Medicijnverslaving: Risico's, bijwerkingen en afkicken

Medicijnverslaving begint een reëel probleem te worden in Nederland en diverse partijen luidden al de noodklok. In zes jaar tijd verdrievoudigde het aantal gebruikers van oxycodon, een zware pijnstiller, tot 439 duizend per jaar. Onder die ruim 400 duizend gebruikers zitten ongetwijfeld patiënten die inmiddels verslaafd zijn geraakt.

Nederland lijkt niet bepaald immuun voor de problemen in de Verenigde Staten, waar men spreekt over een “opiatencrisis” en er per dag zo’n 130 mensen sterven aan een overdosis pijnstillers, vaak oxycodon of fentanyl. Daarnaast hebben ze in Amerika ook grote problemen met kalmeringsmiddelen zoals xanax, het gebruik daarvan onder schoolgaande jeugd is de laatste jaren explosief gestegen.

Ga meer de verdieping in over Lorazepam

Medicijnen op doktersvoorschrift lijken onschuldig. Ze worden voorgeschreven door onze artsen: mensen die we hoog hebben zitten en vertrouwen. Maar wat veel mensen niet weten is dat pijnstillers en kalmeringsmiddelen flink verslavend zijn. Langdurig deze medicijnen slikken is vragen om problemen. Het is dan zaak om een afkickkliniek voor medicijnverslaving te vinden die je helpt om er vanaf te komen.

Meer de verdieping in? Lees alles over antibiotica en alcohol

Welke medicijnen zijn verslavend?

Pijnstillers (opioïden)

Als je het over medicijnverslaving hebt kom je al snel uit bij stevige pijnstillers zoals oxycodon, fentanyl en methadon. Deze geneesmiddelen zijn sterker dan morfine en behoren tot de opioïden, een groep medicijnen met een gelijkenis met heroïne.

Lees hier meer over een morfine verslaving

Op de korte termijn zijn deze medicijnen niet alleen effectief, maar ook relatief onschuldig. Er ontstaat een probleem op het moment dat je deze medicijnen blijft slikken, ook nadat de pijnklachten zijn weggeëbd.

Enkele weken dagelijks slikken kan al genoeg zijn voor een verslaving. Wat niet helpt is dat het voor veel mensen best lekker voelt om high te zijn van een opioïde, er is niet voor niets een verwantschap aan heroïne! Je hebt wel steeds meer nodig om hetzelfde effect te ervaren.

Lees ook: Een overdosis paracetamol: bestaat dat?

Benzodiazepinen

Een ander type medicijnen waaraan je verslaafd kan raken zijn de benzodiazepinen. Dit zijn medicijnen die een kalmerend effect hebben. Mensen die last hebben van paniekaanvallen, psychoses en angsten hebben er baat bij. Ook worden benzo’s gebruikt als slaapmiddel.

Het Trimbos-instituut merkte al eerder op dat het misbruik van benzo’s zoals xanax en valium gestagneerd was. Sinds 2015 is het aantal personen ingeschreven in de verslavingszorg met een als primair probleem een benzodiazepineverslaving inderdaad gestabiliseerd. Tussen 2002 en 2010 steeg het aantal cliënten nog. Het is te hopen dat het stijgende Xanax-gebruik onder tieners niet overwaait uit de Verenigde Staten.

verslaafd aan benzos
Het gebruik van benzodiazepinen loopt terug in Nederland. In de Verenigde Staten zien we het tegenovergestelde, vooral bij de jeugd.

Gigantische ontwenningsverschijnselen

Wat beide type medicijnen in gelijkenis hebben zijn de heftige ontwenningsverschijnselen op het moment dat je na langdurig gebruik stopt. Je kan je vast een beeld vormen van het afkicken van heroïne en daar is ‘t inderdaad mee te vergelijken. De verhalen van ex-verslaafden over hun afkicken zijn niet mals. Wat kan je verwachten?

  • Angsten, depressie, slapeloosheid
  • Pijn
  • Zweten, koude rillingen, koorts
  • Hartkloppingen, griepklachten
  • Vergeetachtigheid, gebrek aan concentratievermogen

Het stoppen met opioïden en benzo’s dient gestaag te gebeuren; afbouwen dus. Uit het niets stoppen is ronduit gevaarlijk en is bovendien gedoemd te mislukken. Dit is écht een verslaving waarbij je niet zelf wil gaan experimenteren, dus schakel hulp in. Afkicken moet zorgvuldig gebeuren, onder de supervisie van een gespecialiseerd arts en bovendien volgens een afbouwschema.

afkickkliniek medicijnverslaving
Het aantal gebruikers van sterke pijnstillers stijgt in Nederland en experts vrezen voor “Amerikaanse toestanden”.

Ongemerkt verslaafd raken aan medicijnen

Er is inmiddels in Nederland een brede maatschappelijke discussie aangewakkerd over de gevaren van medicijnen op doktersvoorschrift. Er wordt geopperd dat artsen wel erg scheutig zijn met het voorschrijven van stevige pijnstillers.

Zij menen dat je na het trekken van een verstandskies echt geen twee-weken voorraad Oxycodon nodig hebt. Zo’n flinke hoeveelheid sterke pijnstillers werkt verslaving in de hand. Daarom, als het je lukt is het beter om tijdelijke pijn te verzachten met paracetamol en/of ibuprofen.

afkicken van medicijnen
Bij tijdelijk pijn kan je beter eerst ibuprofen en/of paracetamol proberen.

Zo vind je een afkickkliniek voor medicijnverslaving

Het verslaafd zijn aan medicijnen is een relatief nieuw fenomeen en niet alle huisartsen beschikken over voldoende kennis in huis om jouw probleem op waarde te schatten. Dat kan een gesprek met je huisarts best lastig maken.

Toch is de huisarts de sleutel tot het afkicken. Via hem of haar regel je een verwijzing naar een afkickkliniek. Er zijn in Nederland een aantal afkickklinieken die zich hebben gespecialiseerd in medicijnverslaving en in een ideale situatie krijg je een verwijzing naar één van deze klinieken. Dit kan je zelf ook een beetje sturen tijdens het gesprek met je huisarts.

Ben jij verslaafd aan medicijnen dan kan je nu alvast een aantal klinieken inventariseren de kennis in huis hebben om jou te helpen. Afkickkliniekinfo helpt je daar bij.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00