Adderall is een ADHD-medicijn met een groot risico op bijwerkingen en verslavingsproblemen. Het is in Nederland officieel niet verkrijgbaar, maar wordt wel op veel plekken illegaal aangeboden. Adderall kan namelijk ook als recreatieve drug worden misbruikt. Het medicijn bevat verschillende amfetaminen en heeft daarom een vergelijkbare werking als speed. Het risico op te hoge doseringen is bij illegaal gebruik erg groot, omdat mensen zonder medisch toezicht makkelijk verslaafd kunnen raken aan het geneesmiddel. Lees op deze pagina hoe Adderall werkt, wat de risico’s zijn voor gebruikers en hoe je veilig kunt stoppen.
Wat is Adderall?
Adderall is een medicijn voor de behandeling van ADHD en narcolepsie. Het stimuleert de aanmaak van dopamine en noradrenaline in de hersenen. Door een boost van deze twee belangrijke neurotransmitters kunnen mensen met ADHD zich beter concentreren en impulsief gedrag makkelijker beheersen. Als stimulerend medicijn helpt Adderall ook bij mensen met narcolepsie door waakzaamheid te bevorderen en de kans op acute slaapaanvallen te verminderen.
Adderall werking
De werkzame stoffen in Adderall zijn een combinatie van verschillende amfetaminen en dexamfetamine. Samen zorgen deze stoffen ervoor dat de hersenen meer aanmaken van de neurotransmitters dopamine en noradrenaline, volgens een studie uit 2007 in Psychopharmacology. Deze twee signaalstoffen spelen een grote rol in je alertheid, focus en impulscontrole. Bij iemand met ADHD werken deze signaalstoffen vaak onvoldoende. Door het innemen van Adderall raken de twee neurotransmitters tijdelijk in balans en worden de symptomen van ADHD beperkt, zoals hyperactiviteit en problemen met je concentratie.
Wat zijn de effecten van Adderall?
De effecten van Adderall zijn het verbeteren van je concentratievermogen, het verminderen van hyperactiviteit en het verhogen van je energie. De medicatie helpt zo bij het onderdrukken van ADHD-symptomen en klachten veroorzaakt door narcolepsie. Adderall heeft ook positieve effecten op je denken, volgens onder meer een studie onder Amerikaanse studenten in Pharmacy. Mensen die Adderall slikken, ervaren een beter geheugen en kunnen taken vaak makkelijker organiseren. Hierdoor nemen prestaties op school of werk mogelijk toe.
Mogelijke effecten van Adderall zijn:
- Verhoogde focus en verbeterde aandacht
- Afname van impulsief gedrag
- Verminderen van hyperactiviteit
- Toename in energie en motivatie
- Verbeterde cognitieve functies (waaronder geheugen en organisatievermogen)
- Minder slaapproblemen door narcolepsie, zoals slaapaanvallen en slaapverlamming
Wat zijn de risico’s van Adderall?
De risico’s van Adderall zijn onder andere de kans op bijwerkingen en het verslavingspotentieel. Adderall zou iets minder vaak voor bijwerkingen zorgen dan andere ADHD-medicatie zoals Concerta en Ritalin. Deze medicijnen bevatten namelijk de stof methylfenidaat in plaats van een combinatie aan amfetaminen. Toch is het risico op vervelende bijwerkingen bij Adderall groot. Gebruikers lopen daarnaast meer risico om afhankelijk te raken aan Adderall dan Ritalin of Concerta, volgens de bekende ADHD-onderzoeker Scott Kollins.
Mogelijke risico’s van Adderall zijn:
- Acute bijwerkingen zoals een verhoogde hartslag en bloeddruk, slaapproblemen, hoofdpijn en verminderde eetlust
- Verslaving
- Interacties met andere medicatie
- Gezondheidsrisico’s op de lange termijn, waaronder hartproblemen en psychische klachten
Stoppen met Adderall
Veel gebruikers vinden het moeilijk om te stoppen met Adderall. Wanneer je Adderall regelmatig gebruikt en plotseling stopt, krijg je namelijk last van verschillende ontwenningsverschijnselen. Door tolerantie kunnen de symptomen van ADHD of narcolepsie ook tijdelijk heviger worden, volgens een studie uit 2021 in Impulse. Je lichaam is dan gewend geraakt aan de dempende én stimulerende werking van Adderall, waardoor het even kan duren voordat het weer een normale balans heeft gevonden.
Wanneer er sprake is van een echte medicijnverslaving, kun je ook last krijgen van intense cravings. De verleiding om dan weer Adderall te gebruiken is erg groot. Het is voor deze groep gebruikers aan te raden om professionele hulp te zoeken bij het stoppen met Adderall, waarbij aandacht is voor de psychologische en lichamelijke afhankelijkheid aan het medicijn.
Zoek jij hulp om te stoppen met Adderall? Of heeft iemand in je omgeving problemen met Adderall? Onze medewerkers helpen je graag met advies over de beste behandelmogelijkheden in jouw situatie. Bel vandaag naar 020 – 245 7480.
Behandelmethoden voor een Adderall verslaving
Er zijn verschillende behandelmethoden beschikbaar voor een Adderall verslaving. Een behandeling bestaat meestal uit een begeleide ontwenning in combinatie met therapie, zoals cognitieve gedragstherapie en groepstherapie. Soms zul je na afloop van een traject ook een tijdje nazorg ontvangen. Je bezoekt dan regelmatig nog een steungroep of therapeut om een mogelijke terugval te voorkomen.
Enkele behandelmethoden voor een Adderall verslaving zijn:
- Begeleide ontwenning: Onder begeleiding van een huisarts of andere medische professionals bouw je het gebruik van Adderall af of stop je in een keer volledig.
- Gedragstherapie: Je leert negatieve gedachten en gedrag rondom Adderall beter begrijpen en vorm te geven door gedragstherapieën zoals Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en motiverende gespreksvoering.
- Counseling: Je verwerkt in sessies met een therapeut de negatieve ervaringen die zijn ontstaan door de verslaving en kunt trauma’s met mensen uit je omgevingen verwerken door familie- en groepstherapie.
- Medicatie: Soms kunnen medicijnen worden voorgeschreven om te helpen bij de ontwenning en verwerking van je verslaving. Vaak zijn ook alternatieve medicijnen noodzakelijk voor de aandoening waar je Adderall eerst voor gebruikte.
- Nazorgprogramma’s: Na een behandeltraject kan een nazorgprogramma helpen om terugval te voorkomen en de terugkeer naar het dagelijks leven makkelijker te maken.
Wat zijn de afkickverschijnselen van Adderall?
De afkickverschijnselen van Adderall zijn:
- Vermoeidheid en slaperigheid
- Hoofdpijn en concentratieproblemen
- Verwardheid en geheugenproblemen
- Verhoogde hartslag en bloeddruk
- Droge mond en misselijkheid
- Pijnlijke spieren, vooral aan je benen
- Trillingen en zweten
- Psychische klachten zoals angst en depressie, soms zelfs suïcidale gedachten
- Tijdelijke toename van ADHD- of narcolepsie klachten
Veelgestelde vragen over Adderall
Is Adderall verslavend?
Wanneer je Adderall op de juiste manier als medicijn gebruikt,
Kun je Adderall kopen bij de Kruidvat?
Nee, Adderall is geen zelfzorgmedicijn en mag daarom sowieso niet bij een winkel als de Kruidvat worden verkocht. Adderall is daarnaast in Nederland überhaupt niet beschikbaar als medicijn.
Wat is het verschil tussen Adderall en Ritalin?
Adderall en Ritalin bevatten andere werkzame stoffen, waardoor het risico op bijwerkingen en een medicijnverslaving iets verschilt. Ritalin werkt via de stof methylfenidaat, terwijl Adderall een combinatiemedicijn is van verschillende amfetaminen en dexamfetamine.