Phenibut (beta-fenyl-gamma-aminoboterzuur) werd in de jaren ’60 in Rusland op de markt gebracht als medicijn. Het werd voornamelijk gebruikt als kalmeringsmiddel tegen angst en om cognitieve prestaties te verbeteren. Daarnaast zou het effectief zijn bij de behandeling van slapeloosheid bij oudere mensen, reisziekte, stotteren/tics bij kinderen, evenwichtsstoornissen en andere aandoeningen.
Tegenwoordig kun je het middel niet krijgen als medicijn, omdat het op de lijst met verboden stoffen staat. Wel kun je het online bestellen als voedingssupplement. Het middel zorgt voor een ontspannen en aangenaam gevoel. Het gevaar van dit middel is dat men per ongeluk een overdosering kan nemen, en de symptomen daarvan kunnen erg gevaarlijk zijn.
Aan Phenibut kun je zowel mentaal als fysiek verslaafd raken. Als jij Phenibut gebruikt en een verslaving hebt ontwikkeld, dan is het belangrijk om snel hulp te zoeken. Er zijn verschillende behandelmethodes beschikbaar, afhankelijk van de ernst van de situatie.
Inhoud
Wat is Phenibut?
Phenibut is een kalmeringsmiddel dat voorgeschreven werd bij de behandeling van verschillende stoornissen. Het middel lijkt door de euforische en verdovende effecten erg op de drug GHB. Het angstremmende effect is vergelijkbaar met die van benzodiazepinen, zoals diazepam (valium).
In Nederland kun je Phenibut niet krijgen als medicijn, omdat het middel niet geregistreerd staat als een stof dat medische voordelen biedt. Wel kun je het middel – voornamelijk online – eenvoudig en legaal bestellen als voedingssupplement. Omdat Phenibut nergens in de Nederlandse wet genoemd staat, is het een ongereguleerde stof.
Lees hier meer over een medicijnverslaving
Je kunt Phenibut eventueel krijgen als hulpmiddel bij sociale angsten, slapeloosheid, om je cognitieve vermogen te verhogen en het wordt zelfs gebruikt bij het afkicken van GHB. Ook nemen mensen soms Phenibut voor een work-out.
Effecten van Phenibut
Phenibut heeft een verdovende werking op het centrale zenuwstelsel. Dit zorgt ervoor dat angsten en andere emoties afgevlakt worden, wat leidt tot een ontspannen en prettig gevoel. Hieronder lees je de gewenste, vooral geestelijke effecten van phenibut.
Dit zijn de effecten van Phenibut:
- Euforie
- Een verdoofd, maar toch stimulerend gevoel
- Behoefte om te praten en zin in sociale interactie
- Verhoogd zelfvertrouwen
- Kalmerend en angstverlagend
- Verhoogd libido (meer zin in seks)
- Je minder geremd voelen
- Meer motivatie
Risico’s van Phenibut
Het gevaar van Phenibut is de inname van een overdosering en de daarbijbehorende symptomen – die per persoon kunnen verschillen. Een overdosering kan plaatsvinden bij een dosering van 25 gram in één keer, maar ook bij een lage dosering van 3 gram per dag als je die vier dagen lang neemt.
Dit zijn de risico’s van Phenibut:
- Verminderd bewustzijn en lethargie
- Epileptische aanval
- Agitatie of delirium
- Verminderde ademhaling
Is Phenibut verslavend?
Phenibut kan verslavend zijn. Echter is er over de verslavende eigenschappen van dit middel nog vrijwel niets bekend. Ontwenningsverschijnselen kunnen al binnen een paar dagen optreden. Verder zijn er gevallen beschreven waarbij mensen niet alleen ontwenningsverschijnselen lieten zien, maar ook andere kenmerken van een verslaving ervoeren. Denk aan mislukte pogingen om te stoppen of te minderen, problemen op het werk te wijten aan het drugsgebruik, tolerantie en de behoefte om Phenibut opnieuw te gebruiken (craving). Vooral gebruikers die gevoelig zijn voor verslavingen kunnen al snel een fysieke en geestelijke afhankelijkheid ontwikkelen.
Stoppen met Phenibut
Ben jij Phenibut verslaafd geraakt en wil je graag stoppen? Trek zo snel mogelijk aan de bel en zoek hulp. Neem eerst contact op met je huisarts en geef aan waar je mee zit. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een professionele instantie indien nodig. Hoe eerder je een verslaving erkent en er iets mee doet, hoe makkelijker het wordt om het probleem aan te pakken.
Over het algemeen is professionele hulp altijd nodig om een Phenibut verslaving te verhelpen. Afkicken is vaak een zwaar en uitdagend proces. Opname is daarom in veel gevallen de beste oplossing, waar je onder professionele begeleiding kunt afkicken.
Behandelmethodes
Bij het afkicken van een Phenibut verslaving kun je in de eerste instantie dus opgenomen worden in een kliniek en daar je behandeling volgen. In wat minder erge gevallen is het ook mogelijk om extramurale hulp te ontvangen waarbij je thuis blijft wonen en deels van je behandeling in de kliniek volgt.
Afkickverschijnselen van Phenibut
Phenibut kan zowel geestelijk als lichamelijk verslavend zijn. Als je stopt met het nemen van Phenibut kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Deze symptomen kunnen intens en gevaarlijk zijn. Hoe langer je Phenibut hebt gebruikt, hoe intenser de ontgifting zal zijn. Hieronder lees je de afkickverschijnselen Phenibut:
- Angst en paniekaanvallen
- Slapeloosheid
- Onrust, irritatie
- Prikkelbaarheid
- Visuele hallucinaties
- Psychotische symptomen
- Hoofdpijn
- Nachtmerries
- Minder eetlust
- Depressieve gevoelens
- Afgenomen levenslust
Veelgestelde vragen
Hoe gebruik je Phenibut?
Phenibut gebruik je als poeder vermengd in drankjes of neem je in via capsules. Let op met een overdosis: dat kan 25 gram in één keer zijn, maar ook een dosering van 3 gram per dag, vier dagen achter elkaar kan zorgen voor een overdosis.
Hoe lang werkt Phenibut?
Phenibut kan tot wel 24 uur doorwerken. Het middel begint meestal binnen 1,5-3 uur te werken. De piek werking is na 4 tot 6 uur en het middel kan nog 15 tot 24 uur doorwerken. Omdat het lang duurt voordat de effecten merkbaar zijn na inname, is de kans op het nemen van een overdosis groot. Mensen zijn soms geneigd om te snel een tweede dosis te nemen.
Is Phenibut legaal?
Phenibut is niet legaal. Het middel is verboden in Nederland en niet geregistreerd als medicijn. Phenibut staat op de lijst met verboden stoffen. Het is daarmee illegaal om Phenibut te gebruiken, te bezitten, te verkopen of te vervoeren in Nederland.