Cenosillicafobie wat is dat?

Balen, je biertje is op! Tsja, dat overkomt iedereen wel eens en is op zich geen ramp. Maar er zijn mensen bij wie het koude zweet uitbreekt bij het zien van een leeg glas bier.

Cenosillicafobie wordt omschreven als een ‘aandoening’ waarbij iemand echt bang is voor een leeg glas bier. Al komt deze term voort uit een grap, is één van de risico’s van angst voor een leeg bierglas het ontwikkelen van een alcoholverslaving.

Wat is cenosillicafobie?

Waar komt de term ‘cenosillicafobie’ nu precies vandaan? Daarvoor moeten we kijken naar het Engelse woord ‘cenosillicaphobia’.

Cenosillicafobie betekenis

‘Cenos ‘komt uit het Grieks, oorspronkelijk Kenos, wat ‘leeg’ betekent.

‘Sillica’ zou eigenlijk met één L moeten worden geschreven. ‘Silica’ komt van het Latijnse woord silicium, een chemisch element, maar het betekent ook ´harde steen´. Silicium korrels, ofwel zand, zijn de belangrijkste ingrediënten voor het maken van glas.

‘Phobia’ komt van het Griekse Phobos, wat ‘angst’ betekent.

De term cenosillicafobie klinkt dan misschien wel heel serieus, maar is verder niet terug te vinden in medische encyclopedieën. Het is een woord dat op het internet bekend is geworden als grap.

Bestaat cenosillicafobie ?

Angst voor een leeg glas bier; bestaat het echt? Welnu, er is bestaat geen wetenschappelijke literatuur waarin cenosillicafobie wordt beschreven. Er is dus geen klinisch ziektebeeld wat als cenosillicafobie omschreven wordt. Echter betekent dat niet dat er mensen zijn die daadwerkelijk angst ervaren bij het zien van een leeg glas bier.

Zit jij in de kroeg, zie je je bijna lege glas bier en word je vervolgens onrustig, angstig en schiet je in de stress? Om je beter te voelen, baan je je vervolgens een weg naar de bar om nog maar een biertje te nemen.

Een arts zal je in zo’n situatie nooit de diagnose cenosillicafobie geven, maar zal waarschijnlijk wel opmerken dat je wellicht een ongezonde relatie met alcohol hebt, of mogelijk zelfs een drankprobleem.

Wat zijn de verschijnselen?

Behalve het krijgen van paniekaanvallen bij het zien van een leeg glas bier, kunnen mensen ook onrustig worden en agressief. Lichamelijke symptomen die kunnen voorkomen zijn hartkloppingen, zweten en trillen.

Hulp bij angst voor een leeg glas bier

Cenosillicafobie kan belangrijke risico’s hebben, waaronder een alcoholverslaving. Als jij dus werkelijk last hebt van angst voor dat lege glas bier, neem dan contact met ons op. Ook als je wil stoppen met drinken, kunnen wij je helpen.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 07:00 – 22:00