Lions Mane: Gebruik, voordelen, effecten en verslaving

Lion’s mane, ook bekend als de pruikzwam, heeft een rijke geschiedenis van traditioneel gebruik door boeddhistische monniken in het oosterse deel van de wereld. De lions mane paddenstoel gedijt in een gematigde klimaatzone in dat gebied. Zijn vruchtlichaam bestaat uit talloze dunne stengels en doen denken aan de bos manen van een leeuw.

Deze kenmerkende verschijning heeft geleid tot vele bijnamen. De Latijnse naam van deze paddenstoel, Hericium erinaceus, weerspiegelt zijn prachtige uiterlijk; ‘erinaceus’ verwijst namelijk naar ‘egel’ en is een verwijzing naar de stekelige vorm van de hoed. Maar hoe wordt de Lion’s mane gebruikt en is deze schimmel verslavend? Wij bespreken de effecten en voordelen.

Wat is Lions Mane?

Lion’s mane is een eetbare paddenstoel met medicinale eigenschappen die al eeuwenlang wordt gebruikt in Aziatische landen. De interesse in deze paddenstoel is in Noord-Amerika en Europa pas recentelijk toegenomen. Binnen de traditionele Chinese geneeskunde staat Lion’s mane bekend om zijn helende werking bij maagproblemen en gastro-intestinale aandoeningen.

Het stimuleert en repareert zelfs verschillende zenuwcellen populaties in de hersenen. Lion’s mane schimmels groeien op boomstammen van de beuken- en de eikenboom. Wanneer de boom is afgestorven, leven deze waardevolle paddenstoelen voort op het rottende hout.

Hoe wordt lions mane gebruikt?

Lion’s mane kent in Aziatische landen als China, India, Korea en Japan zowel medicinale als culinaire toepassingen. Ze dienen buiten hun medicinale functie ook als biologische vleesvervanger en worden gebruikt als delicatesse in gerechten. De westerse wetenschap erkent sinds kort pas de genezende eigenschappen van Lion’s mane.

Naast het verlichten van maagproblemen en gastro-intestinale aandoeningen, blijkt uit onderzoek door M. Cardaro et al. in Antioxidants dat Lion’s mane paddenstoelen een herstellende werking op de hersenen hebben en positieve effecten op de regulatie van stress in de hersencellen.

Wat is de werking van lions mane?

Lion’s mane mushrooms verbeteren de gezondheid van het maagweefsel, bestrijden bacteriële infecties in het maag-darmstelsel en hebben een positief effect op ons immuunsysteem. Ze bevorderen de groei en het herstel van diverse zenuwcellen en ondersteunen daarmee het cognitieve vermogen.

Deze paddenstoel heeft ook een positieve invloed op de geest en wordt niet voor niets ‘Priester van de bergen’ genoemd in Japan.

Dankzij de expertise van de Amerikaanse paddenstoelenspecialist Paul Stamets is de lion’s mane paddenstoel bekender geworden bij het grote publiek. Hij heeft op basis van onderzoek geschreven dat het consumeren van lion’s mane kan bijdragen aan het regenereren van beschadigde cellen tussen de hersenen en het ruggenmerg.

Wat zijn de effecten van lions mane?

De lion’s mane mushroom heeft een beschermende en herstellende werking op neuronen, waardoor het een essentiële rol kan innemen bij cognitieve stoornissen en aandoeningen. Dit werd aangetoond door wetenschappelijk onderzoek van T. Skubel et al. (2022). Met lion’s mane neuropeptiden wordt de zenuwgroeifactor (nerve growth factor) namelijk gestimuleerd. Dit gespecialiseerde eiwit is cruciaal voor de overleving van sensorische neuronen.

De effecten van lion’s mane zijn:

 • Kan beschermend werken tegen Dementie
 • Kan beschermend werken tegen Alzheimer
 • Heeft een regulerende werking in de hersenen bij of na een stressrespons
 • Kan een positief effect op de gemoedstoestand hebben

Wat zijn de bijwerkingen van lions mane?

Gebruikers zullen door inname geen stimulerende effecten van lion’s mane voelen. Over het algemeen wordt lion’s mane als zeer veilig beschouwd en hoewel bijwerkingen uiterst zeldzaam zijn, kan bij hoge doseringen in enkele gevallen persoonlijke gevoeligheid optreden.

Het is bovendien van groot belang dat vrouwen die zwanger zijn, zwanger willen worden of borstvoeding geven, altijd voorzichtig zijn en medisch advies inwinnen voordat ze dit supplement gebruiken.

Enkele lion’s mane bijwerkingen kunnen zijn:

 • Milde darmklachten
 • Opgeblazen gevoel
 • Huiduitslag

Wat zijn de voordelen van lions mane?

Het innemen van lion’s mane extract kan bijdragen aan een gezonde levensstijl die gebaseerd is op plantaardige inhoudsstoffen. Je kunt lions mane kopen als normale paddenstoel en vooral de biologische lion’s mane goed als vleesvervanger gebruiken in gerechten.

Mensen die supplementen slikken voor hun gezondheid, kiezen eerder voor het extract van deze paddenstoel wat geconcentreerder is dan capsules met lions mane poeder. Je kunt het elke dag nemen.

Lion’s mane kan verschillende positieve effecten op het lichaam hebben:

 • Ondersteuning van het cognitieve vermogen
 • Bijdrage aan de groei, het behoud en de verdeling van neuronen en myeline (een belangrijk eiwit voor de sensoren van neuronen) in de hersenen
 • Regulatie van stress in de hersencellen
 • Ondersteuning van het immuunsysteem door een mogelijk positief effect op ontstekingen en oxidatie
 • Positief effect op de gemoedstoestand

Wat zijn de nadelen van lions mane?

Lions mane paddenstoelen werden van oudsher gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. De meeste westerse gebruikers kiezen echter voor lion’s mane extract of voor lion’s mane poeder. Je kunt het beiden online kopen, maar controleer op de desbetreffende lion’s mane productpagina altijd de exacte concentratie, want je wilt geen te hoge dosering innemen.

Er zijn geen indicaties dat lion’s mane hericium erinaceus schadelijk is voor het lichaam, of dat gebruikers er verslaafd aan kunnen raken. Maar net als elk supplement kan lion’s bijwerkingen hebben als het niet correct wordt ingenomen.

Mogelijke bijwerkingen of nadelen van lion’s mane kunnen zijn:

 • Spijsverteringsproblemen als een opgeblazen gevoel, misselijkheid of diarree, bij inname van grote hoeveelheden
 • Het kan een wisselwerking hebben met medicijnen als anticoagulantia of immunosuppressiva; overleg dus met de huisarts
 • Allergische reacties als huiduitslag

Veelgestelde vragen over lions mane

Hoe snel werkt lions mane?

Lion’s mane begint meestal binnen enkele dagen te werken. Het is geen farmaceutisch medicijn, maar een voedingssupplement. De effecten ervan zijn dus afhankelijk van de dosering en individuele factoren zoals leeftijd en gewicht. De dag waarop zichtbare effecten optreden, kan dus variëren.

Wat is de juiste dosering van lions mane?

Er bestaat geen vastgestelde standaarddosis voor lion’s mane. Over het algemeen wordt het veilig gebruikt in een dagelijkse dosis van 1 tot 2 gram.

Wat is de beste tijd om lions mane in te nemen?

Om de maximale effectiviteit te bereiken, kun je lion’s mane capsules het beste op een lege maag innemen. Dat kan 30 minuten voor het ontbijt zijn, maar ook twee uur na het avondeten is prima. Je lichaam kan zo alle actieve stoffen optimaal opnemen zonder enige hinder van andere voedingsmiddelen die je inneemt.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00