Stoppen met alcohol: Voordelen, methoden en afkickkliniek

Het overwinnen van een alcoholverslaving is een uitdagende taak, en het erkennen van de invloed ervan op alle aspecten van het leven is een belangrijke eerste stap. Wanneer men zich bewust wordt dat alcohol de bron is van diverse problemen, ontstaat de wens om te stoppen met drinken. Het is echter vaak moeilijk om dit zelfstandig te bereiken, en is er behoefte aan professionele hulp.

Alcoholisme kan leiden tot gebroken relaties, werkverlies en financiële moeilijkheden. Het financieel onvermogen om het drinkgedrag te bekostigen, resulteert vaak in schulden. Daarnaast ondermijnt overmatig alcoholgebruik de gezondheid, wat uiteindelijk leidt tot ernstige medische problemen. In deze destructieve cyclus probeert de verslaafde vaak de groeiende pijn te verlichten door nog meer alcohol te consumeren.

Wat zijn de voordelen van stoppen met drinken?

Naast het reduceren van diverse gezondheidsrisico’s, heeft het stoppen andere voordelen voor je lichamelijke en geestelijke welzijn.

De voordelen van stoppen met het drinken van alcohol:

  • Verbeteren van je geestelijke gezondheid
  • Verbeteren van je concentratie en geheugen
  • Meer energie
  • Betere nachtrust
  • Hogere weerstand
  • Bijdrage aan een gezond gewicht

Op welke manieren kun je stoppen met drinken?

De keuze om te stoppen met alcohol brengt niet alleen fysieke, maar ook mentale voordelen met zich mee. Als je wilt stoppen met drankgebruik, zijn er verschillende manieren om dat te bereiken. Zo kun je stoppen onder begeleiding, cold turkey afkicken, of stoppen zonder hulp. Hieronder lees je de pro’s en eventuele con’s van deze opties.

Stoppen met drinken onder begeleiding

Stoppen met drinken onder professionele begeleiding en met een duidelijk plan biedt effectieve controle over onthoudingsverschijnselen. Zware drinkers hebben professionele hulp nodig, terwijl sommige mensen met een alcoholprobleem denken zonder begeleiding te kunnen stoppen. Of professionele hulp nodig is, hangt af van de ernst van de verslaving. Op den duur kun je met de juiste hulp een vervullend en plezierig leven leiden zonder alcohol.

Lees ook: Wat is comazuipen?

Cold turkey afkicken alcohol

Bij het cold turkey afkicken van alcohol, stop je van het ene op het andere moment met drinken. Dit kan als voordeel hebben dat je door een relatief korte afkickpijn gaat en de verslaving niet verder wordt gevoed. Het nadeel van cold turkey afkicken is dat je vaak te maken krijgt met ontwenningsverschijnselen die nog heftiger zijn.

Plotseling stoppen met drinken, terwijl je jarenlang teveel alcohol gedronken hebt, is niet zonder risico’s. Je kunt zelfs last krijgen van epileptische aanvallen of andere ernstige problemen.

Zware drinkers hebben absoluut begeleiding nodig om op de meest efficiënte manier te stoppen en direct begeleiding bij de hand te hebben.

Stoppen met drinken zonder hulp

Er zijn mensen die compleet kunnen stoppen met drinken zonder hulp. Voor een korte tijd stoppen is voor de meeste probleemdrinkers haalbaar. Ze beseffen dat alcohol een steeds grotere plaats in hun leven inneemt. Om zichzelf te bewijzen dat ze de baas zijn over hun verslaving, stoppen ze enige tijd met drinken, bijvoorbeeld een week of een maand lang. Vastbesloten worden de dagen geteld en ze sussen zichzelf met de gedachte dat ze al een paar dagen niets gedronken hebben. Ze denken dat het dus wel meevalt met de verslaving. In het weekend staan ze zichzelf misschien weer toe om een glas alcohol te drinken maar prompt drinken ze veel meer dan ze zich voornamen.

Het feit alleen al dat je jezelf bewijzen wilt dat je een tijdje kunt stoppen met drinken, geeft aan dat er een probleem is. Als er geen sprake zou zijn van verslaving hoef je jezelf ook niet te bewijzen dat je enige tijd kunt stoppen.

Blijvend stoppen met drinken

Verslavingsgedrag is enerzijds voorspelbaar, maar het is ook vrij complex omdat je gedachten niet consistent zijn. Een verslaafde wil zijn geliefde middel meestal niet geheel opgeven. Dat is een kenmerk van een verslaving. Daarom zoekt de persoon naar manieren om minder te gebruiken maar tegelijkertijd ook naar excuses om te kunnen blijven gebruiken.

Elke verslaafde komt op een punt dat hij moet erkennen dat het niet verder kan zo. Er is maar één weg die hem bevrijden zal van zijn alcoholverslaving: blijvend stoppen met drinken. Het is vallen of vooruitgaan.

Terugvallen in drinkgedrag

Als je zonder hulp stopt met drinken, is het ‘succes’ meestal tijdelijk. Na een periode ga je weer drinken omdat je jezelf wijsmaakt dat je het aankunt. Zodra je weer een glas drinkt, verval je terug in de verslaving. Daarom is tijdelijk stoppen niet te vergelijken met definitief afkicken. Als je als alcohollist eenmaal van alcohol af bent, kun je je leven pas weer opbouwen. Het leven zonder alcohol wordt weer aangenaam. Je trekt er veel voordeel uit, fysiek en mentaal, maar ook sociaal.

Bij afkicken van alcohol horen afkickverschijnselen. Deze onthoudingsverschijnselen nemen af naarmate je langer van de drank af bent. De ontwenningsverschijnselen van alcohol zijn bij stoppen heftig en trekken je in veel gevallen terug in het bodemloze gat van je verslaving.

Lees ook: Wat is alcohol detox?

Wat zijn de afkickverschijnselen van stoppen met alcohol?

Een alcoholverslaving is een ernstige verslaving die je zonder de juiste hulp meestal niet zelf onder controle kunt krijgen. De ontwenningsverschijnselen zijn zwaar en verraderlijk en zijn deels lichamelijk, maar als je door de eerste afkickperiode heen bent, worden ze vooral geestelijk.

De meest bekende ontwenningsverschijnselen van alcohol zijn: beven, zweten, onrust en zenuwachtigheid, angst, ‘malaise’ gevoel, slapeloosheid, misselijkheid en braken.

Lichamelijke afkickverschijnselen bij alcohol

Als je stopt met drinken, geeft je lichaam aan dat het middel ernstig gemist wordt. Je voelt je ellendig. Geestelijk is het zwaar en langdurig, lichamelijk is het vooral lastig maar dat is van korte duur.

Lichamelijek ontwenningsverschijnselen die de eerste week kunnen voorkomen zijn bijvoorbeeld:

  • Trillen (tremor) van handen
  • Zweten
  • Onrust
  • Misselijkheid
  • Slecht slapen
  • Vermoeidheid
  • Kramp in je spieren
  • Hoge bloeddruk

Geestelijke onthoudingsverschijnselen

  • Angst
  • Depressieve gevoelens
  • Nergens meer zin in hebben
  • Lusteloosheid

Alcohol en medicijngebruik

We krijgen veel vragen over de werking van medicijnen bij alcoholgebruik. Zo kregen we onlangs een vraag over de werking van melatonine bij het innemen van alcohol (antwoord: de werking van melatonine kan verminderd worden).

Hoe zit het in tussen alcohol- en medicijngebruik?

  • Medicijnen kunnen de afbraak van alcohol vertragen. Een giftig afbraakproduct van alcohol blijft daardoor langer in het lichaam en kan bijvoorbeeld zorgen voor misselijkheid en hoofdpijn
  • Alcohol versterkt mogelijk de bijwerkingen van sommige medicijnen
  • Alcohol kan bloedvaten verwijden en duizeligheid veroorzaken als je het samen met een medicijn gebruikt dat ook de bloedvaten verwijdt

Hoe kun je de afkickverschijnselen van alcohol tegengaan?

Het omgaan met afkickverschijnselen bij het stoppen met alcoholgebruik vergt een doordachte aanpak. Hoewel volledige eliminatie van onthoudingsverschijnselen niet mogelijk is, kunnen diverse strategieën en activiteiten aanzienlijke verlichting bieden.

Tips om afkickverschijnselen van alcohol tegen te gaan:

  • Zoek afleiding: Richt je aandacht op andere activiteiten om het obsessieve denken over alcohol te doorbreken. Sporten, sociale interactie of het herontdekken van verloren hobby’s kunnen hierbij helpen.
  • Professionele hulp: Raadpleeg je huisarts voor passende medicatie of ondersteuning bij slaapproblemen en ontspanning.
  • Ontspanningsoefeningen: Leer ontspanningsoefeningen om je focus te verleggen en innerlijke rust te bevorderen.
  • Vermijd verleiding: Voorkom onnodige confrontaties met alcohol door niet naar bars of feestjes te gaan en geen alcohol in huis te halen. Plan activiteiten waarbij alcohol geen rol speelt.
  • Gewoontes doorbreken: Het is belangrijk om je vroegere drinkgewoontes aan te passen. Als je gewend was op specifieke tijden te drinken of naar de kroeg te gaan, vervang dit dan met nieuwe activiteiten, zoals op dat tijdstip sporten, een bioscoopbezoek of een eindje wandelen. Bij verleidingen kun je nadenken over alternatieve reacties en deze opschrijven om jezelf beter voor te bereiden.

Veelgestelde vragen over stoppen met alcohol

Wat gebeurt er als je stopt met alcohol drinken?

Stoppen met alcohol drinken herstelt het lichaam binnen dagen tot jaren: directe effecten verdwijnen, slaap verbetert na een week en na een jaar normaliseert de vetstofwisseling. Het resultaat omvat betere nachtrust, vitaliteit, verminderd ziekterisico en bevorderde vruchtbaarheid, terwijl de lever zich herstelt.

Kun je ineens stoppen met alcohol?

Bij zwaar alcoholgebruik is het gevaarlijk ineens te stoppen met alcohol; risico’s zijn delirium en epileptische aanvallen. Professionele begeleiding is in zulke gevallen gewenst. Raadpleeg je huisarts om de veiligste aanpak te bepalen.

Hoe lang duurt vermoeidheid na stoppen met alcohol?

Na het stoppen met alcohol zijn lichte ontwenningsverschijnselen meestal binnen een week verdwenen, maar vermoeidheid kan langer aanhouden. Duur en intensiteit variëren per persoon en zijn afhankelijk van drinkgewoonten, lichamelijke conditie en gevoeligheid voor alcohol. Bij aanhoudende of ernstige klachten is het raadzaam de huisarts te raadplegen.

Hoe snel herstelt je lever na stoppen met drinken?

Na stoppen met drinken herstelt de lever zich na enkele weken. Het kan maanden duren tot je lever weer helemaal schoon is. Volg een vetarm dieet rijk aan voedingsstoffen voor optimaal herstel. Een vergrote lever kan pijn rechtsboven in de buik veroorzaken, terwijl een vetlever nauwelijks klachten veroorzaakt.

Waarom val ik niet af na stoppen met alcohol?

Als je niet afvalt na stoppen met alcohol, kan dit te wijten zijn aan het vervangen van alcohol door ongezonde snacks of overmatige voedselinname.

Wat zijn de afkickverschijnselen van alcohol na een maand stoppen?

Na een maand stoppen met alcohol kunnen afkickverschijnselen zoals zweten, beven, slapeloosheid en angst aanhouden. Fysieke symptomen verminderen na de eerste week, maar psychische klachten zoals neerslachtigheid en verlangen naar alcohol kunnen langer aanhouden.

Wat zijn de ontwenningsverschijnselen van alcohol op lange termijn?

Op lange termijn kunnen ontwenningsverschijnselen van alcohol zich geestelijk manifesteren, met aanhoudende verlangens. Hoewel de aantrekkingskracht blijft, ervaren velen na een maand al een merkbare toename in vitaliteit na het stoppen met alcohol.

Val je af na het stoppen met alcohol?

Als je geen alcohol meer drinkt, is de kans groot dat je gewicht verliest. Alcohol bevat veel calorieën. Ook vertraagt overmatig gebruik van alcohol de vetverbranding. Daarom zie je bij mensen die stoppen met drinken vaak gewichtsverlies optreden.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00