Rohypnol (Flunitrazepam): Effecten, bijwerkingen, risico's

Rohypnol, ook wel “forget me pill”, “rode knol”, “la rocha”, of “Mexican valium” genoemd, is een sterk slaapmiddel dat de werkzame stof flunitrazepam bevat, maar wordt nauwelijks nog voorgeschreven vanwege zijn erg verslavende werking. Flunitrazepam valt net als de meeste kalmerende middelen – zoals Xanax, Seresta en Valium – onder de groep benzodiazepinen.

Flunitrazepam wordt ook als merkloos geneesmiddel verkocht of dus onder de naam Rohypnol. Deze medicijnen hebben een spierverslappende en remmende werking en nemen angstgevoelens weg.

Wat is rohypnol?

Rohypnol is de merknaam van een medicijn dat behoort tor de groep benzodiazepinen. Het wordt zo nu en dan voorgeschreven als kortdurende behandeling tegen slapeloosheid, als premedicatie bij operaties en bij anesthesie inductie.

Dit slaapmiddel valt onder de Opiumwet, maar wordt sinds de jaren 90 vaak illegaal gebruikt om de deprimerende gevoelens die drugsmisbruik veroorzaken te verminderen, vanwege zijn remmende werking op het brein.

Dat niet alleen, want het wordt ook als “date-rape drug” gebruikt, zodat slachtoffers gemakkelijk seksueel misbruikt kunnen worden en zich vervolgens niets meer kunnen herinneren. Deze smaakloze en kleurloze drug wordt meestal, in een club of op een feest, stiekem in een drankje van een slachtoffer gegooid. Van deze drug is bekend dat hij lichamelijk verslavend is.

Rohypnol wordt ook gebruikt om de high van heroïne te versterken, of om het effect van cocaïne te regelen. Jongens en mannen van 13 tot 30 jaar zijn de belangrijkste gebruikers van Rohypnol. Andere “clubdrugs” die op dezelfde manier als rohypnol of flunitrazepam misbruikt worden, zijn bijvoorbeeld ketamine, MDMA, GHB en speed.

Wat is de werking van rohypnol?

Rohypnol heeft als werkzame stof flunitrazepam, de werking hiervan begint 15 tot 20 minuten na inname en houdt zo’n vier tot zes uur aan, al kunnen sommige bijwerkingen wel 12 uur aanhouden.

De effecten van rohypnol zijn lichamelijk verslavend en brengen iemand net als andere benzodiazepinen spierontspanning, moeheid, verlaging van het bewustzijn en vermindering van angst en ook voorkomt het stuiptrekkingen.

Verder wordt de ademhaling onderdrukt en kun je last krijgen van slaperigheid overdag. Deze effecten lijken op die van het medicijn Valium, maar zijn tot wel 10 keer sterker.

Wat zijn de effecten van rohypnol?

Rohypnol “rope” is bedoeld als slaapmiddel en heeft dus een ontspannende werking. Net als andere benzodiazepinen versterkt het de remmende werking van neurotransmitter GABA. Daardoor wordt de prikkeloverdracht in het brein extra geremd.

In de harddrugsscene werd het ook als roesmiddel gebruikt. Gebruikers voelden zich op deze manier prettig verdoofd en het lijkt alsof ze zich in een soort droomtoestand bevinden.

Dit zijn enkele effecten van rohypnol:

 • een ontspannende werking heeft
 • helpt bij slapeloosheid
 • angstgevoelens vermindert

Wat zijn de bijwerkingen van rohypnol?

Rohypnol of flunitrazepam heeft een aantal positieve effecten wanneer het door de arts voorgeschreven wordt en je het op de juiste manier gebruikt. Het wordt meestal oraal ingenomen en bij misbruik vaak gecombineerd met alcohol. Ook verantwoorde inname van rohypnol kan een aantal vervelende bijwerkingen veroorzaken die soms 12 uur of langer kunnen duren.

Dit zijn enkele bijwerkingen van rohypnol:

 • Slaap en moeheid
 • Duizeligheid en hoofdpijn
 • Dubbelzien
 • Hallucinaties
 • Verminderd beoordelingsvermogen
 • Gebrek aan coördinatie
 • Verminderde reactietijd
 • Onduidelijke spraak
 • Verwarring
 • Prikkelbaarheid
 • Agressief gedrag
 • Spierzwakte
 • Geheugenverlies van de tijd onder invloed
 • Maagstoornissen
 • Krampen en hevige spierpijn
 • Ademhalingsmoeilijkheden
 • Verdoofd gevoel

Wat zijn de risico’s van rohypnol gebruik?

Door gebruik van rohypnol wordt je ademhaling onderdrukt en je reactietijd nadelig beïnvloedt, want deze drug tast de cognitieve en psychomotorische functies aan. Wanneer rohypnol met alcohol wordt gecombineerd, zal het centrale zenuwstelsel extreem onderdrukt worden, wat geheugenverlies, duizeligheid, dubbelzien, hallucinaties en verwardheid veroorzaakt.

Niet zo gek, want deze middelen versterken elkaars toxiciteit. Als een gebruiker rohypnol injecteert met een besmette naald, bestaat bovendien het gevaar om zowel HIV op te lopen, als hepatitis b en c.

Bij het stoppen met dit middel na langdurig gebruik, kun je ernstige klachten ervaren als angstaanvallen, last krijgen van verandering in gedrag, of van slapeloosheid. Slapeloosheid kan al optreden bij het stoppen met rohypnol na heel kort gebruik.

Veelgestelde vragen over rohypnol

Is rohypnol verslavend?

Chronisch gebruik van rohypnol of flunitrazepam leidt vaak tot ernstige verslaving en kan gemakkelijk tot een overdosering leiden. Wanneer deze drug wordt gestaakt, zullen er significante ontwenningsverschijnselen optreden.
Lees hier meer over een medicijnverslaving

Wordt rohypnol als drugs gebruikt?

Ja, rohypnol wordt als drug gebruikt en wordt meestal gewoon geslikt, soms ook in combinatie met alcohol of met een andere drug. Het wordt soms geplet en opgesnoven, opgelost en geïnjecteerd, of in een joint gestopt en gerookt. Rohypnol staat vooral bekend als date-rape drug, maar het wordt zeer vaak misbruikt door middelbare scholieren, studenten, rave party gangers en heroïne– en cocaïnegebruikers, om een euforische roes te veroorzaken.

Is rohypnol legaal?

Rohypnol of Flunitrazepam is een voor de wet legaal slaapmiddel dat valt onder de Opiumwet. Het middel moet voorgeschreven worden door een arts, maar brengt voor deze en voor de apotheker lastige administratieve handelingen met zich mee. Dit medicijn is namelijk aan strenge controle onderhevig.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00