Alcohol Allergie: Oorzaken, Symptomen, Behandeling en Tips

Een alcohol allergie kan buitengewoon hinderlijk zijn. Vaak is het niet de alcohol zelf waar mensen allergisch voor zijn, maar is het een allergische reactie op één of meerdere ingrediënten die in alcohol verwerkt zijn. Dit is ook de reden waarom een alcohol allergie veelal wordt verward met andere voedselallergieën. Als je symptomen ervaart van een alcoholallergie is het belangrijk om een allergietest te ondergaan.

Wat is alcohol allergie?

Een alcohol allergie is een aandoening waarbij het drinken van alcohol zorgt voor een allergische reactie van het immuunsysteem. Je krijgt hierdoor last van acute klachten zoals huiduitslag, jeukende ogen en hartkloppingen. Een alcohol allergie is levensgevaarlijk wanneer je last krijgt van ademhalingsproblemen door anafylaxie. Een allergie voor alcohol zelf is echter erg zeldzaam, volgens een studie uit 2004 in Addiction Biology. Meestal is er sprake van een allergie voor een ingrediënt in een drankje (zoals histamine) of een intolerantie voor alcohol.

Alcohol intolerantie en overmatig alcoholgebruik

Een voedselintolerantie zorgt ervoor dat het lichaam specifieke voedingsmiddelen niet of niet goed kan afbreken. Bij het drinken van alcohol ontstaan dan verschillende symptomen, net zoals bij een allergie. Deze symptomen ontstaan echter geleidelijker. Ook bij overmatig alcoholgebruik kun je van deze symptomen last krijgen, volgens Deense onderzoekers in Journal of Allergy and Clinical Immunology. Je lichaam is dan niet in staat om de alcohol snel volledig af te breken, bijvoorbeeld door schade aan de lever. Hierdoor reageert het immuunsysteem op de aanwezige alcohol.

Waar wordt een alcohol allergie door veroorzaakt?

Een alcohol allergie wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem reageert op alcoholmoleculen of de ingrediënten in een alcoholisch drankje, volgens de Duitse allergoloog Torsten Zubier. Zo zullen mensen met een intolerantie voor gluten allergisch zijn voor het graan in bier. Histamine, de stof die hooikoorts veroorzaakt, zit onder meer in rode wijn.

Mogelijke oorzaken van een alcohol allergie zijn:

 • Allergie voor de alcoholmoleculen (erg zeldzaam)
 • Allergie voor ingrediënten zoals tarwe, gluten en gist in bier
 • Allergie voor histamine in alcoholische dranken
 • Extra afgifte van histamine in het lichaam wanneer je alcohol drinkt

Wat zijn de symptomen van een allergie aan alcohol?

De symptomen van een allergie aan alcohol zijn milde tot ernstige fysieke klachten. Deze symptomen kunnen enkele uren tot enkele dagen aanhouden, volgens een studie uit 2008 in Clinical & Experimental Allergy. Sommige van deze klachten zijn vergelijkbaar met die van een flinke kater, zoals de hoofdpijn en misselijkheid. Bij ernstige klachten of wanneer klachten lang aanhouden is het verstandig om medische hulp in te schakelen.

 • Jeukende ogen, mond of neus
 • Huiduitslag en jeukende, gezwollen huid
 • Buikpijn, misselijkheid, braken of diarree
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid en bewustzijnsverlies
 • Anafylaxis (levensgevaarlijk door ademhalingsproblemen)
 • Rood gezicht
 • Hartkloppingen

Wat kun je doen tegen alcohol allergie?

Het is belangrijk op te merken dat er momenteel geen specifieke medicijnen beschikbaar zijn om een alcoholallergie of intolerantie te behandelen.

Tips om een alcohol allergie tegen te gaan:

 • De enige effectieve aanpak tegen een alcohol allergie is het vermijden van alcohol die de problematische ingrediënten bevatten.
 • Bij milde klachten kunnen antihistaminica gebruikt worden om de symptomen af te zwakken.

Stoppen met alcohol

Alcohol is erg verslavend en leidt al snel tot afhankelijkheid. Stoppen met alcohol is daarom moeilijk voor veel mensen, zelfs wanneer ze dit graag willen. Een afhankelijkheid aan alcohol zorgt vaak voor lichamelijke en psychische afkickverschijnselen. Het wordt daarom sterk aangeraden om professionele hulp te zoeken wanneer je veilig en succesvol wilt stoppen met alcohol. Op die manier kun je voorkomen dat je last houdt van symptomen van alcohol allergie of intolerantie.

Mogelijke vormen van professionele hulp om te stoppen met alcohol zijn:

 • Alcohol detox: Een alcohol detox, of alcoholontgifting, is een proces waarbij je lichamelijk ontwent van de alcohol. Bij een ernstige lichamelijke afhankelijkheid moet dit proces onder 24/7 medische begeleiding plaatsvinden, vanwege de kans op levensgevaarlijke ontwenningsverschijnselen zoals een delirium tremens.
 • Therapie: Een verslaving aan alcohol heeft vaak onderliggende oorzaken. Deze kunnen worden begrepen en behandeld door het volgen van therapie. Vooral cognitieve gedragstherapie is populair in de behandeling van een alcoholprobleem.
 • Afkickkliniek: Klinische zorg bij alcoholverslaving helpt om de ontwenning succesvol te doorstaan en te focussen op een volledig herstel. Opname in een afkickkliniek biedt voor veel mensen de meest veilige en succesvolle behandelingsoptie, maar is niet voor iedereen noodzakelijk.

Zoek jij hulp om te stoppen met alcohol? Bel 020 – 245 7480 en krijg persoonlijk advies van onze medewerkers over de meest geschikte behandeling in jouw situatie.

Veelgestelde vragen over alcohol allergie

Kun je uitslag krijgen van alcohol?

Ja, van alcohol kun je uitslag krijgen indien je allergisch bent voor één of meer ingrediënten in alcohol.

Kan alcohol jeuk verergeren?

Ja, te veel alcohol kan jeuk verergeren bij psoriasis en andere huidaandoeningen.

Kun je ineens allergisch worden voor alcohol?

Hoewel een allergie voor alcohol zeldzaam is, is het mogelijk om ineens intolerant te worden voor alcohol. Zowel intolerantie als allergie kunnen zich in de loop der tijd ontwikkelen.

Kun je alcohol intolerantie testen?

Nee, je kunt niet direct een alcohol intolerantie testen, maar wel een voedselintolerantie test afnemen om je intolerantie te checken voor ingrediënten die onder andere in alcoholische dranken zitten.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00