Citalopram is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven om stemmingstoornissen, zoals depressie en angststoornissen, te behandelen. Hoewel het positieve effecten kan hebben op de stemming, zijn er ook risico’s verbonden aan het gebruik ervan. Bovendien is het belangrijk om je bewust te zijn van de juiste manier van afbouwen, want plotseling staken met het gebruik van citalopram is niet verstandig. Hoe ga je om met citalopram?
Inhoud
Wat is citaprolam?
Citalopram is een type antidepressivum bekend als een selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI). In onze hersenen is serotonine aanwezig, een natuurlijke stof die cruciaal is voor emoties en stemming. Wanneer iemand kampt met depressie of angststoornissen, kan de arts citalopram voorschrijven, want dit medicijn remt selectief de serotonine op specifieke plekken in de hersenen. Hierdoor verbetert de stemming en neemt angst af. Artsen schrijven citalopram voor bij diverse aandoeningen, welke hieronder worden besproken.
Waar wordt citaprolam voor gebruikt?
Citalopram verbetert de stemming en zorgt voor minder piekeren, het bevordert een betere slaap en het zorgt voor verminderde prikkelbaarheid, paniekaanvallen en trillingsverschijnselen. Bovendien vertraagt het de zaadlozing bij mannen tijdens seksuele activiteit.
Artsen zullen dit medicijn voorschrijven ter behandeling van een obsessieve compulsieve stoornis, bipolaire stoornis, bij depressie of suïcidaal gedrag, maar ook wanneer je je weer beter voelt helpt het voorkomen dat je symptomen terugkeren.
Hoe wordt citaprolam gebruikt?
Het effect van citalopram is niet direct merkbaar. De eerste twee weken van de behandeling is het middel onvoldoende effectief en kunnen zelfs je angstgevoelens verergeren. De eerste weken heb je ook meer kans op bijwerkingen. Pas na twee tot vier weken gaat het medicijn echt werken.
Er zijn citalopram filmomhulde tabletten van 20 mg, 30 mg en 40 mg. Neem de voorgeschreven tablet eenmaal per dag in met voldoende vloeistof, in de ochtend of avonduren. De gebruikelijke dosering voor volwassenen is een tablet per dag van 20 mg citalopram. Jouw arts kan dit geleidelijk aan verhogen naar een maximum van 2 tabletten van 20 mg per dag. Neem de tabletten in met een half glas water.
De startdosering van druppels is 4 tot 8 mg, verhogen mag 1 maal per 1-2 weken tot max 32 mg per dag in 1 – 2 doses. Zestien mg in druppels komt overeen met een 20 mg tablet. Druppels mogen gemend worden met appel- of sinaasappelsap, maar niet met thee of melk.
Je moet rekening houden met een ongeveer 25% hogere biologische beschikbaarheid van de druppelvloeistof in vergelijking met de tabletvorm. De maximale dosering mag uitsluitend toegepast worden in individuele gevallen, laat je door een arts of apotheker adviseren.
Bij afbouwen van dit geneesmiddel niet om de dag doseren, want door de relatief korte halfwaardetijd van dit middel kunnen er onthoudingsverschijnselen optreden.
Wat zijn de effecten van citaprolam?
Artsen schrijven citalopram vooral voor bij depressie. De voornaamste effecten ervan zijn gericht op het beïnvloeden van serotonine, een neurotransmitter in de hersenen die betrokken is bij het reguleren van stemming, emoties en slaap.
De effecten van citalopram kunnen variëren van persoon tot persoon, het is daarom belangrijk om het gebruik van citalopram onder toezicht van een arts te doen.
De effecten van citaprolam zijn:
- Minder angstgevoelens
- Stemmingverbetering
- Remmen van vroegtijdige zaadlozing
- Slaapverbetering
- Vermindering van prikkelbaarheid
Wat zijn de bijwerkingen van citaprolam?
Het gebruik van citalopram kan net als andere medicijnen bijwerkingen veroorzaken. Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen die citaprolam gebruikt deze bijwerkingen hoeft te ervaren en dat de meeste bijwerkingen na een paar dagen verdwijnen. Voorzichtigheid is geboden voor patiënten met een hartaandoening als congestief hartfalen, bradyaritmieën of recent myocardinfarct.
Bij meer dan 1 op de 10 gebruikers komen de volgende bijwerkingen van citaprolam voor:
- Duizeligheid
- Moeheid
- Slapeloosheid
- Onthoudingsverschijnselen bij een gemiste dosis
- Abnormale dromen
- Hoofdpijn
- Verhoogde bloedingsneiging; wees voorzichtig bij gelijktijdig gebruik van geneesmiddelen die de bloedplaatjesfunctie beïnvloeden.
- Hartkloppingen
- Maagdarmklachten
- Misselijkheid
- Droge mond
- Zweten
- Moeite bij het scherpstellen van het zicht
Wat zijn de risico’s van citaprolam?
Een mogelijk risico van citalopram op de lange termijn is het optreden van oorsuizen, dit kan ook voorkomen bij gebruik van tricyclische antidepressiva. Bij andere SSRI’s ziet men deze bijwerking bijna niet optreden. Sommige vervelende symptomen blijven bovendien aanhouden, zelfs na het staken van het gebruik van citaprolam.
Welke risico’s kan dit geneesmiddel nog meer met zich meebrengen?
- Seksuele stoornis of langdurige seksuele disfunctie
- Abnormale bloedingen, als gastro-intestinale bloeding
- Extrapiramidale aandoening
- Negatieve cardiovasculaire effecten
- Bij diabetes mellitus kan de bloedsuikerspiegel verhogen
- Het verergeren van een onderliggende manie
- Abnormale secretie van antidiuretisch hormoon; je plast minder en het natriumgehalte in je bloed wordt lager
Citaprolam en andere factoren
Citaprolam en alcohol, gewichtsverandering en zwangerschap.
Interactie tussen citaprolam en alcohol
Wanneer je citalopram gebruikt samen met alcohol, kunnen de bijwerkingen van citalopram versterkt worden, waardoor slaperigheid kan optreden. Zelfs als je gewend bent aan citalopram is voorzichtigheid geboden. Het is daarom verstandiger om geen alcohol te gebruiken als je dit medicijn gebruikt. Bovendien kan alcohol een depressie verergeren.
Invloed van citaprolam op gewicht
Gewichtschommeling is een bekende bijwerking die vaker voorkomt bij citaprolam en andere SSRI’s. Zowel gewichtstoename als gewichtsverlies kunnen optreden bij het gebruik hiervan. Ongeveer één op de tien gebruikers ervaart gewichtsverlies, terwijl gewichtstoename voorkomt bij één op de honderd gebruikers.
Citaprolam tijdens de zwangerschap
Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik van SSRI’s, waaronder citalopram, tijdens de zwangerschap. Uit deze onderzoeken blijkt geen significant verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Binnen de klasse van SSRI’s hebben citalopram en sertraline bovendien de voorkeur.
Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap niet plotseling te stoppen met het gebruik van een antidepressivum of van middel te wisselen, aangezien dit het risico op terugkeer van de depressie verhoogt.
Citaprolam afbouwen
Stoppen doe je door steeds iets minder van het medicijn te slikken. Dat kan bijvoorbeeld door elke week de helft minder citalopram te slikken. Een voorbeeld zou kunnen zijn: stel dat je dagelijks 20 milligram slikt, dan slik je de eerste week dat je mindert elke dag 10 milligram en de week erna kun je helemaal stoppen. Jouw arts maakt echter altijd een afbouwschema op maat.