Facebook Verslaving: Oorzaken, gevolgen en behandeling

Steeds meer mensen ervaren afhankelijkheid van Facebook en uit recent onderzoek blijkt dat de helft van de 12- tot 16-jarigen aangeeft verslaafd te zijn aan social media. Opvallend is dat dit aantal de laatste jaren enorm is gestegen, ook onder oudere leeftijdsgroepen.

Je zou een Facebook of social media afhankelijkheid kunnen vergelijken met een drugs- of alcoholverslaving. De gevolgen voor de hersenen zijn hetzelfde, want door het continu zoeken naar nieuwe info komt ook hier het gelukshormoon vrij.

Wat is een Facebook verslaving?

Een Facebook verslaving is een gedragsverslaving wanneer je continu op Facebook zit en steeds weer door je updates te scrollt. Je besteedt dagelijks veel tijd aan Facebook en je lijdt aan ‘fear of missing out’, ofwel FOMO. Het is een obsessie voor je om alles op Facebook te volgen en je leven draait vooral om je smartphone. Het is niet slechts onschuldig foto’s en berichten delen, maar het is een bezigheid geworden die schadelijk is voor je gezondheid.

Hoe ontstaat een Facebook verslaving?

Een Facebook verslaving ontstaat door een herhaalde blootstelling aan likes, reacties en meldingen die een dopaminereactie veroorzaken; je voelt je hier goed door en je wilt steeds meer. Social media is dan ook ontworpen om beloningsmechanismen in de hersenen te activeren. Vooral mensen met een laag zelfbeeld of met narcistische trekken raken verslaafd aan Facebook.

Dit platform veroorzaakt veel stress vanwege zijn eindeloze scrollmogelijkheden en constante informatiestroom. Facebook maakt bovendien gebruik van slimme psychologische trucs, zoals de opvallende kleur van meldingen en het like-systeem om in te spelen op onze behoefte aan sociale erkenning.

Waarom is Facebook verslavend?

Facebook is verslavend omdat je angst krijgt om je likes en nieuws over anderen te missen en je telkens weer op zoek wilt naar nieuwe informatie. Allemaal om die dopamine reactie te krijgen. Je hebt jezelf niet meer in de hand en je hang naar likes ervaar je als steeds lastiger.

Je bent mogelijk verslaafd aan Facebook als je dagelijks meerdere uren per dag op dit sociale netwerk doorbrengt en dwangmatig door alle posts scrolt.

Wat zijn de gevolgen van een Facebook verslaving?

De dependentie van Facebook kan net als bij andere verslavingen een behoorlijke impact hebben op je leven. Overmatig social media gebruik kan bovendien leiden tot slechte studie- en werkresultaten, maar ook tot concentratieproblemen en slaaptekort. Je zult gaandeweg sociale contacten verliezen en belangrijke dagelijkse werkzaamheden, zoals het huishouden, laten liggen.

We zouden een goed evenwicht moeten vinden in het gebruik van sociale media om een gezond en bevredigend leven te leiden. Het is dan ook van groot belang om je bewust te zijn van de potentiële gevolgen van Facebook verslaafdheid.

Gevolgen van een Facebook verslaving zijn:

  • Verminderde zelfzorg
  • Verwaarlozing van persoonlijke doelen
  • Negatieve psychologische impact; het kan leiden tot angst, depressie, een laag zelfbeeld en een voortdurende behoefte aan bevestiging van anderen online.
  • Tijdverspilling; het neemt een hoeveelheid tijd weg die productief en zinvol gebruikt had kunnen worden.

Wanneer ben je verslaafd aan Facebook?

Als je vaak inlogt op Facebook of andere social media, betekent dat niet per se dat je er afhankelijk van bent.

Maar maak je je zorgen over iemand of over jezelf en herken je een aantal van de volgende symptomen, dan kun je aan een social media verslaving lijden:

  • Vaker actief zijn op Facebook dan je wilt
  • Slaaptekort omdat je ook ’s nachts nieuwe berichten checkt
  • Boos of geïrriteerd reageren wanneer je gestoord wordt terwijl je online praat met je FB vrienden
  • Vrienden of familie zeggen dat je te vaak op Facebook of social media zit
  • Stiekem je foto’s of berichten bekijken of verzwijgen wat je doet op Facebook
  • Bang om iets te missen en meteen kijken als je hoort dat er een nieuw bericht binnenkomt
  • Onrust voelen en regelmatig aan social media denken als je niet op Facebook, Instagram of WhatsApp kunt
  • Je berichten checken in het verkeer of op gevaarlijke plaatsen
  • Je dagelijkse werkzaamheden (bijvoorbeeld school, huishouden) lijden onder de tijd die je aan Facebook besteedt
  • Moeite om te stoppen met Facebook

Stoppen of minderen met Facebook

Wanneer je echt niet kunt stoppen of gewoon teveel tijd op Facebook zit, kun je ervoor kiezen om jezelf te laten behandelen. Je kunt met diverse effectieve methodes eindelijk weer grip krijgen op je eigen leven. Laat je levensvreugde niet langer afhangen van Facebook en neem contact met ons op.

Need advice?
Call our helpline

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma-Vrij van 07:00 – 22:00