Alcohol Allergie: Oorzaken, Symptomen, Behandeling en Tips

Een alcohol allergie kan buitengewoon hinderlijk zijn. Vaak is het niet de alcohol zelf waar mensen allergisch voor zijn, maar is het een allergische reactie op één of meerdere ingrediënten die in alcohol verwerkt zijn. Dit is ook de reden waarom een alcohol allergie veelal wordt verward met andere voedselallergieën. Als je symptomen ervaart van een alcoholallergie is het belangrijk om een allergietest te ondergaan.

Wat is alcohol allergie?

Een alcohol allergie betekent dat je allergische reacties vertoont na het consumeren van alcohol. De kans is het grootst dat je dan allergisch bent voor ten minste één van de ingrediënten in alcohol, zoals druiven, gerst, gist, hop, gluten, rogge of tarwe. Een daadwerkelijke allergie voor alcohol is namelijk zeldzaam en wordt geschat op 2% van de bevolking. Een intolerantie (ofwel niet-allergische-voedselovergevoeligheid) voor alcohol komt daarentegen veel vaker voor, waarbij het lichaam niet in staat is om alcohol af te breken.

Wat zijn de oorzaken van alcohol allergie?

Bij een alcohol allergie en andere allergieën is het een reactie van het afweersysteem op specifieke voedingsmiddelen.

Oorzaken van een alcohol allergie kunnen zijn:

 • Allergisch zijn voor één of meerdere ingrediënten in alcohol.
 • Een glutonintolerantie waardoor je niet tegen graan in bier of whiskey kunt.
 • Een genetisch tekort aan het enzym acetaldehyde dehydrogenase (ALDH2), of inactiviteit ervan: wanneer de persoon alcohol drinkt, zal er een opeenhoping van acetaldehyde plaatsvinden die voor symptomen kan zorgen. Deze genetische afwijking is vaak aanwezig bij Aziaten.

Een alcohol intolerantie is in veel gevallen genetisch bepaald.

Wat zijn de symptomen van een alcohol allergie?

Allergische reacties die zich voordoen na het nuttigen van alcohol worden meestal veroorzaakt door de aanwezige ingrediënten in het drankje. Als jouw lichaam allergisch reageert, betekent dit dat het één of meerdere van deze ingrediënten niet herkent, wat resulteert in de aanmaak van antistoffen.

De symptomen van een alcohol allergie kunnen zijn:

 • Ademhalingsproblemen (piepende ademhaling)
 • Buikkrampen en diarree
 • Huiduitslag (rood gezicht, netelroos)
 • Hoofdpijn
 • Maagpijn
 • Bewustzijnsverlies
 • Anafylaxie (zwakke polsslag, misselijkheid, braken)

Wat kun je doen tegen alcohol allergie?

Het is belangrijk op te merken dat er momenteel geen specifieke medicijnen beschikbaar zijn om een alcoholallergie of intolerantie te behandelen.

Tips om een alcohol allergie tegen te gaan:

 • De enige effectieve aanpak tegen een alcohol allergie is het vermijden van alcohol die de problematische ingrediënten bevatten.
 • Bij milde klachten kunnen antihistaminica gebruikt worden om de symptomen af te zwakken.

Stoppen met alcohol

Wil jij stoppen met het drinken van alcohol? Het is nooit te laat om deze stap te nemen. Stoppen met drinken heeft veel voordelen voor je gezondheid, je sociale leven en voor je werk- of studieleven. Welke behandeling het beste werkt, hangt af van je persoonlijke situatie. Je kunt ervoor kiezen op eigen houtje te stoppen, maar begeleiding van een hulpverlener is in veel gevallen gewenst, vooral als je drinkgedrag problematisch is geworden. Een detox is dan vaak de eerste stap en behandelmethoden omvatten onder andere cognitieve gedragstherapie. Ook medicijnen kunnen helpen bij de behandeling van een alcoholprobleem en in het ergste geval is opname in een afkickkliniek de meest effectieve methode.

Als je denkt professionele hulp nodig te hebben, aarzel dan niet en maak een afspraak met je huisarts, die je vervolgens kan doorverwijzen naar de juiste instelling.

Veelgestelde vragen over alcohol allergie

Kun je uitslag krijgen van alcohol?

Ja, van alcohol kun je uitslag krijgen indien je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in alcohol.

Kan alcohol jeuk verergeren?

Ja, te veel alcohol kan jeuk verergeren bij psoriasis en andere huidaandoeningen.

Kun je ineens allergisch worden voor alcohol?

Hoewel een allergie voor alcohol zeldzaam is, is het mogelijk om ineens intolerant te worden voor alcohol. Zowel intolerantie als allergie kunnen zich in de loop der tijd ontwikkelen.

Kun je alcohol intolerantie testen?

Nee, je kunt niet direct een alcohol intolerantie testen, maar wel een voedselintolerantie test afnemen om je intolerantie te checken voor ingrediënten die onder andere in alcoholische dranken zitten.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00