Gameverslaving: Symptomen, behandeling en voorkomen

Ongeveer een miljoen Nederlanders speelt af en toe een spelletje op de PC of console. Even de dagelijkse realiteit inruilen voor een fantasiewereld werkt ontspannend. Toch is gamen minder onschuldig dan het lijkt. Voor 20.000 Nederlanders is een gameverslaving keiharde realiteit.

Een relatief nieuwe verslaving

Verslaafd zijn aan computerspellen is een relatief nieuw fenomeen en houdt in dat je een dwangmatige behoefte voelt om te gamen. Je kan niet zonder. Vooral jongens onder de 25 jaar hebben er last van. Spellen zoals Fortnite, World of Warcraft en PUBG worden vaak genoemd in relatie tot gameverslaving.

afkicken van een gameverslaving
Duizenden Nederlanders, vooral jongens, kunnen de controller maar moeilijk neerleggen.

Zelfs als jij enkele uren per dag besteed aan gamen, heb je niet per definitie een verslavingsprobleem. Op het moment dat er zich verplichtingen aandienen of de vakantie voorbij is, zet je immers de knop om en minder je. Ben je verslaafd dan zet je alles opzij om te kunnen gamen. Je werk, studie, sociale leven, soms zelfs je eigen familie. Je vervreemdt van je omgeving en belandt in een sociaal isolement. Gamen is alles wat telt.

Psychische en lichamelijke klachten

Overmatig gamen leidt tot serieuze psychische en lichamelijke klachten. Het begint bij je eigen lichamelijke verzorging; je neemt het er niet zo nauw mee. Je eet slecht, komt nooit meer buiten en slaapt te weinig. Je bent permanent vermoeid, je krijgt last van hoofdpijn, geïrriteerde ogen en verkrampte spieren. Je ziet er ongezond uit en zo voel je je ook. Je leven wordt gedomineerd door dat ene spelletje en je denkt nergens anders meer aan. Pogingen om te minderen falen.

Ook kamp je met psychische klachten. Zo ben je snel geïrriteerd en schiet je uit je slof op het moment dat je niet mag of kan gamen. Je omgeving ziet een kant van je die ze nog niet kenden. Daarnaast kan je somber worden, excessief gamen werkt depressie in de hand.

Lees hier meer over de behandeling bij depressie

Gameverslaving niet altijd medisch erkend

De medische wereld heeft tot nu toe moeite om grip op gameverslaving te krijgen. Omdat het zo’n recent fenomeen is, is er weinig onderzoek verricht. Bovendien spelen er vaak andere stoornissen mee, zoals depressie, ADHD en dwangstoornissen (OCD). Dit maakt een gameverslaving soms moeilijk te ontwaren.

Het goede nieuws is dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2018 “gaming addiction” officieel erkende als ziekte. Dit heeft als gevolg dat een eventuele behandeling in een kliniek meestal wordt vergoed vanuit de in Nederlandse verplichte basisverzekering.

Lees je polis er op na of neem contact op met je zorgverzekeraar, dan kom je er vanzelf achter of een behandeling (gedeeltelijk) vergoed wordt. Het zou immers vervelend zijn als je zelf zou moeten opdraaien voor de kosten van je behandeling in een afkickkliniek voor gameverslaving.

gameverslaafd
Gamen lijkt onschuldig, maar teveel gamen kan enorme gevolgen hebben voor jou en je naasten.

Wat kan ik doen aan mijn gameverslaving?

Het feit dat je dit artikel leest betekent dat je je gamegedrag in ieder geval serieus neemt. Dat is alvast een belangrijke stap want voordat je aan de slag kan gaan met je verslaving, dien je eerst goed in de spiegel te kijken. Het erkennen van je verslaving is van cruciaal belang en pas op het moment dat jij toegeeft dat je een probleem hebt, kan er iets aan gedaan worden.

Klinieken voor gameverslaving

Grote kans dat je eerst zelf hebt geprobeerd om te stoppen of in ieder geval te minderen. Dat is wellicht niet gelukt. Je bent nu aangewezen op professionele hulp. Het goede nieuws? Nederland beschikt over uitstekende verslavingszorg en een aantal Nederlandse klinieken heeft expertise in huis over gameverslaving. Je staat er dus niet alleen voor.

Contact opnemen met een kliniek

Het staat je vrij om zelf contact op te nemen met een kliniek. Afkickkliniekinfo.nl helpt je daarbij. Een afkickkliniek voor gameverslaving helpt je maar wat graag met je vragen en zij kunnen je ook helpen met eventuele vergoeding- en verzekeringskwesties.

Naar de huisarts

Verslavingszorg wordt gezien als zogenaamde tweedelijnszorg en ga je zonder tussenkomst van een huisarts naar een kliniek, dan zijn de kosten in principe voor eigen rekening. Een verwijzing van een huisarts (eerstelijns zorg) is essentieel om de behandeling vergoed te krijgen. Wellicht ten overvloede: een huisartsconsult is helemaal gratis.

Werkwijze klinieken bij gameverslaving

Je vraagt je misschien af hoe een behandeling bij gameverslaving er uitziet. Nu is het zo dat elke kliniek anders tegen verslaving aankijkt en ook andere methoden aanwendt. Er zijn wel wat overeenkomsten.

Over het algemeen denkt men dat er een achterliggend probleem ten grondslag ligt aan jouw verslaving. Jouw obsessieve omgang met games is dus een symptoom van andere problematiek. Therapeuten zullen diep graven om dit aan het licht te krijgen. Je zal merken dat je tijdens een behandeling voor gameverslaving veel praat, zowel met lotgenoten als verslavingsprofessionals.

Daarnaast zal je waarschijnlijk kennis maken met cognitieve gedragstherapie, een vorm van psychotherapie, waarbij je onderzoekt hoe je gedachten samenhangen met je gevoelens en gedrag. Het Twaalfstappenprogramma kom je ook vaak tegen in Nederlandse afkickklinieken.

Kan ik thuis blijven wonen?

Van oudsher wordt opname in een kliniek geassocieerd met het volledig weg zijn uit je eigen omgeving. Je woont, leeft, slaapt in de kliniek waarbij je vrijheden sterk beperkt worden. Dit klinkt voor sommige patiënten als detentie, maar over het algemeen wordt een kliniekverblijf niet als vervelend of traumatisch ervaren. Kliniekopname is ook vrijwillig.

Gameverslaving komt vooral bij jongeren voor en logischerwijs zijn die vaak schoolgaand of zelfs schoolplichtig. Er zijn daarom minder ingrijpende opties die het bespreken waard zijn op het moment dat je aan de bel trekt. Draai je (nog) mee in de samenleving, bijvoorbeeld omdat je werkt of studeert dan moet je daar vooral mee doorgaan. In zo’n geval zou je kunnen denken aan een scenario waar je alleen in de kliniek slaapt en overdag gewoon je dagelijkse leven leidt.

Ambulante hulp bij een gameverslaving

Bij een ambulant verslavingstraject blijf je gewoon thuis wonen. Je wordt af en toe binnen de muren van een kliniek verwacht om specifieke behandelingen of therapieën te ondergaan, maar staat na afloop gewoon weer buiten de poort van de instelling. Een dergelijk ambulant traject is minder verstrekkend, minder intensief, maar vereist ook een zeker mate van discipline. Je wordt minder in de gaten gehouden dan bij een kliniek opname.

Game jij te veel en is het tijd voor verandering? Afkickkliniekinfo.nl helpt jou met het vinden van de meest ideale kliniek voor gameverslaving.

Gameverslaving en de rol van spelontwikkelaars

Helaas gaan de spelontwikkelaars niet helemaal vrijuit bij het beperken van gameverslaving. Uiteindelijk draait het om geld. Sommige ontwerpers voegen sociale elementen toe aan een anderzijds kunstmatige wereld, waardoor er een soort online sociaal leven ontstaat. Probleem gamers vinden het niet meer nodig om zich in de echte wereld te begeven, hun online sociale leven volstaat.

Game jij te veel en is het tijd voor verandering? Afkickkliniekinfo.nl helpt, jou met het vinden van de meest ideale kliniek voor gameverslaving.

verslaafd aan gamen
Gamen is big business, er gaan miljarden in om. Spellen zoals World of Warcraft hebben online marktplaatsen, waardoor een verslaving ook financiële problemen kan veroorzaken.

Daarnaast is er in sommige MMORPG’s teamwork nodig om bepaalde opdrachten te vervullen. Een avondje niet gamen staat dan gelijk aan het laten stikken van je online ‘familie’! Andere games, zoals Fortnite en World of Warcraft maken het mogelijk om aankopen te doen die je verder helpen in het spel. Iemand die flink verslaafd is aan een spel zal alles op alles zetten om een creditcard te bemachtigen voor dergelijke aankopen.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00