Microdosing: Werking, welke drugs en risico's

Bij microdosing zou het gebruik van ‘kleine beetjes’ psychedelische drugs positieve effecten hebben op je humeur, energieniveaus en productiviteit. De afgelopen jaren is microdosing toegenomen in populariteit. Door sommigen wordt het zelfs als een magische pil gezien, waarbij microdosing hen helpt bij het verwerken van psychische problemen en het leven iets fijner maakt. Tegelijkertijd is er kritiek van sommige wetenschappers op de mogelijke risico’s van microdosing. Ook zou er mogelijk sprake zijn van een placebo-effect. Op deze pagina lees je alles over microdosing, van voor- en nadelen tot tips hoe je veilig kunt microdosen.

Wat is microdosing?

Microdosing is een methode waarbij je een kleine hoeveelheid van een drug inneemt voor kleine, positieve veranderingen in je stemming, creativiteit en mentale gezondheid. Je ervaart in deze hoeveelheden alleen zeer beperkte effecten van de drug. Voorheen werd de term microdosing alleen gebruikt voor psychedelische drugs, zoals paddo’s en LSD. Microdoseren vindt tegenwoordig ook plaats bij andere drugs met mogelijk therapeutische effecten, zoals MDMA en ketamine.

Wetenschappelijk bewijs voor de positieve effecten van microdosing is nog beperkt. In sommige studies lijkt vooral sprake te zijn van een placebo-effect bij gebruikers, zoals onderzoek uit 2020 door drugsinstituut ICEERS. Ook is er nog weinig bekend over de lange termijn gevolgen van microdosering, zoals of microdoseren verslavend is.

Hoe werkt microdosing?

Microdosing werkt door een zeer kleine hoeveelheid van een drug te gebruiken zodat je er niet van gaat trippen. Bij een psychedelische drug gaat het vaak om zo’n 5-10% van een normale dosis, volgens Zweedse onderzoekers in Harm Reduction Journal. Bij andere drugs kan de precieze hoeveelheid hoger liggen. Gebruikers microdoseren meestal enkele weken lang voor ze positieve effecten ervaren op hun stemming, probleemoplossend vermogen en persoonlijke groei.

Welke drugs kun je microdosen?

Je kunt vooral psychedelische drugs microdosen zoals paddo’s, LSD en 2CB. Er vindt ook wetenschappelijk onderzoek plaats naar het microdoseren van recreatieve drugs als MDMA (de werkzame stof in XTC), ketamine en cannabis. Daarnaast experimenteren sommige mensen met het microdoseren van verschillende designerdrugs, volgens een studie uit 2023 in International Journal of Mental Health and Addiction. Dit zijn meestal synthetische drugs met mogelijk onvoorspelbare effecten.

Enkele drugs die je kunt microdosen zijn:

  • Paddo’s en magische truffels
  • LSD
  • 2CB
  • MDMA (XTC)
  • Ketamine
  • Cannabis

Wat zijn de effecten van microdosing?

De effecten van microdosing zijn veelal positief volgens gebruikers. Zij ervaren verbeteringen in hun stemming, een toename in energie en een boost in creativiteit en hun probleemoplossend vermogen. Daarnaast zou microdosing leiden tot een vermindering van psychische klachten en bijdragen aan persoonlijke groei. Zo kan het helpen bij het verwerken van trauma’s of andere negatieve gebeurtenissen in het leven. Ook rapporteren veel gebruikers door microdosing een sterkere emotionele connectie met zichzelf en hun omgeving.

Wat zijn de voordelen van microdosing?

De voordelen van microdosing zijn onder meer een positieve stemming en een toename in creativiteit. Veel mensen die gaan microdoseren stellen ook dat ze productiever worden op werk of in hun studie. Daarnaast kan microdosing van psychedelische middelen en bepaalde drugs ook helpen bij het verwerken van trauma’s, zoals bij een posttraumatische stressstoornis (PTSS), volgens psychedelica-onderzoeker Lindsay Cameron van Stanford University.

Enkele voordelen van microdosing zijn:

  • Positieve stemming
  • Meer energie en motivatie
  • Betere emotionele connectie met jezelf en je omgeving
  • Boost in creativiteit en focus
  • Productiever zijn
  • Traumaverwerking

Wat zijn de nadelen van microdosing?

De nadelen van microdosing zijn onder meer dat veel drugs lastig veilig te doseren zijn. Het kost daarom tijd voordat je de juiste dosis hebt gevonden waar je vooral positieve effecten van ervaart en geen bijwerkingen. Een ander nadeel is dat er nog weinig bekend is over de mogelijke risico’s van microdosing. Zo zou microdoseren verslavend kunnen zijn, volgens een studie uit 2022 in Journal of Psychopharmacology, vooral bij drugs als MDMA en ketamine. Meer onderzoek is echter nodig om de verslavingsrisico’s bij microdosing vast te stellen.

Enkele nadelen van microdosing zijn:

  • Soms lastig om effectieve en veilige dosis vast te stellen
  • Onduidelijkheid over risico’s
  • Mogelijk slechts placebo-effect
  • Verergert soms klachten bij bestaande psychische problemen

Wat is een microdosing schema?

Een microdosing schema is een vaste planning voor het innemen van kleine hoeveelheden psychoactieve stoffen. Deze planning bestaat uit periodes van (toenemend) gebruik en rust tussen gebruik in. Er bestaan verschillende microdosing schema’s. Ze variëren onder meer in het aantal dagen dat je aaneengesloten een psychedelische drug inneemt en de hoeveelheid rust die je moet nemen tussen periodes van gebruik.

Enkele bekende microdosing schema’s zijn het Fadiman Protocol en Stamets Stack. Sommige gebruikers vinden dagelijks microdoseren het meest prettig. Zij volgen dan officieel geen schema omdat er geen periodes van rust tussen het gebruik in liggen.

Wat zijn de gevaren van microdosen?

De gevaren van microdosen variëren van milde risico’s, zoals dat je toch gaat trippen, tot ernstige gevaren als verslaving en gezondheidsproblemen. Mensen met bestaande psychische aandoeningen zouden door microdosen ook meer klachten ontwikkelen. Zo kan een depressie of bipolaire stoornis verergeren door het gebruik van psychoactieve stoffen. Dit is echter enigszins controversieel. Zo is er ook (beperkt) wetenschappelijk bewijs dat microdosing zou helpen bij psychische problemen, volgens onder meer een studie uit 2019 in Journal of Psychoactive Drugs.

Enkele gevaren van microdosen zijn:

  • Bijwerkingen zoals hoofdpijn, angst en een verhoogde hartslag
  • Trippen bij een onbedoeld hogere dosis
  • Verergeren van psychische klachten
  • Ontwikkelen van verslaving
  • Onduidelijkheid over gezondheidsrisico’s op lange termijn

Tips voor veilig microdosen

Veilig microdosen vereist een goede voorbereiding. Zo is het verstandig om je in te lezen over mogelijke effecten en bijwerkingen van de drug(s) die je wilt gebruiken, aanbevolen doseringen en mogelijke risico’s. Wanneer je microdosing legaal wenst te doen, zijn er in Nederland (voorlopig) slechts zeer beperkte opties. Veel psychedelica staan namelijk op lijst I van de Opiumwet en worden niet door zorgverleners verstrekt.

Onthoud dat drugsgebruik altijd risico’s heeft. Zo is het risico op verslaving bij veel drugs altijd aanwezig, zelfs in kleine doseringen. Lees meer over hulp bij verslaving.

Tips voor veilig microdosen zijn:

  • Doe je research. Lees je in over de werking van een drug, de effecten en mogelijke risico’s.
  • Overleg met een zorgverlener. Het is verstandig om advies in te winnen bij je zorgverlener voordat je met microdosing begint. Zo kunnen bepaalde psychoactieve stoffen interacties hebben met medicatie die je al slikt.
  • Begin voorzichtig. Mensen die gaan microdoseren doen er goed aan om met een zeer lage dosering te beginnen. Zo voorkom je bijwerkingen en beperk je het risico op verslaving.
  • Juiste set en setting. Zorg dat je je goed voelt en in een veilige omgeving microdoseert, om de kans op negatieve ervaringen te verkleinen.
  • Gebruik geteste middelen. Zorg dat de psychoactieve stoffen die je gebruikt ook zuiver zijn. In Nederland kun je drugs gratis laten testen.

Veelgestelde vragen over microdosing

Gaat microdosing samen met alcohol?

Het wordt afgeraden om microdosing te combineren met andere stoffen, waaronder alcohol. Alcohol kan namelijk de werking van de drug veranderen of leiden tot onvoorspelbare effecten.

Kun je slapen na microdosen?

Bij sommige psychedelische drugs zoals LSD kan slapen na het microdosen lastig zijn. Andere middelen hebben minder effect op je slaapgedrag, waardoor slapen geen probleem zou moeten zijn.

Hulp nodig?
Bel onze hulplijn

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00