Leven met een verslaafde – Hoe doe je dat?

Heb je het vermoeden dat iemand in je omgeving verslaafd is? Zie je een familielid worstelen met alcohol of vermoed je dat een vriend het moeilijk heeft met drugs? Niet alleen is een verslaving voor de verslaafde een moeilijke tijd, maar dat is het ook voor de directe omgeving. Je wilt een verslaafde graag helpen, maar wat doe je als deze er niet voor open staat? Een verslaving kan ook familie en vrienden van een verslaafde in een neerwaartse spiraal naar beneden trekken. Wat zijn de beste tips voor de omgang met een verslaafd persoon?

Als naaste heb je vaak alles voor iemand over in een moeilijke tijd. Toch is het erg belangrijk dat de verslaafde niet ook jouw leven gaat bepalen. Vaak gaat een verslaving gepaard met gezondheidsproblemen, financiële problemen of problemen met sociale contacten of werk. Een verslaafde vaak een meester zijn in manipuleren, om toch maar weer opnieuw te kunnen ‘scoren’. Het is niet jouw taak om de gevolgen van de verslaving op te lossen. Denk hierbij aan het oplossen van eventuele schulden of het helpen ‘scoren’ van een bepaald middel. Op deze manier ‘help’ je de verslaafde niet en blijf je alleen maar de verslaving in stand houden. Hulp moet dus gericht worden op het bestrijden van de verslaving, maar hoe doe je dat?

leven met een verslaafde
Leven met een verslaafd persoon is vaak zeer uitdagend, maar je speelt een belangrijke rol en geeft de persoon in kwestie meer kans om af te kicken.

Leven met een verslaafde: praten zonder wijzende vingers

De beste manier om een verslaafde te helpen is door te praten. Praat over de problemen en de mogelijke verslaving, maar doe dit wel op een moment dat de verslaafde niet onder invloed is. Wijzende vingers en beschuldigingen helpen hierbij niet. Toon begrip voor de situatie en probeer discussies te vermijden. Stel voor om samen hulp te zoeken en op zoek te gaan naar een afkickkliniek. Je kunt ook voorstellen om samen de huisarts te bezoeken en vanuit daar verder te kijken naar mogelijke hulp.

tips voor de omgang met een verslaafd persoon
De meeste verslaafden willen liever niet belerend toegesproken worden. Toon compassie en ga in gesprek zonder verwijten te maken.

Een dergelijk gesprek is voor beide partijen de eerste keer zeer ongemakkelijk en onwennig. Het komt dan ook vaak voor dat een verslaafde nog in de ontkenningsfase. Werk daarom echt aan het vertrouwen en ga vaker het gesprek aan. Zorg er voor dat je jezelf niet vergeet. Jouw eigen situatie moet voorop staan. Geef daarom ook altijd goed je grenzen aan, want de kans is aanwezig dat je mee naar beneden wordt getrokken in een neerwaartse spiraal. Jij staat op de eerste plaats. De verslaafde staat op plek twee, hoe moeilijk dat ook klinkt. Hulp bieden doe je door te praten en professionele hulp te zoeken, niet door de verslaving in stand te houden. Anders neemt de verslaving ook langzaam jouw leven over. Werk toe naar een behandeling in een verslavingskliniek.

Ook als betrokkene sta je er niet alleen voor. Professionele verslavingsklinieken staan niet alleen verslaafden te woord, maar ook de partner, familie of vrienden. Ook jij kunt dus hulp krijgen bij het omgaan met de verslaafde. Heb je tips of adviezen nodig hoe je om moet gaan met de verslaafde? Neem gewoon eens contact op met een kliniek.

Concluderend moet je de volgende stappenlijst in acht nemen bij de omgang met een verslaafde:

  • Houd de verslaving nooit in stand
  • Zorg ervoor dat je altijd je grenzen aangeeft
  • Praat met de verslaafde en toon begrip zonder met vingers te wijzen
  • Werk samen met de verslaafde naar een behandeling toe

Omgaan met een alcoholist

Het bovenstaande stappenplan geldt eigenlijk voor iedere soort verslaving. Dit is bij personen die verslaafd zijn aan alcohol niet anders. Denk aan jezelf en praat met de verslaafde. Werk toe aan een behandeling in een verslavingskliniek. Zorg er in ieder geval voor dat je de verslaving niet in stand houdt. Alcohol kopen voor een verslaafde is dan ook uit den boze.

Omgaan met drugsgebruikers

Ook bij het omgaan met drugsverslaafden volg je de bovenstaande stappenlijst. Verslaafden oefenen vaak grote druk uit op de omgeving, tot aan het manipulatieve aan toe. Alles om de verslaving op zo’n moment in stand te kunnen houden. Geef daarom altijd goed je grenzen aan.

Afstand nemen van een alcoholist

Regelmatig hoor je ‘een verslaving heb je nooit alleen’. Dit moet mensen in de omgeving van een verslaafde bekend voorkomen. Heb je het gevoel dat praten niet meer helpt en heb je er alles aan gedaan om hulp in te schakelen, maar blijft de verslaafde in de ontkenningsfase zitten of absoluut niet willen? Trekt de alcoholist, drugsgebruiker of iemand met een ander soort verslaving jou ook mee in een neerwaartse spiraal?

Er komt een moment dat het wellicht beter is om afstand te nemen van een alcoholist. Je kunt tips en adviezen krijgen over een dergelijke situatie bij een verslavingskliniek.

Een andere optie is om contact op te nemen met Helpmijndierbareisverslaafd, zij kunnen je ondersteunen dmv een gratis adviesgesprek, workshops en individuele begeleiding, in heel Nederland.

Ook kun je contact opnemen met een interventionist. Een interventie traject kun je daarom ook zien als een laatste poging om hulp in te schakelen. Faalt het interventie traject? Hoe moeilijk het ook is, op een gegeven moment is het genoeg. Afstand nemen van de verslaafde betekent in zo’n geval kiezen voor jezelf.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00