Hulp bij verslaving: je staat er niet alleen voor

Hulp krijgen bij een verslaving kan op verschillende manieren. Hieronder lees je meer over wat voor soorten hulpverlening er beschikbaar zijn, en waar je die hulp kunt vinden.

In dit artikel wordt gesproken over ‘gebruiken’ en ‘onder invloed zijn’: de tekst gaat hier uit van een verslaving aan alcohol, drugs of medicijnen. Deze tekst is echter ook van toepassing op gedragsverslavingen, zoals verslavingen aan gokken, smartphones, werk, seks, gamen of eten.

kind verslaafd achter een laptop

Soorten verslavingen

Hoe wordt een verslaving behandeld?

Er zijn verschillende aanpakken voor verschillende soorten verslavingen. De behandelwijze is afhankelijk van de ernst en de duur van de verslaving.

Bij een verslaving aan alcohol, drugs of geneesmiddelen, zal door middel van een ‘detox’ fase eerst het gebruik afgebouwd worden, zodat het lichaam kan ontgiften. Er zijn vervolgens meerdere mogelijke behandelingen om de kern van de verslaving aan te pakken,. Omdat iedere persoon anders is, is elke therapie maatwerk. 

vrienden en familie die elkaar omhelsen en steunen

Soorten hulp bij een verslaving

Zelfhulp

De meeste zelfhulp gaat online, waarbij de persoon begeleidt wordt bij het behalen van bepaalde doelen. Soms kun je zelfhulp combineren met professionele begeleiding en verslavingszorg.

Er zitten een aantal voordelen aan zelfhulp, namelijk dat het anoniem gaat, er meestal geen wachtlijsten zijn en dan het vaak gratis is.

Zelfhulp heeft echter ook nadelen: patiënten zijn sneller geneigd af te haken met online hulp, en zwaardere verslavingen kunnen met dit soort hulp minder goed behandeld worden. Daarnaast kan een online programma niet alle vormen van hulpverlening vervangen en is het daarmee wat minder uitgebreid.

Contact met anderen

In speciale bijeenkomsten, uitgevoerd door ervaringsdeskundigen die vaak zelf ook verslaafd zijn (geweest), delen patiënten met vergelijkbare problemen hun ervaringen. Dit geeft ze het gevoel dat ze er niet alleen voor staan en ze kunnen zo van elkaars ervaringen leren.

Behalve groepsbijeenkomsten, kun je ook online contact met anderen krijgen. Via dit soort groepen kunnen ook partners, kinderen, andere familieleden en vrienden van een verslaafde terecht voor steun.

Professionele hulp

Professionele hulpverlening wordt uitgevoerd door deskundige hulpverleners. Deze hulp is vaak het effectiefst. Het kan gaan om gesprekken met een hulpverlener, deelname aan bijeenkomsten, een internetprogramma, opname in een kliniek, of een combinatie van deze.

Vaak kun je kiezen uit een instelling voor verslavingszorg, een commerciële of ideologische organisatie of hulpverlening online.

Wanneer is iemand verslaafd?

Waar ligt de grens tussen een gewoonte en een verslaving? Een verslaving kan het beste omschreven worden als ‘het onvrijwillig blijven voortzetten van dwangmatig gedrag, ondanks het feit dat dit gedrag negatieve consequenties heeft’. Best lastig, wat betekent dit nou eigenlijk?

Beoordeel van de volgende punten of ze op jou van toepassing zijn:

  • Je gebruikt vaker en/of meer dan je van plan was.
  • Je probeert je gebruik te stoppen of te minderen, maar het lukt je niet dit vol te houden.
  • Je voelt een sterk verlangen om te gebruiken. Zo sterk dat je er niets tegen kunt doen.
  • Je bent veel tijd kwijt aan het gebruiken en onder invloed zijn.
  • Je presteert minder goed op school of op je werk, of je thuissituatie verslechtert. 
  • Je blijft gebruiken, ondanks dat dit je sociale contacten en/of relaties beschadigd.
  • Je bent minder gemotiveerd, energiek en je verwaarloost je hobby’s, contacten of werk.
  • Je blijft gebruiken, ook al kom je hierdoor in gevaarlijke situaties.
  • Je blijft gebruiken, ondanks dat je weet dat dit fysieke of psychische problemen verergert.
  • Na verloop van tijd moet je steeds meer gebruiken om hetzelfde effect te bereiken.
  • Je krijgt last van ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met gebruiken.

Milde verslaving

Herken je je in twee of drie van deze punten? Dan is er sprake van een milde verslaving.

Dit betekent niet dat er geen probleem is. Juist nu is het een goed idee om hulpverlening te zoeken. Hoe eerder je er bij bent, hoe makkelijker je probleem te behandelen is.

Serieuze of ernstige verslaving

Wanneer je aan vier of vijf punten voldoet, dan heb je last van een serieuze verslaving. Zijn zes of meer van deze punten op jou van toepassing, dan hebben we het over ernstige verslaving.

In beide gevallen wordt sterk aangeraden om een professional in te schakelen. De kans dat je in deze fase je verslaving zelf nog onder controle krijgt, is erg klein. 

Welke rol hebben familie en vrienden van de verslaafde?

In veel gevallen heeft de verslaving van een familielid ook invloed op de rest van het gezin.

De meeste mensen zullen willen helpen om het probleem aan te pakken, maar dit kan averechts werken. Een verslaafde is geneigd om zijn of haar omgeving te manipuleren of te beïnvloeden om de verslaving voort te kunnen zetten.

Om deze reden is het raadzaam om de familie en goede vrienden te betrekken in het behandelproces. Afkickklinieken zijn ook gespecialiseerd in het begeleiden van de relatie tussen de verslaafde en zijn omgeving. 

Positieve en constructieve steun vanuit de omgeving is een essentiële factor om succesvol af te kicken.

Lees hier meer over de rol van familie en vrienden bij verslaving

Wie komt er in aanmerking voor hulp bij verslaving?

Iedereen die zich zorgen maakt, kan terecht bij verslavingszorg. Twijfel je of je steun nodig hebt en of je wel in aanmerking komt voor hulpverlening? Neem in ieder geval contact op met een verslavingskliniek of behandelaar, bijvoorbeeld de ggz. Samen wordt gekeken naar de beste vorm van behandelen.

In een intakegesprek wordt samen met een professionele behandelaar de situatie in kaart gebracht en gekeken naar de beste behandelmethode. Een behandeling wordt altijd op jouw afgestemd: jij en je herstel staan centraal.

Je zorgen worden altijd serieus genomen!

Ambulante of klinische hulpverlening bij een verslaving?

Een verslaving betekent niet direct dat je moet worden opgenomen in een afkickkliniek. Je kunt ook samen met je behandelaar – bijvoorbeeld je huisarts of POH GGZ – kiezen om ambulant behandeld te worden. Dit betekent dat je online in contact staat met je behandelaar, je via internet opdrachten uitvoert en therapieën volgt en je een aantal keren naar een locatie komt voor een groepstherapie of een persoonlijk gesprek met je behandelaar. Je kunt je dagelijkse leven dus goed voortzetten. 

Heb je last van een hardnekkige drugsverslaving die je situatie volledig ontregelt, heb je al meerdere pogingen gedaan om ermee op te houden of heb je in je thuissituatie teveel last van triggers? Dan is het wellicht beter om opgenomen te worden in een afkickkliniek. Via de ggz kun je zelfs in het buitenland terecht voor verslavingszorg.

Heb jij hulpverlening nodig om van je verslaving af te komen? In Groningen, Friesland, Rotterdam, Haarlem of ergens anders? Neem direct contact op met een afkickkliniek in jouw omgeving, via de overzichten op deze website.

Een aanmelding kost weinig tijd en kan een levensveranderende keuze zijn.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00