteit van de eetlust, specifieke verlangens naar bepaald voedsel en dat je je vaak niet verzadigd voelt zelfs na het eten.

Waarom veroorzaakt cannabis munchies?

De psychoactieve stof in cannabis, THC, verstoort verschillende processen in je lichaam en hersenen die je gevoel van honger en verzadiging regelen. Hierdoor krijg je last van een intense eetlust, zelfs als je helemaal geen trek hebt.

Hebben munchies medische toepassingen?

Munchies zouden kunnen helpen bij aandoeningen zoals anorexia. Ook kunnen mensen die plotseling veel gewicht verliezen door kanker of aids door de munchies weer een gezond gewicht terugkrijgen.

Hulp nodig?
Bel onze hulplijn

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00