Kleine pupillen door drugs

Het herkennen van drugsgebruik is vaak een uitdaging vanwege de unieke uiterlijke signalen die gepaard gaan met verschillende drugs. Deze signalen of kenmerken kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van het type drugs en de dosis die is ingenomen.

Toch kun je aan iemands ogen vaak wel zien of hij heeft gebruikt. Lees in dit artikel welke signalen duiden op drugsgebruik. Hoe zien onze ogen eruit en hoe worden onze pupillen beïnvloed door drugs? Wanneer wordt een pupil aanzienlijk groter, of juist klein?

Een pupil is een ronde, zwarte opening in het midden van de iris. Deze regelt de hoeveelheid licht die in het oog binnenkomt door zich aan te passen aan de lichtomstandigheden. De grootte van de pupil wordt gereguleerd door de spieren van de iris, met name de pupilverwijdende en pupilvernauwende spieren.

Wat beïnvloedt de grootte van de pupillen?

Wanneer je iets leuk vindt, worden je pupillen groter, maar ook in het donker verwijdt de pupil zich om meer licht in het oog toe te laten. In fel licht worden de pupillen juist kleiner, zodat er weinig licht het oog kan binnenvallen en we niet verblind raken. Deze mechanismen zorgen ervoor dat we ons aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden en scherp blijven zien.

De zenuwen die de kringspier rond de pupil aansturen, worden parasympatische zenuwen genoemd. Bij prikkeling hiervan trekt de kringspier samen en vernauwt de pupil. Bij een blokkade van deze zenuwen zien we een verwijde pupil.

Kleine pupillen door drugs

De groottte van je pupil kan iets zeggen over het type drugs dat je hebt gebruikt. Verdovende middelen of opiaten zijn drugs die je pupillen zullen vernauwen, want deze activeren het deel van je zenuwstelsel dat je lichaam in rusttoestand zet. Iemand kan bijvoorbeeld door heroïne vernauwde pupillen hebben met bijna gesloten oogleden. De medische term voor een kleine pupil is miose en het veroorzaakt tijdelijke nachtblindheid.

Na het nemen van hasj, speed of cocaine echter, zien we juist pupillen die in gigantische zwarte gaten veranderen. Dit heet mydriase, dan is de iris nauwelijks te zien.

Van welke drugs krijg je kleine pupillen

Verdovende middelen zorgen dus voor het samentrekken van de oogkringspier en zullen je pupil doen vernauwen.

Drugs waar je kleine pupillen van krijgt, zijn:

Herkenning van drugsgebruik via de ogen

Je kunt vaak aan iemands ogen zien of hij recentelijk drugs gebruikt heeft. Rode ogen kunnen ontstaan door blowen of alcohol, omdat het de bloedvaten verwijdt. Verwijde pupillen kunnen ontstaan door gebruik van bewustzijnsveranderende middelen als cocaïne of marihuana. Bij een pupil ter grootte van een speldeknop, heeft men meestal opiaten gebruikt.

Je kunt drugsgebruik echter niet slechts afleiden van de ogen, alleen als het in combinatie is met signalen die duiden op afwijkend gedrag. Bijvoorbeeld snel geïrriteerd zijn, veel geld opmaken, onlogisch gedrag, of wanneer iemand half gesloten oogleden heeft en bijna in slaap dommelt.

Het hormoon noradrenaline beïnvloedt bovendien de spieren van de iris, maar ook adrenaline, dopamine, serotonine, en oxytocine hebben dat effect. Omdat drugs invloed hebben op die hormonen, is het ook niet verwonderlijk dat de pupillen van mensen die drugs gebruiken transformeren in speldeknoppen of juist in zwarte gaten.

Omdat je niet alleen op basis van iemands rode ogen, of wanneer pupillen aanzienlijk groter of kleiner zijn, kunt bepalen of iemand drugs heeft gebruikt, is het goed om aanvullende fysieke tekenen van drugsgebruik te herkennen:

 • Energiek en praterig gedrag
 • Vaak naar het toilet gaan
 • Overmoedig of chaotisch gedrag
 • Rusteloosheid
 • Geïrriteerdheid
 • Opvliegendheid
 • Erg afvallen
 • Hongerig zijn
 • Zware armen en benen ervaren
 • Het niet goed uit je woorden komen
 • De dagen erna zien we vooral oververmoeidheid

Hulp bij drugsverslaving

Het is nooit te laat om hulp te zoeken. Neem contact met ons op en wij zullen je helpen een passende behandeling te vinden voor jouw problematiek. Zijn je pupillen klein gebleven na drugsgebruik? Of ben jij drugsverslaafd geworden en zou je graag willen stoppen? Een drugsbehandeling begint vaak met een drugs detox, wat onderdeel is van een intensief behandelprogramma voor drugsverslaving. De detox kan ambulant plaatsvinden of in een afkickkliniek, afhankelijk van de ernst van je verslaving.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00