Wanneer je het ADHD-medicijn Concerta gebruikt als drug, is het risico op verslaving en gezondheidsklachten groot. Concerta bevat dezelfde werkzame stof als Ritalin en wordt onder meer recreatief gebruikt als partydrug en om beter te studeren. Naast het verslavingspotentieel kunnen recreatieve gebruikers onder meer last krijgen van ernstige hartproblemen en psychische aandoeningen zoals depressie en psychose. Op deze pagina bespreken we hoe Concerta werkt, wat de mogelijke effecten en bijwerkingen zijn, en hoe je veilig kunt stoppen.
Inhoud
Wat is Concerta?
Concerta is een belangrijk ADHD-medicijn dat vanwege de stimulerende werking ook populair is als recreatieve drug. Mensen met ADHD kunnen zich door de medicatie beter concentreren en geven minder makkelijk toe aan hun impulsen. Wanneer je Concerta gebruikt zonder medische reden, is de werking echter vergelijkbaar met speed, volgens verslavingsdeskundige Mark Gold in Journal of Addictive Diseases. Concerta is als recreatieve drug vooral populair onder studenten, die door de verhoogde concentratie vaak beter kunnen studeren. Misbruik van de drug zorgt echter eerder voor ernstige bijwerkingen en kan tot verslaving leiden.
Hoe werkt Concerta?
Concerta werkt door de afgifte van dopamine en noradrenaline in de hersenen te verhogen, volgens een studie uit 2014 in CNS Drugs. Deze belangrijke neurotransmitters spelen onder meer een rol bij je aandacht en concentratie, slaap, en het beheersen van impulsen. Mensen met ADHD hebben een natuurlijk tekort aan dopamine en noradrenaline. De werkzame stof in Concerta, methylfenidaat, zorgt ervoor dat de niveaus van deze neurotransmitters op een normaal niveau komen en blijven. Methylfenidaat zit ook in Ritalin, het andere populaire ADHD-medicijn.
Waar wordt Concerta voor gebruikt?
Concerta wordt vooral gebruikt voor het onderdrukken van de symptomen van ADHD. Het medicijn kan daarnaast worden voorgeschreven voor narcolepsie. Het helpt mensen met deze slaapstoornis om slaapaanvallen te beperken en te bedwingen.
Concerta als drug
Concerta wordt net zoals Ritalin ook misbruikt als recreatieve drug. Methylfenidaat is voor mensen zonder bovenstaande medische klachten namelijk een stimulerend middel zoals dexamfetamine en speed. Deze groep gebruikers heeft namelijk al een normaal niveau van dopamine en noradrenaline, waardoor deze naar onnatuurlijk hoge niveaus stijgen. Het geeft gebruikers zo meer energie en helpt ze om langer te kunnen feesten, volgens een studie uit 2006 onder Amerikaanse studenten. ADHD-medicijnen zoals Concerta en Ritalin worden echter vooral recreatief gebruikt om te helpen bij het verhogen van studie- en werkprestaties. Wanneer je Concerta gebruikt, kun je je namelijk beter en langer concentreren.
Wat zijn de effecten van Concerta?
De effecten van Concerta zijn vooral het verbeteren van aandacht, focus, en impulscontrole. Deze effecten zijn grotendeels hetzelfde als de alternatieve groep ADHD-medicijnen die de werkzame stof dexamfetamine bevatten. Wanneer je Concerta gebruikt, duurt het relatief lang voordat de effecten zijn uitgewerkt. Dit komt doordat Concerta een verlengde afgifte van methylfenidaat heeft ten opzichte van Ritalin, volgens medicijnonderzoeker Rafael Maldonado. Je hoeft daarom minder vaak het medicijn in te nemen.
Mogelijke effecten van Concerta zijn:
- Verbeteren van aandachtsspanne
- Verminderen van impulsiviteit
- Verbeteren van focus
- Verminderen van hyperactiviteit en rusteloosheid
- Beheersen van slaapaanvallen
Wat zijn de bijwerkingen van Concerta?
De bijwerkingen van Concerta zijn afhankelijk van de ingenomen dosis en of het medicijn voor een medische reden wordt gebruikt. Wanneer je Concerta gebruikt zonder medische aanleiding, kan het risico op bijwerkingen en de intensiteit ervan toenemen.
Mogelijke bijwerkingen van Concerta zijn:
- Verminderde eetlust
- Hoofdpijn
- Slaapproblemen
- Droge mond en droge ogen
- Hartproblemen
- Psychische klachten zoals stemmingswisselingen, depressie en angst
- Hallucinaties, paranoia of manische episodes
Is Concerta verslavend?
Ja, Concerta is verslavend omdat het een medicijn is dat de hersenen stimuleert en zo afhankelijkheid kan veroorzaken. Het risico op verslaving is beperkt voor gebruikers die het middel in een veilige dosis gebruiken onder begeleiding van een arts, volgens een studie uit 2020 in Expert Review of Clinical Pharmacology. Concerta heeft ook een minder intense, snelle werking dan Ritalin, waardoor het risico op misbruik kleiner is. Iemand die Concerta gebruikt om niet-medische redenen, zal echter vaker een te hoge dosis gebruiken en ervaart eerder de stimulerende effecten op de hersenen. De kans op het ontwikkelen van een afhankelijkheid is hierdoor groter.
Stoppen met Concerta
Je kunt niet zomaar stoppen met Concerta. Regelmatige gebruikers krijgen namelijk vaak last van vervelende afkickverschijnselen wanneer ze stoppen, ook wanneer je Concerta gebruikt om medische redenen. Een behandelend arts zal daarom een afbouwplan opstellen om veilig en succesvol te stoppen met Concerta.
Wanneer je verslaafd bent aan Concerta na recreatief gebruik en wilt stoppen, is de kans op heftige afkickverschijnselen groter. Het is in dat geval verstandig om een detox te volgen. Je ontvangt dan begeleiding tijdens de ontwenningsperiode om (gevaarlijke) ontwenningsverschijnselen te beperken en behandeling. Nadat je de lichamelijke afhankelijkheid hebt afgebouwd, is het aan te raden om ook behandeling te zoeken voor de geestelijke verslaving. Zo kun je in een afkickkliniek cognitieve gedragstherapie. Hiermee leer je om gezonde copingmechanismen te ontwikkelen en voorkom je een mogelijke terugval.
Zoek jij hulp om te stoppen met Concerta? Bel onze hulplijn via 020 – 245 7480 en krijg persoonlijk advies over de beschikbare behandelopties in jouw situatie.
Veelgestelde vragen over Concerta
Wat is het verschil tussen Ritalin en Concerta?
Ritalin is kortwerkende medicatie waarvan het effect binnen enkele uren is uitgewerkt, terwijl de werking van Concerta zo’n 10 tot 12 uur aanhoudt.
Hoeveel methylfenidaat mag je per dag?
De aanbevolen dagelijkse dosering methylfenidaat varieert tussen de 18 mg en 74 mg. Hoeveel methylfenidaat je per dag mag, is onder meer afhankelijk van je leeftijd en lichaamsgewicht, mogelijke tolerantie, en welke andere medicijnen je gebruikt.
Hoe lang is de werking van Concerta?
De werking van Concerta is ongeveer 10 tot 12 uur lang. De werkingsduur is onder meer afhankelijk van de ingenomen dosering en je stofwisseling.