Krokodillen drugs: Effecten, gevolgen en verslaving

Krokodil of crocodile is een drug die de stof desomorfine bevat. Het is een krachtig opiaat dat afgeleid is van codeïne. Net als heroïne kalmeert dit middel, heeft het een pijnstillende werking en brengt het je in extase. Maar het effect is van korte duur en deze drug is tot op het bot verslavend.

De drug krokodil, een gepatenteerd middel, werd in 1940 door een geneesmiddelenfabrikant uitgebracht, maar ook razendsnel weer van de markt gehaald. De reden hiervoor was dat het middel extreem verslavend was. In 2003 echter werd er een zelfgemaakte krokodil variant gelanceerd in de Russische drugsscene. Deze goedkope drug werd populair onder “arme” verslaafden.

Wat is krokodil?

Krokodil drug is een krachtig opiaat dat desomorfine bevat. Desomorfine wordt beschouwd als een drug met een extreem hoog misbruikpotentieel. Een andere naam is “Magic of Russia” of “Poor Man’s Heroin”, omdat het een stuk goedkoper is dan heroïne.

Het is makkelijk om zelf te bereiden; het belangrijkste ingrediënt is codeïne, maar er gaat ook benzine in, gedroogde jodium, zoutzuur, fosfor en rode zwavel. Er wordt een papje van gemaakt dat zo’n anderhalf uur verwarmd moet worden. Dan is deze zwaar giftige substantie stroperig en klaar voor gebruik.

Hoe wordt krokodil gebruikt?

Krokodil wordt meestal intraveneus gebruikt, het werkt binnen enkele minuten en is nog krachtiger dan morfine, zelfs 10 tot 15 maal. De roes duurt zo’n anderhalf, maximaal twee uur. Het is voor verslaafden dus direct tijd om hun volgende shot klaar te bereiden, aangezien dat wel anderhalf uur in beslag neemt. Doet men dit niet, dan zien we dezelfde ontwenningsverschijnselen als bij heroïne de kop opsteken.

Wat zijn de effecten van krokodillen drugs?

Krokodil heeft net als heroïne een effect op dopamine in het brein. Dopamine wordt normaal gesproken aangemaakt wanneer je eet, sport of bijvoorbeeld verliefd bent. De afgifte brengt een extreem gelukkig gevoel met zich mee, wat er voor zorgt dat je dit dopamine-opwekkende gedrag wilt herhalen. Krokodil geeft je deze kalmerende, euforische en pijnstillende werking.

De effecten van croc beginnen bijna direct na inname en houden maximaal twee uur aan. Regelmatig gebruik van croc kan leiden tot dagenlange eetbuien. Gebruikers raken bovendien snel uitgeput en lijden aan slaaptekort.

Wat zijn de gevolgen van krokodil?

In de VS en Canada werd in een aantal nieuwsberichten beschreven dat het gebruik van croc huidzweren, infecties en een schilferachtige huid veroorzaakt. De meest voorkomende complicaties zijn echter ernstige beschadigingen aan aders en bloedvaten, het afsterven van weefsel en spieren, wekedeleninfecties en gasgangreen. Verder kunnen er o.a. vertraagde ademhaling, longontsteking, bloedvergiftiging, geheugenverlies, hersenvliesontsteking, rottend tandvlees, schade aan botweefsel, motorische stoornissen en lever- en nierschade optreden.

Bij gebruik van niet steriele naalden kan HIV besmetting plaatsvinden. Verder toonden studies bij ratten cardiale stuwing, afgestorven weefsel op de injectieplaats en niervergiftiging aan. Het komt voor dat croc verslaafden huid transplantaties moeten ondergaan en amputaties van ledematen.

Veelgestelde vragen over krokodillen drugs

Is Krokodil verslavend?

Krokodil is een enorm verslavende drug vanwege zijn hoge opioïde kracht en zijn zeer kortdurende kalmerende effect. Na deze drug te hebben ingespoten, voelt de gebruiker zich slechts anderhalf tot twee uur prettig; dan is het alweer tijd voor een nieuwe shot.

Wat zit er in crocodile drugs?

Krokodil bevat van origine desomorfine, maar door de (illegale) thuisproductie kan het een aantal andere onbekende ingrediënten bevatten. Het voornaamste bestanddeel van de zelfgemaakte variant van croc is codeïne, een middel dat goed werkt tegen hoest. Er wordt o.a benzine of verfverdunner toegevoegd, zoutzuur, fosfor, gedroogde jodium en rode zwavel van luciferstokjes. De donkerbruine mix wordt op het vuur gezet en moet lange tijd pruttelen voordat het gebruikt kan worden.

Hoe duur is krokodil drugs?

Krokodil drugs is een goedkoop alternatief voor heroïne, een shot kost minder dan 10 euro en alle ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar. Codeïne is bij elke apotheek te koop voor een paar euro en ook de andere bestanddelen zijn makkelijk en voor weinig geld te verkrijgen.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00