Blue 69: Effecten, risico's en behandeling

De drugscocktail Blue 69 is erg riskant voor gebruikers doordat de samenstelling van de gebruikte drugs vaak verschilt en je niet weet wat er precies in een flesje zit. In Blue 69 hoort meestal alcohol, MDMA, GHB en speed te zitten. De cocktail wordt echter ook wel vloeibare XTC genoemd door gebruikers. Een flesje bevat namelijk vaak vooral MDMA (meestal meer dan 150 mg MDMA), het werkbare bestanddeel in XTC-pillen. Op deze pagina leggen we uit wat de effecten van Blue 69 kunnen zijn en welke gevaren het flesje kan hebben. Ook bespreken we hoe je veilig kunt stoppen met Blue 69.

Wat is Blue 69?

Blue 69 is een gevaarlijke cocktail van verschillende drugs die ook bekend is onder de naam Original 69. Meestal zit in een flesje de likeur Blue Curaçao (alcohol), MDMA, GHB en speed. Dit is een gevaarlijke combinatie omdat de effecten en bijwerkingen van deze middelen elkaar kunnen versterken. Vooral het combineren van GHB met alcohol is erg risicovol en kan tot een coma of zelfs de dood leiden, volgens een studie uit 2020 in Substance Use & Misuse.

Gebruikers weten echter niet zeker bij Blue 69 wat erin zit en in welke hoeveelheden. Soms wordt in een flesje namelijk andere drugs gestopt of zijn de hoeveelheden anders (zoals meer pure MDMA en minder GHB of amfetamine) Ook de zuiverheid van de gebruikte drugs varieert. Het veilig doseren van de vloeibare drug is voor gebruikers daarom erg lastig, blijkt uit ervaringen van gebruikers. Een flesje Blue 69 heeft hierdoor ook erg onvoorspelbare effecten.

Wat zijn de effecten van Blue 69?

De effecten van Blue 69 zijn erg gevarieerd omdat de samenstelling van de gebruikte drugs niet vast staat. Effecten kunnen daarom variëren van een roes en diepe ontspanning tot intense stimulatie en een grote boost in energie. De mix van verschillende harddrugs kan bovendien op gebruikers wisselende effecten hebben, volgens Finse onderzoekers in European Addiction Research, en is onder meer afhankelijk van je tolerantie en individuele reacties.

Mogelijke effecten van Blue 69 zijn:

 • Energie en opgewekt gevoel (vooral door de speed en GHB)
 • Gevoel van euforie (vooral door de MDMA)
 • Hallucinaties
 • Verminderde sociale remmingen
 • Seksueel opgewonden raken
 • Gevoel van ontspanning en rust (vooral door de alcohol en GHB)

Wat zijn de bijwerkingen van Blue 69?

De bijwerkingen van Blue 69 zijn erg onvoorspelbaar. De verschillende harddrugs die worden gebruikt in de flesjes hebben samen unieke reacties, waardoor nieuwe, onbekende bijwerkingen kunnen ontstaan. Daarnaast versterken de drugs van elkaar de kans op én de intensiteit van bekende bijwerkingen. De bijwerkingen variëren ook afhankelijk van de ingenomen dosering, van een klein beetje in het dopje tot een half flesje van het spul.

Mogelijke bijwerkingen van Blue 69 zijn:

 • Oververhitting
 • Verhoogde bloeddruk en hartslag
 • Verwardheid en desoriëntatie
 • Coma
 • Angst en paniekaanvallen
 • Psychose

Wat zijn de risico’s van Blue 69?

De risico’s van Blue 69 zijn erg groot door de verschillende drugs die in de flesjes zitten. Ze variëren van hartproblemen tot een acute coma en verslaving. Wanneer drugs wisselende samenstellingen hebben, is het volgens drugsonderzoeker Silvia Martins van de Columbia-universiteit ook makkelijker om per ongeluk een overdosering in te nemen.

Mogelijke risico’s van Blue 69 zijn:

 • Hartproblemen, waaronder hartritmestoornissen en een beroerte
 • Oververhitting (en mogelijke watervergiftiging)
 • Coma
 • Psychische klachten, waaronder angststoornissen, psychose en depressie
 • Verslaving
 • Overdosis
 • De dood

Stoppen met Blue 69

Veilig en succesvol stoppen met Blue 69 vereist professionele hulp vanwege de verslavende werking die de flesjes hebben. Blue 69 bevat verschillende verslavende drugs waarvan vooral GHB en speed snel tot een afhankelijkheid leiden bij gebruikers. Je krijgt daarom vaak last van ontwenningsverschijnselen wanneer je wilt stoppen met Blue 69. Deze kunnen in sommige gevallen levensgevaarlijk zijn, vooral de afkickverschijnselen die bij GHB horen.

Om veilig af te kicken van Blue 69 wordt een begeleide detox sterk aangeraden door experts. Er kan dan op tijd worden ingegrepen bij gevaarlijke ontwenningsverschijnselen. Ook word je ondersteund om het afkicken vol te houden, bijvoorbeeld met counseling en medicatie.

Behandeling van Blue 69 verslaving

De behandeling van de geestelijke afhankelijkheid bij een Blue 69 verslaving bestaat meestal uit een combinatie van therapie voor het begrijpen van de onderliggende oorzaken en nazorg om een terugval te voorkomen. Cognitieve gedragstherapie is in veel gevallen de meest geschikte evidence-based therapie voor drugsverslaving, volgens de vooraanstaande verslavingsonderzoeker Michael Otto. Na een behandeltraject in een afkickkliniek kun je ook nazorg volgen. Deze nazorg kan onderdeel zijn van een 12-stappenprogramma, maar er zijn verschillende opties voor hulp na een verslaving.

Heb jij hulp nodig om te stoppen met Blue 69, of zoek je naar informatie voor iemand in je omgeving? Bel anoniem naar 020 – 245 7480 en krijg persoonlijk advies van onze medewerkers over de meest geschikte behandelopties in jouw situatie.

Veelgestelde vragen over Blue 69

Is Blue 69 verslavend?

Ja, Blue 69 is verslavend door de verschillende drugs die het bevat. Wanneer je Blue 69-varianten gebruikt die veel GHB bevatten, is het risico op verslaving vaak het grootst.

Is Blue 69 illegaal?

Ja, Blue 69 is illegaal omdat het drugs bevat zoals GHB, amfetamine en MDMA (XTC) die op lijst I van de Opiumwet staan.

Wat is Hulk drugs?

Hulk drugs is een van de varianten van de vloeibare drugscocktail Blue 69. Het heeft een andere kleur doordat het drankje Pisang Ambon wordt gebruikt.

Wat zit er in Blue 69?

In Blue 69 zit meestal een combinatie van alcohol (Blue Curacao), GHB, MDMA (XTC) en speed. De inhoud van een flesje Blue 69 staat echter niet vast, waardoor het verstandig is om de flesjes altijd te laten testen.

Wat kost Blue 69?

Een flesje Blue 69 kost meestal 15 tot 20 euro.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00