Lean Drugs: Effecten, risico's en behandeling

Lean drugs, ook bekend als “lean purple drank” of “lean drink”, is een vloeibare mix van verschillende stoffen. Oorspronkelijk was lean drink als recreatieve drank bedoeld, alleen zijn de gevolgen ervan steeds vaker in de schijnwerpers komen te staan vanwege de effecten en risico’s die er verband mee houden. Als je meer wilweten over deze drank, je zorgen maakt over iemand die het gebruikt, of gewoon meer informatie wilt; lees hier alles over deze complexe en potentieel gevaarlijke drug.

Wat is lean drugs?

Lean drugs is een benaming voor een drankje dat bestaat uit hoestdrank gemixt met frisdrank, meestal Sprite. De hoestdrank bevat de stoffen codeïne en promethazine en soms wordt deze purple drank nog extra zoet gemaakt.

Codeïne is een opiaat dat afgeleid is van morfine en in hoge doseringen kan codeïne leiden tot gevaarlijke situaties, zoals ademhalingsproblemen. Je kunt in een “respiratory depression” belanden en daardoor zelfs een ademhalingsstilstand krijgen.

Promethazine is een antihistaminicum dat wordt gebruikt bij allergieën, maar ook om misselijkheid te verminderen en een kalmerend, versuffend effect te veroorzaken.

Wat zijn de effecten van purple lean drugs?

Bij lage doseringen hebben codeïne en promethazine weinig merkbare effecten, zoals wanneer ze worden gebruikt om hoest te onderdrukken bij verkoudheid. Bij hogere doseringen veroorzaken ze effecten vergelijkbaar met andere verdovende middelen.

Sommige gebruikers vergelijken de effecten met alcohol, terwijl anderen overeenkomsten met benzodiazepinen (kalmeringsmiddelen) ervaren. De benodigde dosis verschilt per persoon en hangt af van de hoeveelheid toegevoegde codeïne en promethazine in de lean drink.

Het resultaat is doorgaans een gevoel van een langzamer reactievermogen. Vaak wordt het lean drankje in combinatie met cannabis of andere stoffen genomen, maar in combinatie met alcohol zul je echt voorzichtig moeten zijn.

De effecten die gebruikers ervaren bij het innemen van purple drank kunnen zijn:

 • Verminderde alertheid
 • Ontspannen gevoel
 • Gevoel van lichte dissociatie van het lichaam
 • Het onderdrukken van hoest
 • Pijnstillend
 • Warm gevoel
 • Blij gevoel
 • Aangeschoten gevoel als bij alcohol

Wat zijn de bijwerkingen van lean drugs?

Codeïne kan bij hoge doseringen bijwerkingen geven en het risico op deze effecten wordt versterkt wanneer codeïne wordt gecombineerd met promethazine en mogelijk andere stoffen, zoals alcohol. In de Verenigde Staten zijn al meerdere overdoseringen gemeld bij het gebruik van lean, allen met een fatale afloop.

Bijwerkingen van dit drankje kunnen in eerste instantie zijn:

 • Duizeligheid en dubbelzien
 • Het licht gedissocieerd raken en slecht reageren op situaties
 • Inname van een hoge dosis kan leiden tot een acute vergiftiging van het lichaam
 • Vertraagd reactievermogen
 • Hartkloppingen
 • Droge mond en neus
 • Hoofdpijn en geheugenverlies
 • Bewusteloosheid bij een te hoge dosis

Wat zijn de risico’s van lean drugs?

Bij het gebruik van lean drugs in grote hoeveelheden kunnen de gevolgen ernstig zijn. Codeïne is een potentieel verslavende stof en je hebt steeds grotere hoeveelheden nodig om de verdovende werking ervan te bereiken.

Bovendien kunnen de ontwenningsverschijnselen sterk lijken op die van andere verdovende middelen of opiaten, zoals de drug heroïne.

Bij een lage dosering merk je niet veel, maar de risico’s die je loopt bij inname van een hoge dosis lean drugs, zijn:

 • Het ontwikkelen van een ernstige verslaving
 • Verliezen van bewustzijn
 • Problemen met je ademhaling, je kunt zelfs een ademhalingsstilstand krijgen
 • Bepaalde lichaamsfuncties vertragen
 • Het kan zijn dat organen beschadigd raken, denk aan nier- of leverfalen
 • Epileptische aanvallen
 • Je kunt hallucinaties krijgen bij inname van grote hoeveelheden lean

Stoppen met problematisch gebruik van lean

Het kan erg zwaar zijn om zelf te stoppen met lean drink. Je kunt namelijk te maken krijgen met verschillende ontwenningsverschijnselen en je daar erg naar door voelen. S. Nielsen et al. laat in International Journal of Pharmacy Practice weten dat de intense afkickverschijnselen van lean drink veroorzaakt worden door de opgebouwde afhankelijkheid aan codeïne.

Wanneer je eenmaal verslaafd bent aan die toegevoegde codeïne en promethazine in de hoestdrank en je stopt met het gebruik ervan, dan krijg je last van slapeloosheid, spier- en gewrichtsklachten en je verkeert in een voortdurende staat van opwinding. Het is verstandig om dan professionele hulp in te schakelen.

Je kunt het detoxificatie-proces liever onder medische begeleiding doorstaan, maar soms is het nog beter om naar een afkickkliniek te gaan. Vaak komen dan ook onderliggende oorzaken van jouw problematische gebruik naar boven en kunnen die meegenomen worden in de behandeling.

Vraag eventueel een telefonisch consult aan en laat je informeren over de diverse behandeltrajecten. Je zult er altijd een vinden die passend is voor jouw situatie.

Veelgestelde vragen over lean drugs

Is het gebruik van lean drugs strafbaar?

De risico’s van lean zijn groot, maar het gebruik van lean is niet strafbaar. Het is immers gewoon op recept in de winkel verkrijgbaar en dus legaal. Iemand die een hoestdrank met codeïne en promethazine heeft gekocht, mag deze thuis mengen met frisdrank (en misschien met nog wat suiker om de bittere smaak te verdoezelen). Het produceren en verkopen zonder vergunning maakt lean strafbaar, omdat de stoffen codeïne en promethazine gereguleerd zijn.

Is lean drugs verslavend?

Lean drink of purple drank heeft een enorm verslavende werking, zeker als je het dagelijks gebruikt. Het probleem is ook dat gebruikers de medicijnen vaak in verkeerde hoeveelheden mengen, waardoor ze per ongeluk te veel kunnen innemen. Afkicken van lean blijkt erg moeilijk te zijn doordat mensen vaak ernstige ontwenningsverschijnselen krijgen.

Wat zijn de werkzame stoffen in lean drugs?

De werkzame stoffen in lean drugs zijn er twee: codeïne en promethazine. Codeïne is een opiaat met een sterk verdovende werking. Promethazine is een antihistaminicum met een opmerkelijk versuffende werking.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00