3-CMC: Effecten, bijwerkingen en behandeling

3CMC is een synthetische drug die valt onder de stimulerende middelen. Het is een research chemical en is vergelijkbaar met methcathinone vanwege de stimulerende werking en de entactogene effecten. 3CMC is een Nieuwe PsychoActieve Stof (NPS) – of een designer drug – waar nog geen uitvoerig onderzoek naar is gedaan. Effecten die tot nu toe bekend zijn, zijn onder andere hallucinaties en een verhoogde hartslag en bloeddruk. Het consumeren van 3CMC is illegaal en het middel mag alleen gebruikt worden voor onderzoeksdoeleinden.

Wat is 3CMC?

3-CMC staat voor 3-chloromethacathinone en is een research chemical die in laboratoria wordt ontwikkeld. 3CMC valt onder de NPS, en dit soort stoffen zijn vaak nog niet opgenomen in de regelgeving of zijn anders verboden. 3CMC is daarmee niet bedoeld ter consumptie, maar uitsluitend voor onderzoeksdoeleinden.

3CMC is dus een synthetische stof en wordt ook wel beschouwd als de opvolger van 4MMC. 4MMC is een populaire drug die we veel terug zien in de partyscene en die een euforisch en energiek effect heeft. Deze drug is, in tegenstelling tot 3-CMC, verboden. Qua effecten zijn 3CMC en 4MMC vergelijkbaar.

Wat zijn de effecten van 3CMC?

3CMC valt onder de synthetische cathinonen, en deze benaming komt van de alkaloïde cathinon. Dit is het werkzame ingrediënt van de khat-plant. Van deze plant komt de natuurlijke drug khat, die qua moleculaire structuur lijkt op speed. Khat wordt al eeuwenlang gebruikt, maar van de synthetische vorm – 3CMC – is nog maar weinig bekend over de langetermijneffecten.

De effecten die iemand voelt van 3-CMC hangen af van een aantal zaken:

 • De genomen hoeveelheid
 • Lichaamsgewicht, algemene gezondheid en iemands grootte
 • Of de persoon eraan gewend is
 • Of het middel in combinatie met andere drugs is genomen
 • De sterkte van de drug

Over het algemeen worden de volgende geestelijke en lichamelijke effecten ervaren:

 • Energiek gevoel
 • Verhoogd zelfvertrouwen
 • Euforie
 • Empathische gevoelens
 • Sociale verbondenheid
 • Soms verhoogd libido
 • Hallucinaties
 • Hartkloppingen
 • Verhoogde hartslag en bloeddruk

De effecten zijn vergelijkbaar met de gecombineerde effecten van XTC, MDMA en cocaïne. Het effect is het grootst wanneer 3-CMC voor het eerst wordt gebruikt.

Wat zijn de risico’s van 3CMC?

Zoals eerder aangegeven, valt 3CMC onder de NPS, waardoor er nog geen uitgebreid onderzoek is gedaan naar de risico’s van de drug.

Een mogelijk risico van 3CMC is dat het verslavend kan werken. Gebruikers kunnen depressieve gevoelens ervaren de dag na gebruik. Bovendien rapporteren gebruikers gevoelens van angst, prikkelbaarheid, agressie en hallucinaties. Ook kunnen er paniekaanvallen optreden die lang kunnen aanhouden. Verder kunnen de bloeddruk en de hartslag verhoogd worden en de ledematen verkleuren naar paas en/of groen. Gebruik van 3CMC zorgt ervoor dat het hart een stuk sneller gaat kloppen. In ernstige gevallen is het zelfs moeilijk om iemand te reanimeren.

Naast dat 3CMC risico’s teweeg brengt, is de stof bovendien illegaal. Je mag de drug slechts gebruiken als research chemical, en dus niet als consumptiemiddel.

Omdat we nog geen volledige informatie hebben over 3-CMC, is het moeilijk om duidelijke conclusies te trekken over het middel.

Vrijwel alle research chemicals die onder de NPS vallen zijn nieuw en brengen daarom vaak risico’s met zich mee.

Stoppen met 3CMC

Ben jij verslaafd geraakt aan 3CMC en wil je stoppen met het middel? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. De eerste stap is erkennen dat je een probleem hebt. Daarna kun je het beste meteen langsgaan bij je huisarts. De huisarts zal je vervolgens door kunnen verwijzen naar de juiste professionele hulp, waar vervolgens wordt besloten welke behandelmethode het meest geschikt is.

Behandel methodes

Plotseling of op eigen houtje stoppen met drugs kan erg gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om professionele hulp in de arm te nemen. In de meeste gevallen is er allereerst een detox behandeling nodig en vervolgens wordt er bekeken of een klinische opname vereist is of dat je ambulant kunt worden geholpen. Het is nog onduidelijk welke behandelmethodes het beste werken bij een 3-CMC verslaving. Daarvoor is meer onderzoek vereist.

Wat zijn de afkickverschijnselen van 3CMC?

Het is bovendien nog onbekend wat de afkickverschijnselen zijn van 3-CMC. Wel zijn de afkickverschijnselen van 3MMC bekend, en die zouden overeen kunnen komen met die van 3-CMC.

De afkickverschijnselen van 3MMC kunnen erg vervelend en heftig zijn:

 • Lichamelijke en geestelijke vermoeidheid
 • Slaapproblemen
 • Gevoelens van angst en paniekaanvallen
 • Depressie en soms suïcidale gedachten
 • Prikkelbaar
 • Hoofd-, keel-, en buikpijn
 • Verlaagde motivatie
 • Beschadiging en verkleuring van aders

Veelgestelde vragen

Is 3CMC legaal en is het veilig om te gebruiken?

3CMC is legaal in Nederland, omdat het nog niet op de Opiumlijst staat en dus onder de Warenwet valt. Drugs zijn illegaal wanneer deze in de Opiumwet worden opgenomen en dat is bij nieuwe designerdrugs in het begin niet het geval. 3-CMC mag niet verkocht worden voor menselijke consumptie, maar wel voor onderzoeksdoeleinden. 3-CMC zou in 2023 wel opgenomen kunnen worden in een nieuwe wet waarin diverse nieuwe drugs illegaal zouden worden gemaakt.

Wat is het verschil tussen 3-MMC en 3-CMC?

Het verschil tussen 3MMC en 3-CMC is dat 3MMC illegaal is, terwijl 3CMC dat nog niet is. 3MMC en 3CMC vallen onder dezelfde groep middelen, namelijk de synthetische cathinonen. Er zijn gebruikers die aangeven dat het effect van 3-CMC lijkt op dat van 3MMC. Maar uit andere gebruikerservaringen is weer gebleken dat 3CMC een milder effect, een kortere werking en bovendien meer vervelende bijwerkingen heeft. Er is nog geen onderzoek gedaan op 3CMC gebruikers.

Kun je 3-CMC snuiven?

Ja, je kunt 3-CMC snuiven. Echter wordt de drug vaker geslikt in de vorm van een capsule of vloeitje. De effecten voel je sneller, maar duren ook korter, wanneer je 3-CMC opsnuift. Opsnuiven kan een pijnlijke ervaring zijn en kan permanente schade aan de neus teweegbrengen.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00