Lorazepam of Oxazepam? Verschillen en effecten

Lorazepam en Oxazepam zijn beide benzodiazepinen, voorgeschreven voor de behandeling van angststoornissen en slapeloosheid. Terwijl beide tot dezelfde geneesmiddelklasse behoren, hebben ze unieke kenmerken die ze onderscheiden.

Wat is Lorazepam?

Lorazepam, vaak verhandeld onder de merknaam Ativan, dient vooral voor de behandeling van angststoornissen, slapeloosheid en in sommige gevallen epileptische aanvallen. Het is snelwerkend en wordt typisch oraal toegediend. Mogelijke bijwerkingen omvatten sufheid, duizeligheid en spierzwakte.

Wat is Oxazepam?

Oxazepam, een benzodiazepine met een langzamere inwerkingsduur, wordt veelal ingezet tegen angst en slaapstoornissen. Ook hier zijn bijwerkingen mogelijk, waaronder vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn.

Wat is het verschil tussen Lorazepam en Oxazepam?

Lorazepam en Oxazepam zijn beide benzodiazepinen met unieke eigenschappen. Hoewel ze in dezelfde medicijnklasse vallen, vertonen ze verschillen in werkingsduur, therapeutisch gebruik, interacties met andere medicijnen en afhankelijkheidsrisico’s.

In de volgende tabel zijn de verschillen tussen Lorazepam en Oxazepam benoemd:

KenmerkLorazepamOxazepam
Halfwaardetijd10-20 uur4-15 uur
Aanvang van werkingSnel (binnen 30 minuten)Relatief langzamer (1-3 uur)
Voornaamste gebruikAngststoornissen, slapeloosheid, epileptische aanvallen, sedatie voor medische proceduresVooral angststoornissen, soms slapeloosheid
MetabolismeGedeeltelijk in de leverIn de lever, vormt geen actieve metabolieten
Duur van werkingLangerKorter
BijwerkingenDuizeligheid, slaperigheid, verminderd geheugen, coördinatieproblemen, etc.Vergelijkbaar met Lorazepam, maar kan afhankelijk zijn van de dosis en individuele respons

Veiligheidsrichtlijnen en aanbevelingen

  • Algemeen gebruik: Neem deze medicijnen alleen op voorschrift van een arts en volgens de instructies.
  • Voorzorgsmaatregelen: Niet combineren met alcohol en voorzichtigheid is geboden bij oudere volwassenen.
  • Overdosering: Neem onmiddellijk contact op met een arts als er tekenen zijn van een overdosis, zoals extreme slaperigheid of verwarring.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00