2MMC: Effecten, risico's en afkicken

2MMC (2-methylmethcathinone) is een designer drug met stimulerende eigenschappen. Omdat er nog amper iets bekend is over de risico’s, kan gebruik van het middel erg gevaarlijk zijn. De informatie die op het moment bekend is, komt van de mensen die de drug zelf gebruiken. Echter is deze informatie beperkt en bovendien onbetrouwbaar.

Er zijn webwinkels die 2 MMC verkopen als alternatief voor 3MMC (3-methylmethcathinone). Deze vervanger wordt aangeboden omdat 3MMC sinds oktober 2021 illegaal is. Of de effecten en risico’s van 2 MMC overeenkomen met die van 3MMC, is niet duidelijk. 2MMC is verkrijgbaar in capsules, in de vorm van kristallen of als kristalachtig wit poeder.

De effecten die door gebruikers worden genoemd, zijn onder andere een zelfverzekerd gevoel, meer behoefte aan sociale interactie, een stimulerend gevoel en een hogere hartslag.

2 MMC kan zeker verslavend zijn, maar het is nog niet duidelijk in hoeverre. Om een verslaving aan 2 MMC te behandelen, zijn er verschillende methodes. Het is belangrijk om snel aan de bel te trekken als je je zorgen maakt – of je omgeving zich zorgen maakt – over je 2 MMC gebruikt.

Wat is 2MMC?

2 MMC (2-methylmethcathinone) is een designer drug met een stimulerende werking. Het wordt vaak als alternatief geboden voor 3MMC. 3MMC staat op Lijst II van de Opiumwet, wat het middel verboden maakt in ons land. De productie, handel en het bezit van 3MMC is dus tegen de wet en daarmee strafbaar. Het kabinet werkt aan een breder verbod op designerdrugs, zodat nieuwe drugs met een net iets andere samenstelling niet meer zomaar aangeboden kunnen worden.

Zo heeft 2MMC een net iets andere samenstelling dan 3MMC; het ene chemische stofje wordt dan verwijderd of vervangen. Het is een gesubstitueerde cathinon-derivaat die nauw verwant is aan 3MMC en 4MMC (methylmethcathinone). Wanneer er een nieuwe stof op de markt wordt gebracht die een klein beetje afwijkt van een verboden stof, kan deze gewoon legaal gebruikt worden voor research doeleinden.

2 MMC mag in Nederland dus nog legaal gebruikt worden voor onderzoek doeleinden. Je ziet 2 MMC op diverse platformen voorbij komen waarop gebruikers hun ervaringen delen, voornamelijk over research chemicals. 2MMC valt onder de synthetische cathinonen; een subcategorie van amfetamine met precies dezelfde moleculaire kernstructuur.

Wat zijn de effecten van 2MMC?

De meeste informatie over de effecten van 2 MMC wordt gehaald uit trip reports van gebruikers. Over het algemeen geven gebruikers aan er energiek van te worden, maar niet perse vrolijker. Ook kunnen we afleiden dat 2 MMC een milder effect heeft dan bijvoorbeeld 3MMC, en qua effecten vergeleken kan worden met speed of amfetamines. Op online fora wordt een orale dosis van 20-50 mg beschouwd als een lichte dosering, 50-100 mg als gemiddeld en 100-135 als sterk.

Dit zijn de effecten van 2MMC:

 • Een zelfverzekerd gevoel, meer zelfvertrouwen
 • Meer empathie voelen en behoefte aan sociale verbinding
 • Een gevoel ervaren van samenhorigheid en verbondenheid
 • Zich open opstellen
 • Verhoogde alertheid
 • Een stimulerend gevoel
 • Zweten en hogere hartslag

Wat zijn de risico’s van 2MMC?

Het grootste risico van 2 MMC gebruik is dat er op het moment nog zo weinig over bekend is. We weten niet welke doseringen mogelijk gevaarlijk kunnen zijn. Daarnaast is het onduidelijk hoe gevaarlijk het middel kan zijn wanneer je deze neemt met andere middelen. 2MMC is niet hetzelfde als 3MMC, maar ze kunnen overeenkomsten hebben. Over 3MMC is wel wat meer bekend.

Dit zijn de risico’s van 3MMC:

 • Gevaarlijk hoge lichaamstemperatuur 
 • Angstige gedachten
 • Wantrouwen
 • Hallucinaties
 • Gespannen spieren
 • Misselijkheid
 • Rusteloosheid
 • Hoofdpijn
 • Hartkloppingen
 • Cravings

Is 2MMC verslavend?

2 MMC kan verslavend zijn, maar het is nog niet duidelijk in hoeverre. Uit trip reports kan geconcludeerd worden dat gebruikers vaak de behoefte hebben aan meer van het middel (craving). Door deze craving zal iemand sneller meer of vaker gebruiken dan hij/zij eigenlijk van plan was.

Stoppen met 2MMC

Maak jij je zorgen om je 2MMC gebruik en wil je graag stoppen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts. Je huisarts zal je kunnen doorverwijzen naar de juiste afkickkliniek waar je de hulp zult vinden die je nodig hebt. Aarzel niet en zoek steun. Hoe eerder je erbij bent, hoe gunstiger voor je herstel.

Behandelmethodes bij 2MMC verslaving

Als je verslaafd bent geraakt aan een bepaald middel, dan is het vaak nodig om een professionele behandeling te ondergaan in een afkickkliniek. Hier kan men op een veilige manier ontgiften (detoxen).

Mensen moeten soms tijdelijk opgenomen worden in een kliniek, om zo onder toezicht de nodige behandelingen to ondergaan. Een klinische opname gebeurt vaak in het geval van een ernstige verslaving. Bij wat minder ernstige gevallen kan men ook vanuit huis behandeld worden. Hierbij moet de patiënt soms naar de kliniek komen voor therapie en gebeurt de rest vanuit huis.

Tijdens je intake gesprek zal er worden besproken welke therapieën worden aangeraden op basis van jouw behoeften en problematiek. Voorbeelden van behandelmethodes die kunnen worden ingezet, zijn cognitieve gedragstherapie en psycho-educatie.

Wat zijn de afkickverschijnselen van 2MMC?

Over de afkickverschijnselen van 2 MMC is ook nog maar weinig bekend. Het middel komt qua effecten overeen met 3MMC, en dat zou ook kunnen gelden voor de afkickverschijnselen.

Dit zijn de afkickverschijnselen van 3MMC:

 • Angst en paniekaanvallen
 • Vermoeidheid
 • Depressie en zelfs suïcidale gedachten
 • Irritatie en agressie
 • Slaapstoornissen
 • Hoofd-, keel- en buikpijn

Veelgestelde vragen over 2MMC

Kun je slapen met 2MMC?

Met 2MMC zul je moeilijk kunnen slapen omdat het zo’n stimulerende werking heeft. Je ervaart bovendien een verhoogde alertheid.

Hoe lang werkt 2MMC??

2 MMC zal ongeveer tussen de 3 en 6 uur lang werken.

Is 2MMC legaal?

2 MMC is op het moment legaal omdat het nog niet verboden is. De overheid is wel druk bezig met een wet die verschillende designer drugs – zoals 2 MMC – illegaal maakt.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00