Hoe lang blijft alcohol in je bloed?

Hoe lang blijft alcohol in je lichaam? De duur waarin alcohol in je bloed blijft, is een belangrijk aspect van verantwoord drinken en zeker ook van verkeersveiligheid. Wanneer je begrijpt hoe lang alcohol in je bloed blijft, kan dit je helpen bij het maken van weloverwogen keuzes over alcoholgebruik en het vermijden van gevaarlijke situaties.

We gaan in op de duur van alcoholische dranken, de factoren die van invloed zijn op deze tijdslijn en welk type alcoholtesten er bestaan.

Welke factoren beïnvloeden de afbraak van alcohol?

Het lichaam neemt alcohol op en breekt het af via processen die plaatsvinden in de maagwand, darmwand en lever; de laatste speelt een cruciale rol in het afbreken van alcohol en kan zo’n 7 gram alcohol per uur afbreken. Omgerekend is er ongeveer anderhalf uur nodig om één standaardglas alcohol te verwerken.

De snelheid van dit proces kan echter variëren. Het is onder andere afhankelijk van de aanwezigheid van voedsel in de maag en van de hoeveelheid drank die je inneemt.

De factoren die de afbraak van alcohol beïnvloeden, zijn:

  • Maagvulling
  • Drinktempo
  • Dranksterkte
  • Mate van activiteit maag-darmkanaal.

Lees hier meer over een alcoholverslaving

Hoe verwerkt het lichaam alcohol?

Alcohol wordt door het lichaam op verschillende manieren verwerkt. Het wordt geabsorbeerd, door het lichaam verspreidt, afgebroken en het wordt ook weer uit ons lichaam verwijderd.

Absorptie

De aanwezigheid van voedsel vertraagt de opname van alcohol in de bloedbaan. Daarnaast speelt de alcoholsterkte van de drank ook een rol. Alcoholische dranken met een percentage van ongeveer 20% worden het snelst opgenomen in het bloed via de maagwand en de darmwand.

Dranken met hogere alcoholconcentraties hebben daarentegen een remmend effect op de snelheid van opname.

Distributie

De snelheid waarmee alcohol door het lichaam wordt verspreid, wordt voornamelijk bepaald door de bloedcirculatie. Het alcoholpromillage in het bloed wordt beïnvloed door de hoeveelheid lichaamsvocht waarin de alcohol zich verspreidt.

De hoeveelheid lichaamsvocht hangt af van lichaamsbouw, botstructuur en vetgehalte. Volgens het Voedingscentrum hebben mannen gemiddeld 11% meer lichaamsvocht dan vrouwen (ongeveer 65% voor mannen vs. 52% voor vrouwen).

Metabolisme

Nadat alcohol is opgenomen in het lichaam, wordt een deel ervan direct afgebroken. Dit gebeurt zowel in de darmwand als in de lever. Dit proces staat bekend als het ‘first-pass-effect’.

De lever is niet in staat om alle alcohol tegelijkertijd af te breken en kan het ook niet opslaan. Bijna 90% van de alcohol in het lichaam wordt door dit orgaan verwijderd.

Eliminatie

Omdat de lever geen alcohol kan opslaan, wordt de overgebleven 10% via de bloedstroom door het lichaamsvocht verspreid. Het verwijnt dan geleidelijk via zweten en plassen.

Hoelang blijft alcohol in je bloed?

Onze lever breekt ongeveer 7 gram alcohol per uur af en je verliest 5% via je adem, urine en zweet. Het kost zo’n 1.5 uur voordat een glas wijn of standaard glas alcohol uit je systeem verdwenen is.

Als je bijvoorbeeld een hoeveelheid alcohol gelijk aan drie glazen wijn drinkt, dan zal de alcohol ongeveer 4 à 4.5 uur in je bloed aanwezig blijven. De exacte duur kan echter variëren van persoon tot persoon.

Er zijn geen manieren om de afbraak van alcohol te versnellen. Slapen, douchen en water, cola of koffie drinken zal ook niet helpen om alcohol sneller uit je systeem te verwijderen.

Op welke manieren kun je alcohol in het bloed testen?

Je kunt alcohol in je bloed testen op verschillende manieren:

  • Een blaastest: de hoeveelheid alcohol in de uitademingslucht wordt gemeten via een blaasapparaat dat het aantal microgram pure alcohol per liter lucht meet, wat wordt omgerekend naar het promillage.De lever doet er ongeveer één tot 1.5 uur over om één glas alcohol af te breken. Na het afbrekingsproces is de alcohol niet meer aantoonbaar bij een blaastest.
  • Een speekseltest: binnen 2 minuten kan het promillage alcohol in je lichaam worden bepaald aan de hand van speeksel. De kleurverandering op de teststrip kan een promillage van 0.1‰ of hoger aangeven. Je kunt de test tot 12 uur na alcoholgebruik doen.
  • Een bloedonderzoek: dat moet binnen een aantal uur na het alcoholgebruik, want de alcohol in je lichaam kan alleen maar op korte termijn aangetroffen worden. Om alcoholgebruik op langer termijn vast te stellen, wordt naar bloedwaardes gekeken, die iets zeggen over de leverbelasting.
  • Je kunt alcohol in je bloed ook testen via urineonderzoek: alcohol is tot ongeveer 12 uur na gebruik te zien in de urine. Bij een urineonderzoek in een laboratorium wordt er gekeken naar de stof ethylglucuronide (EtG); deze stof blijft langer aanwezig. Wanneer iemand flink drinkt kan men dat zelfs tot drie dagen na het laatste drankje zien.

Stoppen met alcohol

Wanneer je besluit te stoppen met het drinken van alcohol, is het goed om eerst op te schrijven waarom en hoe je gaat stoppen. Je kunt noteren in welke situaties het moeilijk zal zijn om niet te drinken en wat je kunt doen.

Met een goed plan én met steun van jouw omgeving lukt het je eerder om te stoppen. Je kunt een alcohol detox, zelfhulpprogramma volgen, ook online, om te stoppen met alcohol drinken. Toch is het vaak verstandig om ook hulp aan de huisarts te vragen, deze kan je eventueel doorverwijzen naar een arts voor verslavingszorg.

Je hebt namelijk vaak professionele hulp nodig, of medicatie tegen ontwenningsverschijnselen van alcohol zoals hartkloppingen, trillen, zweten en een slechte nachtrust. Bovendien blijft alcohol altijd een valkuil, maar met professionele hulp zul jij de juiste handvaten aangereikt krijgt om nuchter te blijven.

Need advice?
Call our helpline

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00