Medicinale wiet, afkomstig van de plant cannabis sativa, heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen vanwege zijn therapeutische voordelen. In tegenstelling tot het recreatieve gebruik van cannabis, richt medicinale cannabis zich op het behandelen van verschillende medische symptomen.
Met actieve bestanddelen als THC en CBD biedt het een breed scala aan toepassingen, variërend van pijnbestrijding tot het verminderen van spierkrampen en het beheersen van misselijkheid. Door voortdurende debatten en onderzoek blijft medicinale cannabis een fascinerend en interessant gebied binnen de moderne geneeskunde.
Inhoud
- Wat is medicinale wiet?
- Hoe wordt medicinale wiet gebruikt?
- Wat zijn de bijwerkingen van medicinale wiet?
- Wat zijn de risico’s van medicinale wiet?
- Hoe is de wettelijke status van medicinale wiet in Nederland?
- Welke medische toepassingen heeft medicinale wiet?
- Wat is het debat rondom medicinale wiet?
- Wat is de toekomst van medicinale wiet?
- Veelgestelde vragen over medicinale wiet
Wat is medicinale wiet?
Medicinale wiet bestaat uit gedroogde bloemen van de hennepplant en wordt ook “mediwiet” genoemd. De werkzame stoffen komen compleet vrij wanneer het wordt opgewarmd tot circa 180 ºC. Het middel wordt voorgeschreven door een huisarts of specialist. In overleg met de patiënt wordt de juiste soort en dosering bepaald en is dit product vervolgens verkrijgbaar bij de apotheek en alleen bedoeld voor medicinaal gebruik.
Medicinale cannabis helpt bij het bestrijden van:
- Stress
- Pijnklachten
- Psychische klachten
- Spierkrampen, bijvoorbeeld bij multiple sclerose (MS)
- Afgenomen eetlust
- Misselijkheid
- Slapeloosheid
- Klachten in de laatste levensfase
Hoe wordt medicinale wiet gebruikt?
Cannabis geneest aandoeningen niet, maar zorgt er wel voor dat klachten verminderen. Chronische pijn neemt af, je hebt minder medicatie nodig en ook bijwerkingen van andere medicijnen verminderen.
Het advies van het Bureau Medicinale Cannabis is om cannabis te consumeren door middel van thee of inhalatie met een verdamper, terwijl het sterk wordt afgeraden om cannabis te roken of een waterpijp te gebruiken vanwege de potentiële schadelijke effecten op de gezondheid.
Thee
Cannabisthee is eenvoudig te bereiden en de thee vertoont qua uiterlijk geen overeenkomsten met cannabis. Hierdoor kan men de thee discreet in het openbaar nuttigen.
Vaporizers
Inhalatie met behulp van een vaporizer zorgt voor een snelle absorptie. In vergelijking met roken komen bij verdamping aanzienlijk lagere concentraties van schadelijke stoffen vrij.
Olie
Wietolie kan op verschillende manieren worden ingenomen. De meest gebruikelijke methoden zijn onder de tong of toevoegen aan voedsel of drank.
Roken
Het roken van cannabis is niet gezond. De inademing van giftige stoffen kan aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, voornamelijk vanwege schadelijke bijproducten in tabak. Cannabis roken wordt dus sterk afgeraden.
Wat zijn de bijwerkingen van medicinale wiet?
Bij het gebruik van medicinale cannabis kunnen bijwerkingen optreden, maar deze zijn beperkt en komen meestal alleen voor bij hoge doseringen. Ook kunnen ze optreden wanneer het samen met andere stoffen wordt gebruikt, zoals alcohol. De meest voorkomende bijwerkingen van (medicinale) cannabis zijn verstoringen aan de luchtwegen, het maagdarmkanaal en het zenuwstelsel.
Specifieke bijwerkingen van cannabis kunnen zijn:
- Rode ogen
- Stemmingswisselingen
- Verminderd reactievermogen
- Toegenomen eetlust
- Verhoogde oogboldruk
- Opgewekte stemming
- Versnelde hartslag
- Lagere bloeddruk
- Duizeligheid
Wat zijn de risico’s van medicinale wiet?
De meesten kunnen medicinale cannabis goed verdragen. De bijwerkingen duren maar kort en zijn meestal ongevaarlijk. Wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt, zal het geen nadelige effecten op de gezondheid van patiënten hebben.
We zien ongewenste bijwerkingen na inname van hoge doseringen, of als cannabis gebruikt wordt in combinatie met andere middelen die de effecten verergeren, zoals alcohol of sommige medicijnen.
Er zijn een aantal risico’s van medicinale cannabis waar je rekening mee moet houden, zoals:
- Het ontwikkelen van een psychose (zeldzaam)
- Hartaandoeningen (sterk maar tijdelijk effect op hartslag en bloeddruk)
- De effecten kunnen anders zijn bij mensen met leveraandoeningen
- Verslaafd raken, ook al is het risico bij medicinale cannabis laag
- Overdosering, met nadelige gevolgen van dien
- Zwangerschap: cannabis kan in de moedermelk terecht komen en daarmee de ontwikkeling van de foetus beïnvloeden
Hoe is de wettelijke status van medicinale wiet in Nederland?
Artsen schrijven medicinale cannabis voor via de apotheek. Het is dus legaal verkrijgbaar op doktersrecept. De productie en distributie vallen onder de verantwoordelijkheid van het BMC van het Ministerie van Volksgezondheid. Medicinale cannabis, geteeld door professionele bedrijven, ondergaat zorgvuldige controle en wordt uitvoerig getest.
Welke medische toepassingen heeft medicinale wiet?
Er zijn steeds meer gegevens beschikbaar over de werkzaamheid van cannabis bij diverse aandoeningen. Soms zijn de wetenschappelijke bewijzen echter onvoldoende, voorbeelden hiervan zijn Alzheimer, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.
Er zijn wel voldoende wetenschappelijke gegevens beschikbaar voor het effect van cannabis bij bijvoorbeeld:
Zenuwpijn, aangezichtspijn, fantoompijn
Cannabis heeft ontstekingsremmende eigenschappen en het helpt bij zenuwpijn waarbij ontsteking een rol speelt. De intensiteit van de pijn neemt af en de pijnperceptie verandert. Studies geven aan dat cannabis neuroprotectieve eigenschappen heeft.
Spierkrampen en spiertrekkingen bij MS
Cannabis werkt spierontspannend en helpt bij het verminderen van spierspasmen. Het werkt voor een goede nachtrust, die belangrijk is voor het beheersen van spierkrampen. Bij MS is er verlies van de beschermende laag rond de zenuwvezels en de neuroprotectieve eigenschappen van cannabis kunnen de schade hiervan verminderen.
Syndroom van Gilles de la Tourette
Door het gebruik van medicinale cannabis kan de intensiteit van tics verminderen, want de spieren ontspannen. Deze aandoening wordt vaak geassocieerd met angst, en cannabis kan angstgevoelens verminderen. Het draagt bovendien bij aan een betere slaapkwaliteit, wat symptomen beter helpt beheersen.
Wat is het debat rondom medicinale wiet?
Het debat rondom medicinale cannabis gaat over de scheiding tussen medicinale toepassingen en recreatief gebruik. We moeten erkennen dat het hier gaat om twee compleet verschillende gebruikersgroepen. Het medisch potentieel van een stof betekent niet automatisch dat het veilig is voor ongecontroleerd gebruik.
Wat is de toekomst van medicinale wiet?
Nederland gaat op een verantwoorde manier om met het gebruik van medicinale cannabis. We produceren medicinale cannabis van hoge kwaliteit en ook andere landen zijn afhankelijk van ons. Er komt steeds meer ruimte voor onderzoek en internationale samenwerking. Zo kunnen patiënten steeds beter bediend worden.
Onderzoek
Uit recent onderzoek van Lareb samen met Bureau Medicinale Cannabis blijkt dat een op de vijf patiënten een of meer milde bijwerkingen ervaart van medicinale cannabis. Door middel van online vragenlijsten – gedurende een jaar – werd onderzocht waarom patiënten het gebruiken en welke bijwerkingen zij ervaarden.
Potentiële wetswijzigingen
Er wordt aan gedacht om het exportplafond en de productiebeperking van medicinale cannabis te schrappen. Ook wil het kabinet de handel t.b.v. wetenschappelijk onderzoek en geneesmiddelenontwikkeling bevorderen. Verder wil men aan partijen buiten de gesloten productieketen van medicinale cannabis makkelijker een opiumontheffing verlenen.
Veelgestelde vragen over medicinale wiet
Wat zijn de kosten van medicinale cannabis?
De kosten van medicinale cannabis bij de apotheker zijn 34,50 euro per 5 gram. Ook bij sommige coffeeshops kan op doktersrecept wiet gekocht worden voor de helft van de prijs.
Hoe kom je aan medicinale wiet?
Bij ernstige ziekte kun je in aanmerking komen voor medicinale cannabis. Je kunt het via een recept van de huisarts bij de apotheek verkrijgen.
Wordt medicinale wiet vergoed?
Of medicinale wiet wordt vergoed, is een beslissing die ligt bij de zorgverzekeraar. Ga dus bij je eigen zorgverzekeraar na of het vergoed wordt.